Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Ministerul Justitiei sare legea romaneasca in cazul Tribunalului Sibiu: 10 mil. de euro, negociati prin aditional

Pentru lucrările suplimentare de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu - a căror valoare este estimată la peste 47 de milioane de lei, față de 15,9 milioane de lei, cât era prevăzut în contractul inițial -, Ministerul Justiției nu va organiza o licitație publică, ci va negocia un act adițional cu muncitorii deja angajați. Potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Justiției la solicitarea Turnul Sfatului, negocierea acestui act adițional are în vedere în special termenul de finalizare, având în vedere că termenul inițial a fost deja depășit cu aproape un an. Astfel, reprezentanții Ministerului susțin că pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu urmează ”negocierea unui act adițional la contractul de lucrări existent pentru finalizarea în cursul anului 2015 a consolidării întregii clădiri monument istoric, în cadrul Acordului de Împrumut”. ”Durata lucrărilor de consolidare se va stabili în cadrul acestei negocieri, în funcție de prevederile proiectului tehnic care va fi predat”, mai arată reprezentanții MJ.

Abrambureală fără vinovați

Lucrările de reabilitare și extindere a Palatului Justiției din Sibiu au fost licitate în 2011. Atunci a fost declarată câștigătoare asocierea Inspet SA și Coral Construcții SRL (ambele din județul Prahova), care a ofertat suma de 15,9 milioane de lei. La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea are nevoie de consolidări mai ample, care nu au fost evidențiate în expertiza tehnică, întocmită inițial în 2002. Pe baza aceleiași vechi expertize a fost întocmit și studiul de fezabilitate în 2007, pentru ca patru ani mai târziu abia să fie scoase la licitație lucrările. Între timp, Palatul Justiției a fost clasat pe lista monumentelor istorice de importanță națională, astfel că lucrările au fost oprite aproape total din 2013.
A fost nevoie de încă aproape doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. Potrivit Hotărârii de Guvern referitoare la reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, valoarea actualizată a investițiilor este de 60,9 milioane de lei. Valoarea aproximată a restului de executat este de 47,06 milioane de lei, din care lucrările de construcții-montaj au o valoare de peste 40,5 milioane de lei (toate sumele amintite includ TVA).
Și pentru ca abrambureala să fie totală, trebuie precizat că Ministerul Justiției așteaptă în acest moment ”predarea de către proiectant a Proiectului tehnic către Tribunalul Sibiu (contractatul serviciilor de proiectare) și apoi către Ministerul Justiției – Direcția de Investiții (contractantul lucrărilor de execuție)”, se mai arată în răspunsul Ministerului Justiției pentru Turnul Sfatului.

Noroc cu Banca Mondială

”Norocul” autorităților centrale și al beneficiarilor finali ține de faptul că finanțarea lucrărilor este asigurată dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială și nu din fonduri proprii. ”În acest caz, încredințarea lucrărilor se face pe baza procedurilor Băncii Mondiale și nu pe legislația din România. Pentru că dacă ar fi fost pe legislația noastră, nu ar fi existat suportul legal de a negocia un act adițional pentru o sumă atât de mare raportată la valoarea inițială a contractului”, a declarat pentru Turnul Sfatului un expert în achiziții publice.
Deocamdată, însă, Ministerul Justiției are atenția îndreptată asupra prelungirii Acordului de Împrumut cu Banca Mondială, care expiră. ”(Pentru – n.r.) prelungirea Acordului de împrumut cu Banca Mondială  termenul estimat pentru perfectarea prelungirii este de 31 martie 2015. Acest demers va permite din punct de vedere al cadrului legal finalizarea consolidării clădirii”
Ar fi a doua prelungire a acestui împrumut acordat de BM acum aproximativ 15 ani, pentru reabilitarea mai multor sedii de instanțe din țară. Procedurile de demarare a lucrărilor au trenat, astfel încât, în 2010, o delegație a Băncii Mondiale a venit în România cu temă precisă: să mai taie din împrumut,  din moment ce Ministerul Justiției nu este în stare să cheltuiască banii. Cu lobby local, banii pentru Tribunalul Sibiu nu au fost tăiați.
Până la finalizarea lucrărilor de reabilitare și extindere a Palatului Justiției, Tribunalul și Judecătoria Sibiu vor funcționa pe Calea Dumbrăvii, la numărul 30.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

adiarc

Acum 9 ani

exemplu clasic de ASA NU.Cum e posibil sa faci act aditional pt 10 mil de euro ??????strigator la cer.Ca majoritatea proiectelor cu implementare locala , dar gestionate de la centru si aceste este un dezastru si o gaura neagra.Imprumutul la BM il platim tot noi , inclusiv cei 10 mil de euro
Raspunde

Sibian

Acum 9 ani

Cei care au facut expertiza tehnica au fost alesi pe pile, cumn de au omis. Erau profesionesti sau erau niste amatori. Cum este posibil ca tocmai la Ministerul Justitiei sa apara asemenea erori grave. O fi lipsa de profesionalism, O fi rea voita , o fi prea mult amatorism sau ce sa intamplat, pe banii contribuabilului?
Raspunde

contribuabilu

Acum 9 ani

bai nesanatosilor de la justitia lu peste. Cu banii astia va faceti sediu ultramodern cladire noua nu rahatu ala de magaoaie depasita din toate privintele. Va blestem pentru ca ma furati . Sper sa ajungeti sa va tavaliti in chinuri lepre hoate ce sunteti.pe de alta parte si o tara care a inteles sa usi plateasca mult mai bine politistii decat medicii si dascalii merita tot ce e mai rau. Hai tineri frumosi si liberi care v ati luat tara inapoi, cum comentati?
Raspunde

finantatoru

Acum 9 ani

Bai nesanatosule, aia-i o cladire de patrimoniu, ca se poate construi alta e bine, dar si asta trebuie reabilitata, pusa in valoare si intrebuintata. Multi ar vrea sa aiba asemenea cladiri in orasele lor. Si ca sa platesti medicii si dascalii, trebuie sa faci economia sa mearga, altfel vorbim degeaba, nu rezolvam nimic asa.
Raspunde

unu ,

Acum 9 ani

bai tarani aia de la cluj de unde au avut finantare sa-si construiasca un stadion de citeva sute de miloane de euro ,o sala polivalenta de inca vreo 70 de miloane de euro ,si alte grandomani fanariote ,si la sibiu ca s-a vacaliti un tribunal care pe deasupra este si monument istoric va trebuie 10 ani luind in calcul ca ati demarat lucrarea din 2011 ,data rinalizari era 2014 ,un nou fis marca consiliuy judetean ,dupa marile proiecte bagate dupa campania din 2012 la sertar si pregatite pentru campania din 2016 ca tulumaci uita repede ,si aia cu luat tara inapoi ,stai blind s-au nu te uiti cum va rarste tot cite unu apare cu bratarile puse ,ce combinati faceati acum de nu ne trezeam boboru ,asa rumegati si mult pop corn ,dar mai bine sarac si liber ,decit dupa trai pe vatrai din tunurile si spagile date boborului ,acum carantina si izolare la [jilava ,poarta alba ,rahova ]si alte locati de reeducare ,ai vazut la toti care se duvc acolo devin scriitori de romane ,vreau s-a beneficiez si eu de o carte scrisa de elena udrea dar mai ales a lui t basescu ,asta s-a vezi ce toarna
Raspunde

@ unu

Acum 9 ani

Iar nu ai somn analfabetule sau postatul de noapte este platit mai bine de catre sasalai?
Raspunde

altu

Acum 9 ani

Asa-i cind se face regionalizare de tip comunist, uitati-va cum arata tribunalul, gara, posta etc. Sibiului asta numai nedreptati i s-a facut de ani si ani de zile, aduceti deconcentratele inapoi, pe banii sibienilor fac altii burta mare, culmea tupeului ne mai si dicteaza, izoleaza si saboteaza.
Raspunde

Zoridezi

Acum 9 ani

6, dar tu, stai treaz sa- l pazesti ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus