Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

De la beton in loc de iarba in Terezian, la parcuri kilometrice, dar neintretinute, in Valea Aurie

În Sibiu există aproximativ 53 de parcuri, scuaruri şi zone verzi, însumând o suprafaţă de 1.610.076 mp. Defalcat pe zone, Valea Aurie este cel mai ”verde cartier”, în timp ce restul sibienilor se plâng de lipsa parcurilor şi a spaţiilor verzi.

Cele mai mari zone înverzite sunt zona verde blocuri Hipodrom – 400.000 mp, zona verde Valea Aurie – 270.000 mp, zona verde blocuri Ștrand – 140.000 mp, zona verde blocuri Vasile Aaron – 90.000 mp, zona verde blocuri Terezian – 90.000 mp, parcul de pe strada Cristianului – 29.340 mp şi spațiu verde de pe Calea Dumbrăvii – 18.900 mp.

Verde murdar

Existenţa coridorului verde Sub Arini - Valea Aurie - Grădina Zoologică - Muzeul Satului - Pădurea Dumbrava, îi determină pe sibienii care locuiesc în zona Valea Aurie să se declare nemulţumiţi de zona verde care îi înconjoară. Dar şi locuitorii din cel mai „verde cartier” au nemulţumirile lor: parcurile şi zona împădurită din jurul blocurilor sunt neîntreţinute, vandalizate şi „murdărite de proprietarii de câini care nu adună după animale când le scot la plimbare”.

„Avem verdeaţă în jur, dar problema este că nu se întreţine. Adolescenţii scrijelesc copacii şi rup florile şi chiar băncile, cei care au câini îi scot în parc dar nu vin cu punguţa după ei să adune şi noi am vrea să fie un paznic. Dacă ar fi un paznic totul ar fi păstrat altfel. Că aşa se strică pe zi ce trece şi e păcat că merită şi copiii locuri curate în care să se joace”, spune Dana. P, care locuieşte în Valea Aurie.

În zona Terezian localnicii spun că la ei s-a împământenit ideea că spaţiul verde „sunt puieţii din faţa blocurilor”, că şi parcul din faţa Liceului Independenţa, ”din verde l-au făcut gri, după ce au turnat plăci de beton peste toată iarba”. Cei din Terezian spun că nu se aşteaptă la schimbări nici pe viitor, dar speră că dacă tot nu au prea multe spaţii verzi, măcar poate mai compensează Primăria cu câte un loc de joacă.

Pe Mihai Viteazu părerile sunt împărţite între „spaţii verzi şi grădini în faţa blocului ca pe vremea lui Ceauşescu nu o să mai prindem vreodată” şi „e Parcul Sub Arini la cinci minute distanţă, deci nu ne putem plânge”.

În Vasile Aaron oamenii s-au obişnuit cu ce au şi pe modelul sibienilor din Terezian, nu cred că se vor mai amenaja prea curând spaţii verzi nici la ei, dar ar aprecia dacă s-ar mai amenaja locuri de joacă.

„Ce parcuri? Că e parcul de pe Oaşa, dar nici acela nu e cine ştie ce. Nu ne facem gânduri că vor planta ei copaci sau vor pune flori, că nu vedeţi că nu ştiu constructorii cum să mai umple spaţiul dintre două blocuri cu alt bloc? Dar măcar să mai facă nişte locuri de joacă, că sunt mulţi copii în cartier şi ar prinde bine”, spune Cristina Lucaş, care locuieşte în Vasile Aaron.

După lege, ar fi nevoie de dublarea spaţiilor verzi

Reprezentanţii administraţiei locale, potrivit unui raport publicat pe site-ul Primăriei, spun că se are în vederea prezenţa unor cursuri de apă în oraş şi în zona periurbană a căror albii pot fi amenajate ca spaţii verzi, dar şi existenţa, pe teritoriul administrativ al municipiului, a unor habitate naturale rare - dealurile din jurul Văii Fărmăndoala, Lunca Rusciorului, lunca Pîrîului Strîmb, Lunca Cibinului în dreptul cartierului Turnişor, pentru care sunt prevăzute investiţii de întreţinere.

În Sibiu există un deficit semnificativ de spaţii verzi amenajate în raport cu numărul de locuitori (13,5 mp/loc), faţă de cuantumul stabilit prin OUG 114/2007 de 26 mp/ locuitor.

Printre aspectele negative ale spaţiilor verzi din Sibiu se numără şi starea deficitară a spaţiilor verzi existente, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire colectivă. Potrivit unui raport al Primăriei Sibiu, există o serie de elemente care trebuie remediate atât pentru protejarea zonele existente, cât şi pentru amenajarea altor noi zone, cum ar fi lipsa unui regim adecvat de protecţie pentru unele zone care prezintă habitate naturale valoroase, dar şi distribuirea neomogenă a spaţiilor verzi în oraş (concentrate în jurul şi în prelungirea pădurii Dumbrava).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

16 comentarii

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 9 ani

nu avem nevoie de spatii verzi. avem nevoie de locuri de parcare
Raspunde

andrei

Acum 9 ani

F bun articolul. Daca luam la pas sibiul observam f multe lucruri care nu corespund. Problema semnalata prin acest articol este o realitate. Dar atentie: mizeria si lucrurile distruse nu s-au gasit asa. Tot omul este de fapt cel mai mare vinovat. Noi toti aruncam pe jos gunoaie , nu maturam in jurul blocului ptr ca este ceva rusinos, nu intretinem nimic rupem banci etc. Totul pleaca de la educatie. Pe care nu punem nici unul 2 bani. Daca te duci prin parcul sub arini iti dai seama ce poate sa faca un om. Primaria are si ea vine ei ca nu ia masuri. ATENTIE ROMANI STIU CA NU VA PLACE CE VA SPUN . NOI MAI PUTEM SCAPA NUMAI DACA PUN ASTIA BICIUL PE NOI. DEMOCRATIA ESTE INTELEASA GRESIT LA NOI. NUMAI CU UN SISTEM DUR MAI AVEM O SANSA. VOINTA SI DE BUNA VOIE NU SE MAI PUNE LA NOI PROBLEMA.
Raspunde

Hah

Acum 9 ani

Treaba aia cu 13.5 mp/loc e atat de irelevanta incat nici nu mai are rost sa fie luata in considerare. Doar nu vor iesi niciodata TOTI oamenii in exact acelasi timp in parcuri vreodata iar orasul oricum e aerisit cu mai putin spatiu verde pe cap de locuitor daca orasul se dezvolta pe vertical nu orizontal. Un parc de 1500 mp poate deservi la fel de bine un bloc cu 10 etaje dar si unu cu 50 de etaje unde sunt mai multi locuitori dar cum am spus, nu vor iesi toti in parc in acelasi timp.
Raspunde

Hah2

Acum 9 ani

Si ca sa nu uit, parcuri si parculete sunt destule momentan dar nu sunt folosibile, vedeti parcul reconstructiei (mortilor) unde nu ai unde sa stai jos sau daca vrei sa stai pe pajiste trebuie sa sari gardul viu pus aiurea. Mai sunt spatile verzi dintre blocuri cum este cel din ciresica unde primaria a aruncat un spatiu de joaca pentru copii si gata, e parc. Nu merge asa. Un copac, o banca, o alee, cu alea faci un parc. Dar pe ciumafaiele din primarie le intereseaza doar sa dea bine in acte si sa iasa la socoteala nu sa fie si fezabil.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

No las\' ca de 15 ani mere treaba ceas.
Raspunde

piti

Acum 9 ani

Cand se va termina cu agricultura dintre blocuri si terenurile respective se vor transforma cu adevarat in spatii verzi de odihna si recrecreere pentru toti locuitorii ? Toti candidatii la primarie au promis acest lucru. Nu e un capat de tara -ca investitie- si atunci vom avea aer mai curat si in orasul nostru. S-au taiat f.multi arbori, iar cei plantati sunt de tot rasu.Consiliul local nu este format din sibieni ??
Raspunde

robin wood

Acum 9 ani

@3 - la tine prostia este pe verticala - mars la valcea - oltene !!
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

trebuie investiti multi bani in parcuri, nu pot sa lasi asa parcurile, in anul 2015 trebuie modernizate toate parcurile cu 180 de grade. Traim intr-un oras eropean! Pai atunci si parcurile si spatile verzi sa fie ca in Europa.
Raspunde

terente

Acum 9 ani

aia cu agricultura intre blocuri a plecat de la sistemu comunist ,in loc s-a se amenajeze un parculet cit de mic vine astia uni cy agricultura in singe ,si pune rasadiri si legume de te miri ce ,si la toamna tot la piete si marcheturi i-si fac aprovizionarea pentru iarna,asta cu rasadurile printre blocuri este numai saminta de scandal intre intre locatari ,ba suntem in europa de 8 ani si tot nu ne civilzam ,si aia cu curatenia pe domeniu public ,este sarcina saluhritati ,noi suntem obligati ca gunoiu menajer sa-l aruncam la cosurile montate pe stazi si bulevarde ,acolo intre parcu ,sub arini si gradina zoo se poate amenaja un parc de agrement de s-a ne invidieze tara ,lacueile alea desecate ar trebui repuse cum au fost in urma cu vreo 40 de ani ,facute stranduri naturale nu broste si mizerie
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Suntem o capitala culturala ; scutiti -ne de pasuni si paduri in oras ! Vrem niste festivaluri de pivioroange zburatoare si ceva balet ca la Balsoi !
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

De ce nu e scris nimic despre cei care isi renoveaza casa si arunca molozul in parcu Sub Arini...in ce directie te uiti este jeg si cam tot ce nu le-a trebuit acasa. De ce nu e scris de cei care merg cu motocicleta si ATV-ul prin parc...sambata si duminica am vazut cel putin 3-4...de ce nu-I scris de ineficienta celor de la politia locala...care in loc sa partuleze prin parc stau si manainca seminte si fumeaza...de ce nu-I scris despre iluminatul public din parcul Sub Arini care este vechi de 20 de ani (cel putin) si mai mult nu-I decat este...etc. etc....stiu \"d-na Fodor\" o sa le rezolve pe toate!!!
Raspunde

raduradu

Acum 9 ani

iarba verde efect 0. plantati 100000 de pomi in oras si sa-i lasam sa cresca cat mai mari nu sa le ciontam varfurile ca lovesc in cabluri. iar daca avem 100.000 de pomi noi in oras in 10 ani o sa vedeti diferenta(100.000 in plus de ce avem acum). plantati paulownia sau platani deoarece cresc foarte repede si sunt accesibili ca pret. apelati la privati sunt si fonduri europene in acest sens daca voi la primarie nu aveti timp sau capacitate.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

iar o sa foloseasca motivul \"parcuri\" sa sifoneze bani...anul trecut au cumparat puieti de tei din Olanda...100 euro / buc.!!! cel putin pe b-dul Victoriei si pe str. Marasesti am vazut cel putin 10-15 rupti...deci bani aruncati cu lopata...da stiu...n-ar trebui rupti...intrebarea este unde-i politia locala...ca in afara de aia care le tin lumanarea la cei care ridica masini nu prea sunt de gasit!!!
Raspunde

...

Acum 9 ani

...faza cu puietii rupti este cu adevarat dubioasa. Si in alte locuri din Sibiu unde s-au plantat au fost deja rupti unii. Mie mi se pare ca e o actiune organizata. Cineva are interes sa se mai organizeze o plantare. In ce priveste raportul primariei cu \"prezenţa unor cursuri de apă în oraş\" incep in sfarsit sa inteleg ce se intampla in zona Mihai Viteazul unde deja apele au inceput sa iasa :)
Raspunde

@14 corect

Acum 9 ani

intr-o dimineata cu un vant groazanic, in zona centrala, cei de la Firma !? de plantare inlocuiau un puiet rupt. Langa, era un puiet sanatos dar la acer se defacuse legatura de funie la tutore. L-am arata celui care supraveghea lucrarea de plantare si i-am atars atentia ca daca nu reface legatura de funie la tutore, la primul vant o sa se rupa si copacelul vecin. L-au lasat nelegat.
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Intr-o zi, doi muncitori lucrau de zori: unul sapa o groapa, celelalt o astupa. La intrebarea unui trecator, ce fac ei, de fapt, unul a raspuns: \"plantam pomi. De fapt suntem trei, dar cel care pune pomii in groapa astazi e bolnav\" ;-).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus