Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cum va arata Universitatea peste zece ani?

Profesori și studenți din mai multe țări au fost provocați de reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu la o serie de discuții despre viitorul educației. Dialogurile au fost inițiate de reprezentanții Departamentului de relații internaționale din cadrul universității, în cadrul Săptămânii internaționale.

Dialogurile internaționale ale ULBS au reunit la Sibiu profesori din Germania, Belgia, Polonia, Letonia și Turcia. ”Dialogul cultural, dialogul internațional este foarte important pentru noi. Discuțiile despre viitorul educației sunt esențiale în acest moment, de aceea am propus ca acest dialog internațional să pornească de la întrebarea «cum vor arăta universitățile peste zece ani?»”, a deschis seria discuțiilor Daniela Preda, coordonatoarea Departamentului de relații internaționale al ULBS.

Radu Pascu, din cadrul Facultății de Inginerie din Sibiu, a prezentat amplul proces pe care îl presupune transformarea universității într-una sustenabilă, deziderat pe care comunitatea academică și l-a însușit.

”Definiția sustenabilității: dezvoltarea mea nu trebuie să afecteze dezvoltarea generațiilor viitoare. Vrem să facem dezvoltarea universității pe principii sustenabile: începând de la lumina electrică, de la toate aspectele de mediu, de la managementul resurselor și implementarea în mentalul colectiv a acestor principii. De câțiva ani a început și la ULBS această implementare a conceptelor de sustenabilitate. În SUA, din ce am studiat, nicio universitate nu poate spune că a atins acest stadiu. Nu există în lume așa ceva. Toți tind spre o universitate sustenabilă. Începutul este legat de declarația privind misiunea instituției. Misiunea universității noastre prevede clar câteva aspecte legate de dezvoltarea durabilă. După care urmează adoptarea curriculumului  în care să fie introduse elemente de sustenabilitate. Să învățăm studentul, indiferent de programul de studiu, aspecte legate de dezvoltare durabilă. Următorul pas și cel mai complicat este transformarea întregii universități într-una sustenabilă: învăț studentul despre sustenabilitate, aplic politici sustenabile”, arată Radu Pascu.

Prezentarea sa despre dezvoltarea durabilă a făcut referire și la sistemul de management care trebuie implicat. ”Este un proces foarte complicat și amplu implementarea unui sistem integrat de management. Costă timp, bani și resurse umane. Avem de-a face cu sisteme de management cu referențiale diferite: ISO 9001, ISO 14001, responsabilitatea socială și altele. Ca să le implementez, să adaug la acestea conceptul de sustenabilitate îmi trebuie timp. Timp pentru analiza de decalaj, pentru documentare și implementare. Eu nu i-aș spune standardizare. Un sistem de management este o adaptare a standardelor la nivelul organizației. Vorbim de implementarea unui sistem care să ajute la o mai conducere mai agilă și cu un răspuns mult mai rapid. Pentru că vom avea un istoric al documentelor, un traseu foarte bine definit. Un sistem de management înseamnă un pic de disciplină, o vedere de ansamblu foarte bine făcută pe un sistem foarte mare care, indiferent de ce organizație vorbim, ajută să fie condusă foarte bine”, a mai declarat Radu Pascu.

Am venit la ULBS deoarece aici pot lucra cu profesorii

În timp ce discuțiile anterioare prezentau studentul drept ”produsul” și nu ”clientul” unei Universității, reprezentanții Facultății de Litere din cadrul ULBS au arătat că, pentru ei, viitorul creionează un nou tip de relație între profesori și studenți. De asemenea – a mai arătat Andrei Terian, prodecan al Facultății de Litere - în ultimul timp preocupările academice au o arie de acoperire tot mai largă. ”Acum câțiva ani, preocupările noastre erau legate strict de specializarea fiecăruia. În ultimul timp am început să lucrăm mai mult împreună. Studenții îi privim precum niște parteneri, până acum câțiva ani existând doar o relație ierarhică între profesor și student. De câțiva ani lucrăm împreună, scriem proiecte împreună, atragem fonduri împreună”, a spus Andrei Terian. Alături i-a fost și Vlad Pojoga, student la Litere și redactor șef al revistei Zona Nouă. ”Eu am ales ULBS deoarece știam că aici studenții au sprijinul profesorilor. Din primul an edităm o revistă culturală, care acum este văzută drept una dintre cele mai bune reviste dedicate tinerilor autori. Colaborăm cu tineri din șapte – opt țări. Această revistă ne-a ajutat și m-a ajutat să observăm care sunt noile idei și curente în cultura tinerilor. Am reușit să atragem și finanțări, ceea ce este foarte important deoarece am ajuns la un festival internațional de literatură la care avem participanți din nouă țări. Vom avea lecturi, dezbateri și conferințe pe diferite teme”, a arătat Vlad Pojoga.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

roger

Acum 8 ani

va spune un specialist va fi cea mai tare din transilvania se gata cu ingimfarera lui aia de cluj ,care a facut cu boc cel mic si ofticos tara varza ala cluj ,taranu tot taran ramine poti sa-i dai 100 de diplome de la chioscurile lor de tiparit diplome ,hai ULBS NR UNU NATIONAL
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus