Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Prietena Printului Charles care are raspunsuri la orice intrebare

Fundația Mihai Eminescu Trust a făcut pentru patrimoniul din județul Sibiu mai multe decât orice instituție publică. Și are în desfășurare, în prezent, mai multe proiecte decât orice altă instituție de stat din România. Am stat de vorbă cu Carolina Fernolend despre mentalități, lobby și ulițe prăfuite.
 
Reporter: Fundația pe care o reprezentați are mai multe proiecte de succes implementate în județul Sibiu. De ce sunt totuși atât de puține? 
C. F.: Fundația Mihai Eminescu Trust a implementat peste 1200 de proiecte, dintre care 565 au fost proiecte asupra patrimoniului civil. Aceasta înseamnă că am ajutat oamenii care dețin o casă să facă o intervenție de urgență sau să reabiliteze o casă, o șură, lucruri de genul acesta. La fel, am lucrat la nouă biserici fortificate. Acum chiar am câștigat un grant foarte mare, de aproape 1,8 milioane de euro pentru cetatea de la Alma Vii, care se află în județul Sibiu. Vom restaura acolo toate zidurile fortificate turnurile și vom crea spații expoziționale  pentru fiecare turn în parte. La fel, vom pune în valoare meșteșugurile existente și vom face o promovare turistică, cu un ghid multimedia, cu un film care va fi arătat în străinătate și sperăm că vom aduce foarte mulți turiști. Deci, cred că noi avem multe obiective restaurate.
 
Rep.: Dumneavoastră aveți, nimic de comentat aici. Eu mă întrebam de ce sunteți printre puținii care fac asta? Poate chiar autoritățile locale...
C. F.: De ce nu sunt mai mulți care să facă asta nu știu să vă spun. Trebuie totuși să recunosc că este foarte greu să convingi finanțatorii să dea bani pentru un obiectiv privat. Este foarte greu. Noi am avut norocul să avem un partener străin din America, timp de nouă ani, care a fost de acord să folosim banii donați fundației pentru patrimoniul civil, pentru casele oamenilor. Este mai greu să obții finanțări pentru astfel de obiective. De aceea, poate, noi nu mai putem să face proiecte din acestea micuțe, prin care să ajutăm oamenii să repare șura, să amenajeze o baie, să facă fațada... facem mai multă conștientizare, încercăm să-i conștientizăm pe oameni să fie mai atenți la ceea ce au. 
 
Rep.: Știe cineva, fundație sau autorități, câte case cu valoare patrimonială există în județul Sibiu?
C. F.: Nu știu acest lucru. Acum, prin acest proiect nou lansat, TransylvaNET, vom inventaria casele de patrimoniu din 25 de sate din cinci județe, nu numai din Sibiu. Am făcut o inventariere sumară și în trei sate facem un masterplan și fiecare casă este măsurată...
 
Rep.: Care sate?
C. F.: Criț, Archita și Florești, unde fiecare casă este măsurată și fiecare proprietar este întrebat cum dorește să se extindă și îi dăm sfaturi. Având deja un proiect arhitectural, proprietarul poate apoi foarte ușor să se extindă, scopul fiind să venim în sprijinul lor și să lucreze cu autorizații. La fel, primăriilor din aceste sate pot să le servească la întocmirea PUZ-ului și atunci când oamenii vin și spun că le cade casa, primarul, având aceste dosare, poate să vadă exact în ce stare se găsește imobilul și  dacă merită sau nu autorizație. Cred că este un proiect foarte util pe care sperăm să-l extindem în cât mai multe sate.
 
Rep.: Pe de altă parte, realitatea la nivelul ”uliței” este mult mai gravă. Oamenii vor locuri de muncă, autostrăzi, evoluție, puțini se gândesc la valoarea istorică a casei în care stau de când se știu. Cum îi convingeți pe ei?
C. F.: Exact asta facem în întâlnirile cu comunitățile. Avem un alt proiect acum în comuna Biertan și comuna Moșna, în care facem un plan de dezvoltare împreună cu comunitatea. La întâlniri eu încerc de la început să-i fac pe oameni să-mi spună ce au ei special în satul lor. Și cum pot ei să dezvolte acest potențial ca să trăiască în continuare în satul lor, să nu plece. De exemplu, la Alma Vii este plăcinta cu varză. Sau mi-au spus despre salcia de 500 de ani. Cum, nu știți despre monumentul nu știu care?! Așa reacționează oamenii. Obiectivul meu este să-i fac mândri de lucrurile pe care ei le au speciale. Când scriem un proiect întrebăm mai întâi oamenii! La Alma Vii oamenii mi-au spus că vor o brutărie tradițională în care să facă plăcintă cu varză, pentru ei și pentru turiști, cu posibilitatea de a face demonstrații.
 
Rep.: Practic lipsește doar un lider care să știe să pună în evidență ceea ce există deja. Primarii ce fac?
C. F.: În fiecare sat în care activează Mihai Eminescu Trust încercăm să identificăm cel mai bun lider. Dar este greu să-l găsești.
 
Rep.: Ați vorbit despre Valea Viilor și mi-am adus aminte de un domn care spunea că îi trebuie geam termopan la casă pentru că vine iarna și le este frig la copii. Ce-i răspundeți?
C. F.: Noi am făcut cursuri, cu meșterii pe care i-am format în decurs de 15 ani, adică aproximativ 400 de meșteri. În mai multe localități exact asta am învățat oamenii: cum să repare geamurile vechi! Este mult mai ieftin să repari un geam de lemn vechi, care are aceleași proprietăți ca și unul din termopan, adică nu intră frigul și nu iese căldura. Și costă mult mai puțin! Oamenii nu știu asta și tocmai de aceea sunt importante astfel de proiecte.
 
Rep.: Un alt proiect al fundației pe care o reprezentați este acela al caselor de oaspeți pentru turiști. Câte sunt în acest moment în județul nostru și chiar funcționează? 
C. F.: Avem 40 de doamne care conduc case de oaspeți și, este adevărat, încă nu sunt ocupate toate, undeva la 60 la sută doar, însă tocmai de aceea facem proiecte prin care atragem turiști. Încercăm ca în fiecare an să creștem gradul de ocupare, evidențiind autenticitatea locului și specificul zonei. Încă nu suntem la numărul ideal de turiști. Dar o să fim.
 
Rep.: Cât de important este să existe un simbol, o personalitate așa cum este Prințul Charles, care să atragă atenția asupra unui obiectiv sau asupra unei probleme?
C. F.: Este important lobby-ul pe care aceste personalități îl fac, așa cum face Alteța Sa Regală pentru Transilvania și pentru activitatea de păstrare a patrimoniului. Dar cei mai importanți sunt oamenii. Sunt foarte multe sate în care Alteța Sa Regală a fost și nu s-a întâmplat nimic. Tocmai pentru că infrastructura creată de comunitate nu există. Nu există casele de oaspeți, nu există această mândrie pentru patrimoniul local și dacă nu este mândru nici nu poți să spui mai departe. Succesul aparține comunității, nu acestor personalități. Personalitățile pot doar ajuta zona la modul general, făcând-o cunoscută.  
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

@1

Acum 8 ani

Feliciatari ALTETA! daca ne scapati si de teroarea disparitiei controlata a padurilor vom mai putea spera sa traim in tara.
Raspunde

marginean

Acum 8 ani

am fost saptamana trecuta la Viscri si la Saschiz si am fost f. placut impresionat de cat de nespectaculos sunt facute renovarile de case taranesti. De laudat este si Fundatia ADEPT din Saschiz pentru promovarea produselor traditionale intr-un mod ecologic, cu reclama fondata si material informativ in 3 limbi. Chiar si tiganii din vale au case de caramida, straturi de legume in spatele casei si copii la scoala, deci se poate!
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Esti iasovean?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus