X

"Sa nu facem casele sa arate fitoase". Ce au inteles copiii din protejarea patrimoniului

"Este foarte bine să păstrăm frumusețea locurilor acestora, cum sunt ele și să nu le modificăm noi, ca să le facem să arate mai bine și mai fițoase" – este răspunsul dat de unul dintre elevii Școlii nr.21, care a participat astăzi la o lecție deschisă despre patrimoniu. În esență, a înțeles exact ce au vrut să le transmită polițiștii, care au organizat această întâlnire în cadrul Școlii Altfel. Sibiul are mii de clădiri declarate monumente istorice – fie de interes local, fie de interes național, așa că cei mai mici dintre sibieni sunt cei care vor trebui să le protejeze, în viitor.

Peste o sută de elevi sibieni au fost invitați astăzi la Centrul pentru Prevenirea Criminalității, ca să afle nu despre criminali care omoară oameni, ci despre cei care omoară clădiri de patrimoniu. După o prezentare teoretică, cei mici, însoțiți de un subcomisar de la Biroul Patrimoniu Cultural al IPJ, au fost invitați să vadă cu ochii lor case-monument, conservate perfect, așa că au vizitat Muzeul Astra. Polițiștii le-au explicat că, la renovarea caselor vechi, trebuie păstrate, pe cât posibil, materialele originale. Elevii au aflat și că, dacă adulții nu păstrează aspectul caselor de patrimoniu, pot ajunge chiar la închisoare. "Din perspectiva noastră, este mult mai ușor să previi decât să repari. După ce o faptă de furt sau distrugere a fost săvârșită, este foarte greu să recuperezi bunul. Consider că Sibiul, pe lângă alte câteva județe, este cel mai în măsură să ofere un exemplu în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural național, indiferent că vorbim de monumente sau muzee", explică subcomisarul Radu Părean, de la IPJ Sibiu.

Lecția deschisă de astăzi a fost organizată de IPJ Sibiu, în colaborare cu Fundația Colegium XXI. Polițiștii atrag atenția că astfel de ore trebuie să aibă loc mai des, ca să evităm, în viitor, stricăciuni ireparabile. Sibiul are peste o mie de clădiri declarate monumente istorice de importanță națională și două situri incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact