Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Pokerul, intre joc de noroc si sport al mintii: “80% este strategie si 20% este noroc"

Un fenomen de masă pentru petrecerea timpului liber a luat amploare la nivel mondial, cât şi în România. Banii, faima, adrenalina şi un joc al minţii care atrag persoane din toate mediile sociale. Nu este o noutate faptul că mari sportivi aleg să-l practice, Rafael Nadal şi Ronaldo “Il Fenomeno” sunt doar câteva exemple, iar românul Daniel Negreanu este unul dintre cei mai buni jucători din lume.

Pokerul este recunoscut internaţional ca “sport al minţii”, alături de şah, table, bridge, backgammon sau go. La JO de la Londra acestea au avut chiar statut de sporturi demonstrative. Astăzi, 55 de ţări de pe întreg globul, inclusiv România, au federaţii naţionale de poker recunoscute internaţional.

În România situaţia este mai complicată. În 2011, pokerul a fost recunoscut şi în ţară ca o ramură a sportului de către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, dar cu menţiunea că era considerat un sport atât timp cât jucătorii nu aveau o miză financiară, iar mulţi găseau modalităţi de a-l practica la limita legii. Practic, foarte multe cluburi de poker românești foloseau un sistem confuz la limita legii, prin care teoretic se juca pe “nasturi”, pokerul fiind etichetat ca “sport pe jetoane fără bani”, în timp ce banii erau “cotizații”. Însă, după doi ani, s-a adoptat cadrul legal prin care cluburile de poker puteau să funcţioneze fără legături directe cu cazinourile. Asta însemna că orice club de poker, pentru a primi licența de operare, trebuia să îndeplinească întocmai prevederile ONJN, iar Federația Română de Poker devenea astfel nulă.

Există şi în Sibiu două cluburi de poker care organizează săptămânal turnee de poker, unde câştigurile pot ajunge la 4000-6000 de lei. Este vorba despre Games Pot şi Club AS.  Games Pot a fost club sportiv până când să se modifice legea, însă, chiar şi aşa, nu a renunţat la latura sportivă pe care o promova înainte.

“Noi funcţionam ca şi club sportiv până în 2013, când s-a schimbat legea. Noi şi acum îl promovăm ca sport în continuare. Urmărim să detaşăm imaginea pokerului de jocul de noroc, de jocul de casino. Jocul de poker este perceput greşit de cele mai multe ori, mulţi susţinând ideea de noroc chior sau mod de te a îmbogăţi rapid. Însă nu e aşa. Pentru că pokerul ţine de disciplină, intervine skill-ul, performanţa. Pokerul este un joc al inteligenţei, fiind atractiv în mod intuitiv persoanelor inteligente. Este un joc al deciziilor, cu cât vei lua decizii corecte, cu atât va creşte posibilitatea ca tu să devii câştigător. Chiar dacă ştii toate cărţile adversarului, nu întotdeauna îţi va fi clar care vor fi deciziile potrivite”, ne edifică directorul clubului Gamespot, Alexandru Neagoe, care joacă poker de 17 ani, participând la competiţii chiar şi în afara ţării. Luna trecută a concurat în Germania, la un festival de poker Eureka, unde a reuşit să ia locul întâi.

 De la “online” la “live”

“Fenomenul a luat amploare şi live în ultima vreme. Înainte se juca pe internet, aşa am luat şi eu contact cu el. Din 2013 s-a simţit o reală creştere. Fiind considerat legal este mult mai ok să joci într-un mediu legal decât underground. După ce a fost considerat legal, mulţi au ieşit din partea de online şi au venit la mese live. Este cu totul altceva, o altă trăire şi o modalitate de socializare. Avem din ce în ce mai mulţi studenţi care găsesc în poker un hobby”, mai precizează Alexandru Neagoe.

Un sport mai mult decât un hobby

Ștefan Toma practică pokerul de mai bine de doi ani. A început jucând cu prietenii, iar acum pokerul a devenit mai mult decât un hobby. Vede pokerul ca pe un sport, însă recunoaşte că nu doar competiţia îl motivează, ci şi faptul că “pokerul este şi o sursă de venit”.

“Am jucat şi online dar live e altceva. La turneele live mă simt mai bine. Poţi comunica, poţi socializa, legi mai uşor şi noi prietenii. E mai frumos. Văd pokerul ca pe un sport şi ca pe o sursă de venit, însă nu mereu urmăresc ideea de a câştiga bani.  Încerc să devin tot mai bun la fiecare joc. La final, este plăcut să vezi că eşti premiat şi cu diplome. Te simţi motivat când vezi lucrurile acestea. E globală treaba cu pokerul. Chiar sunt mulţi care îl practică ca pe un hobby”, spune Ștefan.

A participat la turnee şi în alte ţări, unde a reuşit performanţe care îl fac să afirme: “Vreau să câştig un European Poker Tour. Se documentează, citeşte cărţi despre strategii, caută informaţii pe internet şi crede că doar un om inteligent poate să câştige un turneu de poker. “Pokerul este un joc inteligent: 80% ar fi strategie şi 20% noroc. Aici mă refer pentru cei care îl practică pe termen lung. Vreau să ajung cât mai departe, vreau să câştig un EPT. În Cehia, am avut cel mai bun rezultat. Am luat locul 2. Au fost 100 de oameni şi am luat 1000 de euro.  Există mulţi jucători care trăiesc din poker, jucători profesionişti. Chiar şi în România există astfel de oameni”, mai spune Ștefan Toma, care este de părere că Bucureştiul şi Clujul domină pokerul din România.  “Am participat la multe turnee în România. Jucătorii din Bucureşti şi Cluj sunt cei mai buni. Sunt şi mai mulţi jucători în astfel de oraşe, au mai multe turnee şi premiile sunt mai consistente”.

“Ca un război. Prin pădure”

În continuare, jucătorul crede că pokerul este ca într-un “război”, unde trebuie să supravieţuieşti. “E ca un război. Tu încerci să supravieţuieşti prin pădure şi să ajungi printre ultimii. Să nu mori primul. Dacă sunt 100 la război, să vrei să mori ultimul sau să reuşeşti să supravieţuieşti. Aşa e şi la turnee, joci cu 100 de oameni, încerci să iei primul loc”. Pentru Ștefan, calmul şi luciditatea par să fie atributele principale atunci când norocul nu vine atunci când îl aşteaptă: “Dacă te enervezi nu mai ai nicio şansă. Indiferent ce cărţi ai şi cum joci. Când simţi că nu ai noroc, încerci să joci fără carte, să supravieţuieşti cât mai mult în turneu. Mereu cer sfaturi de la cei cu experienţă. Mă sfătuiesc cu ei în legătură cu deciziile luate la fiecare mână. Trebuie să accepţi şi părerea celorlalţi dacă vrei să creşti în valoare”, explică jucătorul.

Pokerul şi ideea de team building

Pentru că pokerul poate dezvolta diferite abilități ca adaptabilitatea, gândirea logico-matematică, luarea deciziilor sub presiunea timpului şi multe alte atribute, Games Pot a lansat un proiect în acest sens. “Proiectul The Whisky Chair este îndreptat spre corporaţii de top management şi midlle management. Poate fi abordat ca şi club exclusivist, în care ai ocazia ca antreprenor sau management de top şi midlle să cunoşti din medii diversificate alţi colegi, ceea ce implică crearea de noi conexiuni, noi relaţii, fie oportunităţi de noi afaceri. Pe cealaltă parte avem ideea de team building, în care se formează echipe din cadrul companiilor şi se consolidează echipa. Sunt multe abilităţi care se regăsesc în mediul de afaceri şi în poker”, susţine Alexandra Vinerean, director de marketing la Games Pot.

Studenţii – “all in”

“Avem foarte multe turnee de tip studenţeşti. La fiecare turneu se adună în jur de 30 de oameni, iar studenţii au ponderea cea mai mare. Studenţii sunt un segment pe care vrem să-l extrapolăm, pe ideea în care sunt foarte mulţi studenţi care joacă poker în mediul online, mediu pe care-l considerăm mult mai periculos. Aici sunt limitaţi. Dealer-ul şi managerii îşi pot da seama când se întrece măsura, când se trece pe partea de gambling, lucru care nu ar fi ideal nici pentru noi nici pentru ei. Atunci e mai uşor şi mai bine pentru el ca jucător. În momentul în care îi pozăm cu diploma şi le punem pozele de final ca fiind câştigători se simt foarte bine. Se mândresc în faţa prietenilor. Pentru ei e un motiv de încântare, mulţi o fac din pasiune şi se vede acest lucru. E un sport pentru ei”, mai precizează Alexandra.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

3 comentarii

gogu

Acum 9 ani

este joc de noroc, chiar daca este nevoie si de strategie. Cred ca raportul este invers: 20%strategie, 80%noroc.
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

gogu idiotu de unde sa stie el... pizfa matii de prost
Raspunde

George

Acum 6 ani

Când vine vorba de poker online,norocul e mult mai important decât orice altceva. Cine spune altceva,nu a jucat frecvent si vorbește din cărți! In practica pokerul nu e la fel de simplu,iar cei mai buni din lume sunt si foarte norocoși.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus