Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Vizita ministrului de Externe al Germaniei la Sibiu. O amanare electorala

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Turnul Sfatului scria despre o situație neplăcută provocată de Guvernul României. Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, avea planificată o vizită în România, dar și în Sibiu, aici unde urma să primească titlul de cetățean de onoare al municipiului. Vizita a fost amânată, scria atunci Turnul Sfatului, deoarece Guvernul Ponta nu a considerat oportună vizita ministrului German de externe în orașul al cărui primar intra în tutul al doilea al alegerilor prezidențiale. 
Oficial, Ministerul Afacerilor Externe ne-a transmis atunci că dacă nu s-a comunicat oficial vizita, înseamnă că nu există. ”Ministerul Afacerilor Externe are în lucru perfectarea a numeroase vizite la nivel bilateral. Realizarea acestora necesită timp, pentru o pregătire prealabilă consistentă. Anunţarea oficială a vizitelor se face, conform practicii, prin intermediul agendei publice a MAE şi a comunicatelor de presă, înainte de realizarea propriu-zisă a acestora, când sunt finalizate toate aspectele organizatorice. Comunicarea publică se face de comun acord cu partenerii, în ziua şi data convenite”, susține MAE printr-un mail transmis redacției Turnul Sfatului. 
Deputatul Ovidiu Ganț a confirmat însă anul trecut planurile vizitei, însă nu a putut explica motivele pentru care deplasarea ministrului Frank-Walter Steinmeier în România nu s-a mai produs. ”Eram de față atunci când ministrul de externe Titus Corlățean i-a adresat o invitație de a vizita România, știu că în contextual vizitei în țară trebuia să vină și la Sibiu. Nu știu de ce nu s-a materializat această vizită și nici nu mă pot pronunța. Din informațiile pe care le am, vizita a fost amânată”, a spus Ovidiu Ganț.
Frank-Walter Steinmeier este liderul socialiștilor germani, însă a avut o poziție extreme de dură față de Guvernul Ponta, în 2012 când s-a luat decizia restrângerilor atribuțiilor Curții Constituționale. "Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curtii Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) și să ocupi funcții importante peste noapte”, declara în 2012 liderul socialiștilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier.
Nici acum nu se cunoaște oficial data la care ministrul german va efectua o vizită în Sibiu, data la care va ajunge, însă, rămâne necunoscută. ”Așa cum am mai spus, domnul Steinmeier a promis că dacă va ajunge în România, va veni și în Sibiu și cel mai probabil așa va fi. Alte detalii legate de dată, eu nu pot comunica, ține de protocol și de cei care organizează vizita. Dacă e liniște în lume, va ajunge curând”, a declarat deputatul FDGR Ovidiu Ganț.
Pe site-ul Primăriei Sibiu a apărut un proiect de hotărâre privind ”acordarea titlului de ”Cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu” domnului Frank-Walter Steinmeier, Ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei”. Proiectul urmează să fie votat în ședința de săptămâna viitoare și este de așteptat ca această distincție de cetățean de onoare să fie înmânată oficialului german în timpul vizitei sale în Sibiu. 
Data la care va ajunge în România a fost fixată de către oficialități, însă nu a fost dată publicității pentru că poate fi amânată din cauza evenimentelor din Ucraina.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus