X

Sibiu: de doua ori mai putine cosuri de gunoi decat in Brasov si de trei ori mai putine decat in Oradea

Din păcate, nu este doar un laitmotiv, ci o realitate: în Sibiu există multe străzi pe unde mergi minute bune cu o hârtie în mână și n-ai unde să o arunci la gunoi. Asta pentru că orașul nostru are un număr total de coșuri de gunoi stradale extrem de mic în comparație cu alte orașe mari din țară.
Conform reprezentanților primăriei Sibiu, în prezent, pe străzile și în parcurile din oraș sunt amplasate 1.480 de coșuri de gunoi. Prin comparație, pe străzile din orașul Brașov sunt amplasate 3.543 de coșuri de gunoi, după declarațiile purtătorului de cuvânt la primăriei Brașov, Sorin Toarcea. Însă nu este relevant să comparăm doar numărul coșurilor de gunoi fără să ținem cont de suprafața orașelor și populație. La ultimul recensământ, cel din 2011, Brașovul avea o populație de 227.961 de oameni, în vreme ce municipiul Sibiu înregistra 137.026 oameni. Rezultă că în Brașov există un coș de gunoi la 64 de cetățeni, iar în Sibiu avem un coș de gunoi la 92 de cetățeni. Situația urmează să se îmbunătățească ușor anul acesta, însă nesemnificativ. ”În 2015 se vor amplasa 40 de coșuri de gunoi în zona centrală și alte 170 de coșuri cu suport de beton și tub metalic în cartiere, acestea fiind deja achiziționate. De asemenea, pe parcursul acestui an se dorește achiziționarea a încă 40 de coșuri de gunoi pentru zona centrală”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei Sibiu. De partea cealaltă, reprezentantul primăriei Brașov spune că la ei procedura este puțin diferită. ”În acest moment avem 1700 de coșuri de gunoi montate pe stâlpi și 1843 de alte tipuri, în general de tipul celor cilindrice montate pe stradă. Dacă avem sesizări din partea unor locatari că în zona lor nu sunt suficiente coșuri acolo mergem și montăm. În fiecare an achiziționăm coșuri noi”, a declarat Sorin Toarcea.

Dacă o comparație cu Brașovul ne dezavantajează din acest punct de vedere, am căutat să aflăm care este situația în alte orașe din țară, localități care nu se bucură de renumele Sibiului. Spre exemplu, orașul Tîrgu Mureș avea la începutul anului 2015 exact 2006 coșuri de gunoi pe străzi, conform primăriei. Raportat la o populație de 127.849 de oameni, rezultă o proporție de 63 cetățeni la un coș de gunoi. Cu mult sub Sibiu. Mai departe, reprezentanții primăriei Oradea ne-au transmis că în 2015 municipiul lor avea aproximativ 5000 de coșuri de gunoi. Astfel, raportul în cazul lor este de 36 de cetățeni la un coș de gunoi.
Viceprimarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, declara în luna ianuarie a acestui an, într-o conferință de presă, că primăria va schimba coșurile de gunoi și băncile din centrul istoric. ”Multe bănci sunt încă din anul 2007. Se strică, se vandalizează, iar coşurile de gunoi oricum nu au o rezistenţă mare, fiind foarte mult mişcate. Noul mobilier stradal va avea şi alt design. Vom pune alt model de bănci şi coşuri de gunoi. Vom reanaliza dacă este nevoie să punem bănci noi şi în alte părţi”, spunea atunci Astrid Fodor.

Dacă nu avem coșuri de gunoi, avem legi. Hotărârea de Guvern nr. 247 din 17 martie 2011, care se referă la gestionarea ambalajelor și a deșeurilor rezultate din acestea, prevede amenzi între 600 și 1000 de lei pentru persoanele fizice și între  10.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Iar Legea 132 din 30 iunie 2010 și  Legea 211 din 15 noiembrie 2011 obligă  instituțiile publice și societățile comerciale din România să colecteze gunoiul selectiv, cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, sticlă, metal și plastic.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

21 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pop Dan

  Un mic exemplu … daca imi deschid o guma de mestecat pe strada Luptei si merg spre centru pe Milea … am cos de gunoi la intersectia Revolutiei cu Milea. Unde arunc mizeria?!? Tre\’ s-o car cu mine? Tot in aceeasi portiune tot nisipul atuncat in iarna trebuie sa-i \”inhibe\” trecatorii si sa-l ia pe papuci si pe haine.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rrrrr

  bai goaza sa-le sugi ciorapi la toti sibieni si dute in goaza aia de iasov ,in care umbla ursi la liber,de acea are iasovu mai multe cosuri de gunoi ,voi la populatie puneti si ursi ,lupi si alte ligioane ale paduri ,frustratilor ,

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Master

  Chiar ca lipsa cosurilor de gunoi in multe zone ale orasului e o problema…se aude d-na fodor??…mai taiati naibii din bugetul teatrului,circului estival pe picioroange si a altor tampenii made in Primarie si faceti ceva efectiv si folositor pt Sibiu si pt cetatenii ei!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  j

  In sibiu, gunoaiele de printre blocuri, de la intrarile in oras si parcuri, sunt o problema. E plin de hartii, peturi, conserve peste tot. E si din cauza lipsei cosurilor de gunoi dar si din cauza ca nu strange nimeni. Firma de curatenie a orasului unde e? Oamenii inca nu fac nimic nu strang o hartie din fata blocului. Educatie zero.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adevar

  Pt @@@, din contra, mult mai murdar fata de BV si Oradea. Din pacate. vezi zona pta Cibin, maLul Cibinului, chiar si Balcescu in zilele foarte aglomerate…vezi zona Lidl Terezian etc. mAI TOATE rumurile Sibiului sunt, pe margini, pline de praf si mizerie…Trist dar ADEVARAT – IAR ADEVARUL DOARE.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ptr.11 si pentru sibieni

  Trebuie sa va spun ca Astrid este comunista arhicunoscuta de la fosta Intr Libertatea…. impreuna cu Nan au distrus in oras o mare intreprindere.
  S-a dus la tenis ca sa-si pregateasca sperata functie de primar.
  S-au ranjit amandoua fara sa le fie rusine de mizeria care domenste in oras si mai ales in jurul salii Transilvania -praf si nisip, noxe de la autobuze vechi aduse de Braune si cumparate de Primarie, culmea -PE BANII NOSTRI!!!
  Legat de cosurile de gunoi eu cred ca sunt numai bune pentru multi din Primarie.
  Ce fel de cosuri sunt cele care impiedica oamenii sa circule pe trotuar?
  Cum sa trec cu londoul intre un stalp si un ditamai cosul de gunoi pe care probabil cineva !!!! de-al lor le-a avut de vanzare.
  Ce primesc cei de la Mediu care se preocupa numai de calea dumbravii care este segementata in scopule exclusiv al unor gasti de care nu sunt straini Man Otilia, Max Braune, Virgil Popa, N. Georgescu, Picu, Astrid si Aneta lui Pavel ??????

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  me

  In zona centrala tot mai este cum mai este, dar cand treci de subteran inspre str. Lupeni (ex.) cosurile lipsesc cu desavarsire. Si se presupune ca fosta viceprimara locuieste in zona.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  au fost

  pana anul trecut au fost foarte multe cosuri de gunoi metalice pe picior metalic dar s au desfiintat si au ramas doar gaurile din asfalt. DE CE ?????

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gica

  In orasul german in care traiesc de 28 de ani sunt mai putine cosuri de gunoi comparativ cu Sibiul si mai multa curatenie decit in Sibiu .
  Oare de ce ?

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cosuri de beton

  Cosurile sunt din beton deoarece sunt mult mai rezistente. Rezistente la ce? La socuri mecanice (suturi cu piciorul, tras cu mana si alte \”jocuri\” imbecile practicate de diversi cetateni oparati la caca). Pacat ca nu aveti imaginea fostelor cosuri de gunoi, cele dinaintea cosurilor de beton. Daca sunt mai rezistente, bagi mai putini bani in schimbarea lor, nu? Daca ai in oras cimpanzei care se autointituleaza fals drept \”brasoveni\”, trebuie sa le faci locuri de caca rezistente, nu?

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  normal,

  in Brasov e plin de tarani care mananca din straita \”pi bansi\”. Pe urma le trebuie cosuri sa arunce resturile. Sibienii, in schimb, mananca la restaurant. Cosurile sunt pentru brasovenii veniti la oras. Care si aici, tot din straita mananca.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @12

  Prietene, daca ai mai multe informatii, de ce draqu nu le faci publice, pe dovezi. Ca suntem curiosi si noi! Dar daca esti doar un Labis care ghiceste in cafea sau in cacao, sa stii ca te-ai maronit tot dupa comentariul asta. Te-ai maronit si in cerul gurii, pasarica, pentru ca ciripesti rahaturi. Si sunt satul de sifoane diareice care plesnesc in jeturi la fiecare ciupitura venita de mai sus de ei. Si încă ceva, Slobo! Vezi ca nu comentezi la subiect! Oare de ce?

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @12

  Comunist esti tu papagalule. Tu crezi ca noi nu ne dam seama obositule. În primul rand sala Transilvania este intretinuta de CJ Sibiu iar proiectul POS Mediu pe deseuri este tot in sarcina CJ Sibiu.
  Dar ca voi cu gastile voastre pline de coruptie aruncati pisica moarta în curtea vecinului.
  Bai ciuma rosie verifica inainte sa vorbesti.
  Esti penibil ca toata echipa de obositi care nici sa termine un proiect de deseuri nu este in stare dupa o gramada de ani.
  Lasa ca pana la urma tot vor fi alegeri si mai vedem noi care sunt comunistii.
  Oricum esti un jeg. Ciuma rosie trebuie oprita.

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @20

  Bravo, amice! Exact asa este! Zici absolut corect ceea ce zici! Ciuma rosie fuge de propriile responsabilitati. Sa dai cu caca in altii pentru propria impotenta e semn grav de retard. Sper sa scapam odata de salivele astea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact