Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Sherif Sultan, chirurgul care crede ca poate aduce un Premiu Nobel la Sibiu

În fața studenților la Medicină din Sibiu, săptămâna trecută, profesorul Sherif Sultan a susținut o prezentare desprinsă parcă din scenariile unui film SF. O prezentare a muncii sale, a rezultatelor sale recunoscute la nivel mondial de chirurgia cardio-vasculară, dar mai ales o prezentare a ideilor sale despre un viitor în care tehnologia are o prezență și mai amplă în medicină. Un viitor în care, spre exemplu, studenții de la Sibiu să învețe cum să intervină chirurgical urmărind holograma lui Sherif Sultan. Chirurg irlandez de origine egipteană, el a primit din partea Universității ”Lucian Blaga” titlul de Doctor Honoris Causa.
 
Reporter: De ce România, de ce Sibiu?
Sherif Sultan: Victor Costache (conferențiar universitar, director medical al Polisano – n.r.) este unul din cei mai buni prieteni ai mei și avea nevoie de ajutor. S-a mutat din Franța la Sibiu, înapoi în țara lui natală, așa că am călătorit și eu pentru a-i acorda ajutor, deși nu știam nimic despre ce se întâmplă aici, în afară de faptul că Victor pornește un proiect. Până la acea dată aveam deja o serie de realizări în Irlanda, așa că i-am spus ”Victor, vin să lucrăm împreună, la cazuri «nebun de grele» pentru a te ajuta să devii cunoscut și în țara ta”.
 
R.: Nu vă era teamă de sistemul medical românesc?
S.S.: Trebuie precizat că ceea ce a fost creat aici, la Sibiu, este un spital foarte avansat. Vorbesc de Polisano. Este un spital privat, creat în ideea de a deveni un centru de excelență. Victor s-a întors din Franța pentru acest spital. Am remarcat faptul că aici există o competiție foarte acerbă, iar oamenii tind să nu îți ofere nicio șansă ca să avansezi. Așa am venit acum doi ani aici, pentru prima dată, și am lucrat împreună cu Victor. Iar oamenii de aici: încântători! Locuiți într-un rai. Orașul de unde vin eu are un ritm de viață foarte ridicat, iar venind aici am găsit – din ceea ce am văzut – doar oameni prietenoși, zâmbitori, dornici să te cunoască și să îți adreseze câteva cuvinte.
 
R.: Ați apucat să vedeți cumva și vreun spital public, de stat?
S.S.: Am intrat în Spitalul județean, secțiunea dedicată universitarilor, care – din ceea ce am văzut – este chiar un pic în urmă în ceea ce privește standardele. Clar, este încă loc de creștere, dar trebuie să realizați că țara voastră abia acum începe să crească. Întotdeauna vor fi ”găuri de umplut și reparat”, dar important este că sunteți pe drumul cel bun. Aveți un președinte vizionar și să sperăm că va pune umărul și la rezolvarea acestor probleme.
 
R.: Iar după ce ați văzut astfel de condiții în spitalele publice, credeți că aici mai poate fi făcută performanță?
S.S.: Am ajuns să cunosc și medici români, care lucrează în cadrul sistemului public și care încearcă să ridice fruntea și să aibă realizări în aceste condiții. Dacă ești dedicat, muncitor, ceea ce faci va vorbi pentru tine. Azi am avut o conferință de presă și toată lumea a fost pregătită să țină discursuri. Eu nu am vrut, ci am adus o fată de 28 de ani, pe care am operat-o cu un an în urmă, aici, la Sibiu. Am prezentat această fată pe care, acum un an, nimeni nu voia să o opereze. Avea o problemă complexă la o vârstă fragedă, ceea ce – sincer – nu prea întâlnim în Vest, deși nu are neapărat legătură cu zona geografică. Oricum, am prezentat evoluția acestei fete la un an după operație. Pe care o putea face, până la urmă, oricine. Diferența între succes și eșec este consecvența. Dacă ești consecvent în ceea ce faci, în mod cinstit și dedicat, vei reuși. Și nu contează că lucrezi într-un spital universitar sau într-unul privat: munca ta va vorbi pentru tine. Mai important, niciodată nu vei ști să zbori dacă nu îți deschizi aripile. Iar pentru asta trebuie să muncești.
 
R.: Apropo de asta, în discursul susținut în fața studenților, i-ați îndemnat să își întindă aripile și să profeseze în cât mai multe locuri, inclusiv și mai ales în străinătate. Or, asta este deja o problemă a sistemului medical românesc, ce suferă în urma plecării specialiștilor.
S.S.: Haideți să vă dau un exemplu. Exemplul unui tip care a absolvit aici, a plecat în Franța, unde a lucrat în calitate de consultant mai întâi, a evoluat, iar în cele din urmă s-a întors tot în România. De ce credeți că s-a întors? Din cauza dorului de casă. Toate aceste ”păsări migratoare” poartă dorul de cuibul natal. Trebuie să le dați abilitatea și șansa de a se întoarce și să dezvolte și ofere servicii la rang de artă. Ceea ce trebuie să faceți este doar să le asigurați un ”cuib” la care să se întoarcă, fie că acesta este într-un spital universitar sau unul privat. Problema este că trăiți într-o perioadă cu importante schimbări, iar acestea cer resurse umane mari. Cererea este mare. Oamenii de aici încep să aibă standarde de viață tot mai ridicate și încep să pretindă servicii de calitate. Iar acolo unde există cerere, va apărea și ofertă. Este, de fapt, ca în orice afacere. În scenariul pe care îl văd eu, rolul spitalelor universitare va crește, odată cu performanțele acestora. Voi aveți aici, la Sibiu, oportunitatea aceasta.
 
R.: Tot în discursul dumneavoastră ați pomenit și de un obiectiv al echipelor pe care le coordonați, acela de a obține un premiul Nobel în 2025. Poate fi închipuit că un astfel de premiu poate fi adus la Sibiu?
S.S.: Puteți vedea că sunt într-o întâlnire, în care discutăm despre viziunea mea asupra viitorului, asupra a ceea ce cred eu că pot realiza. Este vorba de ”inteligența artificială” și despre ”mașinăriile care pot învăța”. Am arătat o parte din aceste idei în prezentarea mea dedicată studenților. Dacă vom reuși să combinăm inteligența artificială cu mașinile care învață pentru a dezvolta proiecte precum holograme care pot să predea 24 din 24 studenților conectați on-line, pe care să îi pot învăța cum să opereze. Sau să realizăm simulări pentru orice operațiune dintr-un spital. Voi aveți aici oameni foarte buni, mulți oameni cu care lucrez în Irlanda sunt din România și pot spune că sunt cei mai dedicați și sârguincioși oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Lucrează zi și noapte, fără odihnă. Deci, voi aveți o șansă pe care, de exemplu, eu nu o am: o generație tânără, foarte productivă. Prin urmare, haideți să ajutăm această generație prolifică, haideți să o implicăm în proiecte cu adevărat curajoase și vizionare. Căci viitorul este al acestui gen de proiecte.
 
R.: Apropo de proiecte, la Sibiu veți fi implicat – pentru început – în programul ”Saving Hearts”, pe care l-ați catalogat drept ”fantastic”. De ce?
S.S.: Până în 2016, 75% din pacienții oricărui spital vor avea probleme legate de sistemul vascular. Deci, ceea ce este nevoie este să pregătim de pe acum medici curanți – actualii studenți. În general, oamenii nu înțeleg care sunt acest boli cardio-vasculare, nu înțeleg conceptul de atac de cord. De aceea, încercăm să pregătim de pe acum platformele necesare pentru tsunami-ul de cazuri care vor năvăli peste noi în următorii ani. În acest moment, curriculum școlar include prea puține despre bolile cardio-vasculare. Poate un capitol pe ici, pe acolo. Nu există însă atenție pentru prevenție, pentru cum să previi un astfel de dezastru sau cum să reacționezi când un astfel de dezastru apare. Tocmai de aceea, un astfel de proiect precum ”Saving Hearts” încearcă să atragă atenția asupra unor realități precum aceea că, dacă fumezi, până la 41 de ani vei avea un atac de cord. Dacă vei folosi mult zahăr, până la 45 de ani vei avea diabet. Nu există alt viitor, iar eu vreau doar să spun și să predau astfel de lucruri. Zahărul este mai periculos decât alcoolul și fumatul la un loc. Zahărul!
 
R.: În cadrul proiectului ”Saving Hearts” veți lucra alături de tineri studenți sibieni și de tineri medici din România și alte câteva țări. Aveți timp?
S.S.: În fiecare an, vara, timp de două săptămâni vor veni la Sibiu doctori din întreaga lume. Timp de o săptămână voi lucra eu alături de acești medici, iar în cea de-a doua săptămână vor susține seminarii medici din Lund și de la Sibiu. Anul acesta, școala de vară va avea loc din 15 până în 30 iulie.
 
R.: Deja cunoașteți o parte din studenții de la Sibiu, deoarece ați acceptat două tinere de aici într-un stagiu de practică prin Erasmus+. Ce părere v-au făcut?
S.S.: Niște tinere foarte, foarte dedicate meseriei pe care vor să o învețe. Toată lumea din spital m-a întrebat dacă o să mai avem astfel de tinere în practică. Eu le-am implicat în două proiecte și au reușit, fiecare, să își termine lucrul înainte de termenul-limită. A fost foarte plăcut să lucrez alături de ele, ar trebui să fiți mândri. Începeau lucru la 06:30 dimineața și nu plecau până la 20:30 – 21:00. Erau printre primele venite și printre ultimele care plecau din spital. Au lucrat foarte bine și dacă majoritatea studenților de aici le seamănă, atunci aveți o generație tânără de excepție.
 
R.: Vorbiți despre performanță, dar performanța cere bani. De unde ar putea veni în Sibiu bani care să susțină performanța în medicină?
S.S.: Aduceți-vă aminte că atunci când Uniunea Europeană a fost creată, avea la bază ideea de ajutor reciproc. Chiar în momentul în care vorbim există mulți bani disponibili, pentru a putea fi demarate o mulțime de proiecte noi. Iar în astfel de momente intervin oameni precum Dana Preda, care reunește echipe, ale căror membri – după mai multe ședințe de ”brainstorming” – vin cu idei, redactează proiecte, le aplică, obțin finanțarea și implementează. Așa, la întâmplare, vă dau exemplul programului Horizon 2020, creat pentru proiecte în nano-tehnologie. Vorbim de finanțări disponibile în valoare totală de 30 de miliarde de euro. Dacă îi vom accesa și în mică parte, vom putea crea aici un hub tehnologic care nu va costa Guvernul României sau autoritățile locale un ban măcar.
 
R.: Apropo de autorități. Cum vedeți supra-birocratizarea din sistemul medical românesc, birocratizare care împiedică nume mari la nivel mondial să profeseze aici?
S.S.: Trebuie să înțelegeți că în lumea aceasta există o mulțime de doctori. Și că, în mod natural, ca în orice alt domeniu trebuie să îți protejezi propria turmă de cei de din-afară. Există sisteme de acest gen peste tot în Europa, toți încearcă să își protejeze propria turmă și membrii ei. Totuși, când vine vorba de experți sau nume recunoscute la nivel mondial, nu prea există impedimente. Apar obligații birocratice doar când, spre exemplu, dorești să deschizi o clinică privată. Dar acestea sunt foarte importante, altfel te poți trezi cu tot felul de impostori. Dar, în același timp, sistemul trebuie să fie suficient de corect să asigure dezvoltarea lucrurilor în direcțiile potrivite. În ceea ce mă privește, eu nu am întâlnit nicio problemă. Și asta în condițiile în care timpul meu este foarte limitat. Am ajuns aici, la Sibiu, de la Dubai, iar de aici plec direct la Istanbul. Aici am lucrat la cazuri complexe, la fel fac și voi face și în alte părți. Cu alte cuvinte, prefer să lucrez, decât să îmi pierd vremea prin birouri încercând să îndrept probleme și sisteme funcționărești. Ceea ce vreau să spun este că aveți o șansă imensă, cu o generație tânără foarte dinamică și trebuie să o pregătim pentru viitor. Asta înseamnă să le predăm astfel încât să învețe bine pentru a obține o diplomă, să le creăm posibilitatea să plece câțiva ani în afara țării pentru a primi suficientă experiență și, mai apoi, să se întoarcă pentru a ridica standardele medicale din România. Se va întâmpla asta doar dacă veți și investi într-un astfel de sistem. În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Consiliului Județean de aici. Am discutat mai multe și, recunosc, am fost foarte naiv atunci când l-am întrebat de ce – dacă tot județul are o populație de jumătate de milion de oameni – nu pune o taxă de un euro pentru fiecare cetățeană, taxă care va genera venituri de o jumătate de milion de euro pe lună, șase milioane de euro pe an. Iar cu acești bani vei putea trata pe toți cei care au nevoie de așa ceva într-un spital privat și tot vei rămâne cu bani în cont. Mi-a răspuns că așa ceva nu este posibil deoarece Guvernul încasează 5,5% din salariul oricui și banii sunt puțini. Dar ar merita să încercați, atunci, să determinați companiile să plătească în locul celor care locuiesc aici. Am vorbi de un fond care să ajute la menținerea sănătății populației de aici, populație a cărei forță de muncă este atractivă pentru companii. Iar un astfel de sistem ar putea fi gestionat de profesori universitari, de exemplu, sau de oricine veți considera. Important este să aveți un astfel de sistem local. 
Un alt lucru pe care l-am văzut: acum doi ani, când am venit prima dată aici, am tratat pacienți care provin din zona Sibiului. Acum, însă, am avut pacienți din toată România și chiar și din afara țării, cum ar fi Germania sau Republica Moldova. Într-un timp extrem de scurt, dinamica lucrurile în ceea ce privește pacienții s-a schimbat foarte mult, atunci când s-a răspândit vestea că aici ne implicăm în rezolvarea unor cazuri complexe, pe care toți ceilalți specialiști din zonă le refuză. Deci, a început să se răspândească vorba că ”dacă ai o problemă, mergi la Sibiu”.
 
R.: Mi s-a spus că lucrați cel puțin 12 ore pe zi. Merită?
S.S.: Mai întâi, poate ar trebui să vă spun că eu vin să lucrez la Sibiu ca voluntar. Nu sunt plătit de nimeni. Vin aici ca să îl susțin pe Victor. Și astfel am lucrat toată viața, credeți-mă. Nu am cerut niciodată nimic, dar am reușit lucruri impresionate, ceea ce să știți că generează un sentiment aparte. Iar dacă îmi văd un pacient bine tratat și fericit, asta valorează pentru mine cât toți banii din lume. Azi am prezentat acea tânără de28 de ani pe care am tratat-o și care acum e independentă de orice tratament. Nu există pe lumea asta un salariu suficient de mare care să se compare cu senzațiile pe care le trăiești atunci când ai satisfacția faptului că ai făcut un lucru bun. Orice act aleatoriu de caritate este minunat, dar a face bine în mod intenționat este cel mai frumos lucru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

spiritul lui vonica

Acum 9 ani

urmeaza o conferinta de presa intru autoelogierea proprie a sefului masonilor pentru marele succes de a continua si a duce pe culmile succesului afacerea polisano. sa ne inchinam in fata acestui guru al marilor succese economice coleg cu el plagiatore victor viorel puie monta.
Raspunde

polisano

Acum 9 ani

articol platit de borza
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

l-ati dus sa vada si spitalul judetean? acolo o sa primi un Nobel...pentru jeg, indiferenta si medici spagari!!! la serviciile medicale ale d-lui din articol are acces 0.05% din populatie
Raspunde

@ gunoiaele 1, 2 si 3

Acum 9 ani

Deci omul asta vine voluntar, GRATIS, isi dedica timpul si priceperea lui sanatatii voastre, iar handicapatii de la 1, 2 si 3 arunca cu noroi. Tipic romansc si fara cuvinte. Bai retarzilor cand ati facut voi ultima data o fapta buna, va amintiti ? Ati lucrat voi o singura data in viata, doar ca sa le fie altora un pic mai bine ca sa aveti idee ce inseama sa fii voluntar ? Mi-e greata ca sunt roman si trebuie sa citesc asemenea comentarii abjecte ! Rusine sa va fie, desi nu cred ca ati auzit de termenul asta !
Raspunde

nciuveet

Acum 9 ani

Pentru nr.4. Nu crezi ca titlul articolului e aiurea? Sau esti un roman care inca mai crede ca suntem buricul Europei ca pe vremea Ceausestilor? Pe cand premiul BAFTA sau Oscar la teatrul Radu Stanca?
Raspunde

Rares

Acum 9 ani

Sunteți incredibili , cum,spune si 3, plătit de Borza, baaaaaa medicul are valoare, nesimțiților, evoluați ma
Raspunde

Gabriel

Acum 9 ani

Dacă vei începe să cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-ţi că eşti un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mentală şi înotând într-o mare a abundenţei, corpul şi mintea ta vor intra instantaneu pe vibraţia prosperităţii, iar tu vei începe să atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce îţi e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la ***: bytz_boy***
Raspunde

Mihai

Acum 9 ani

Nimeni nu vine sa lucreze gratis. Este un smecher care vrea sa cistige usor bani, crezindu-ne fraieri. Daca era ceva de capul sau avea de lucru in strainatate. Sa ne platim corespunzator profesionistii nostrii si atunci vor veni si rezultatele.
Raspunde

Dan

Acum 9 ani

Gratis ,a lucrat toata viata , din ce a trait omul asta , atatia ani si chiar in prezent ?!!!...
Raspunde

vecina

Acum 9 ani

Doamne fereste sa nu aveti nevoie de d/l Doctor toti comentatorii negativi sa stati pe la usi si sa va rugati sa va trateze cineva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus