Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Schimbarea la fata a Sibiului: un cartier verde peste halele Simerom

Schimbarea la fata a Sibiului: un cartier verde peste halele Simerom

În cursul acestui an vor demara lucrările de amenajare a unui nou cartier care să ia locul unei zone industriale din apropierea centrului Sibiului. Noul cartier va fi dezvoltat pe o suprafață de peste 66.000 de mp, regimul de înălțime fiind subsol, parter, trei etaje, cel de-al patrulea etaj fiind unul retras. Terenul se află în zona delimitată de străzile Fabricii, Urlea și Depoului. Pe terenul respectiv, dezvoltatorii intenționează să ridice 20 de blocuri, de suprafețe și forme diferite, dar toate cu aceleași regim de înălțime. Spațiilor verzi din acest viitor ansamblu le este alocat un procent de aproape 40%.

În prezent, terenul este parțial ocupat de foste hale industriale și anexe. ”Terenul face parte din zonele destinate restructurării, prin înlocuirea activităţilor cu caracter industrial, infrastructural, de depozitare sau de gospodărire comunală cu activităţi cu caracter mixt - locuire, instituţii şi servicii. Componența rezidenţială este obligatorie, în vederea păstrării echilibrului funcţional la nivelul zonei. Terenul este accesibil din străzi de importanţă scăzută la nivelul oraşului: strada Fabricii, strada Şerbota şi strada Gheorghe Ţiţeica continuată cu str. Depoului. Aceste artere au caracter local, deservind cartierul de locuinţe individuale dintre str. Stefan cel Mare şi calea ferată, prin legăturile create cu Strada Bâlea, arteră principală a oraşului”, se arată în memoriul elaborat pentru Planul urbanistic zonal al viitorului cartier.

O stradă ce ar urma prelungită: Socului

Terenul beneficiază de accese auto şi pietonale din străzile Şerbota şi Gheorghe Ţiţeica intersecţie cu strada Galileo Galilei.  Acestea sunt configurate cu două benzi de circulaţie, câte o bandă pe fiecare sens, şi cu trotuare pe ambele laturi. ”Se propune amenajarea celor două accese şi prelungirea reţelei stradale în cadrul ansamblului propus, în mare parte prin suprapunerea arterelor noi pe cele deja existente în incinta fostei platforme industriale. Noile străzi propuse vor avea două benzi de circulaţie, câte o bandă pe fiecare sens de mers, spaţii de parcare pe o singură parte, pistă de biciclete, spaţii verzi şi trotuare pietonale. Prin PUG Sibiu este prevăzută o lărgire şi o prelungire a străzii Socului, situată paralel cu latura nord-estică a terenului reglementat prin PUZ, la o distanţă de aproximativ 35 m. La nord de terenul reglementat prin PUZ se prevede o prelungire a străzii Fabricii până la intersecţia cu str. Socului. Prin amenajările propuse se creează legături directe ale curţilor interioare ale blocurilor cu spaţiile verzi cu rol de protecţie faţă de calea ferată, cu care se învecinează terenul pe latura nord-estică”, se arată în documentația care însoțește planurile urbanistice ale viitorului cartier. În urma prelungirii străzii Socului, planurile prevăd ”conectarea” acesteia prin trei artere de legătură la rețeaua stradală a viitorului ansamblu.

Procente: spații verzi, clădiri, străzi

Potrivit bilanțului teritorial întocmit în cadrul Planului Urbanistic Zonal, construcțiile vor ocupa aproximativ 17.000 de mp, suprafață care corespunde unui procent de aproximativ 25,8% din suprafața totală a terenului. Drumurile vor reprezenta alte 15 procente, iar spațiile de parcare – 3,7%. Spațiile pietonale reprezintă aproape 14 procente, iar pistele destinate bicicletelor – 2,2%. Spațiilor verzi le este alocat cel mai mare procent – 38,8%, adică peste 25.600 de mp. Pentru euro-pubele vor fi amenajate spații îngrădite cu acces separat. Cel puțin 60% din numărul locurilor de parcare necesare va fi amenajat la subsolul clădirilor.

Anul acesta încep lucrările

Reprezentanții dezvoltatorilor intenționează să înceapă lucrările de amenajare a noului cartier anul acesta. În aproximativ o lună vom depune documentele pentru autorizația de construire. Din experiență, eliberarea acesteia va dura între 60 și 90 de zile. Imediat după eliberarea autorizației ne vom apuca de construit. Proiectul va fi implementat pe etape: într-o primă etapă vom începe cu ridicarea a patru blocuri, deci aproximativ 100 de apartamente. În continuare, piața este cea care ne va dicta ritmul de construire: în momentul în care numărul apartamentelor vândute ajunge la un procent cuprins între 50 și 60%, vom trece la etapa a doua”, arată Ioan Baltag, din partea Simerom – Primus Prod.

Primele patru blocuri sunt prevăzute a fi ridicate într-un termen de șase-opt luni, astfel încât să fie finalizate în cursul anului viitor. ”Referitor la sumele pentru care vor fi vândute apartamentele, încă nu avem un cost stabilit în mod clar, lucrul acesta urmează să îl stabilim în curând. Deocamdată nu am stabilit nici modul în care vor fi vândute aceste locuințe”, mai arată Ioan Baltag.

Cartier cu terenuri de sport

Arhitectura propusă pentru clădiri este una modernă. ”Apartamentele vor avea finisaje peste medie. Absolut toate blocurile vor avea locuri de parcare subterane, pentru a lăsa cât mai mult loc spațiului verde. Regimul de înălțime va fi unul redus, gradul de ocupare a terenului va fi undeva la 30%, astfel încât pe lângă spațiile verzi să existe terenuri de tenis, de sport. Ne gândim la varianta la care acest cartier să fie unul semi-închis. Sperăm ca Primăria să ne sprijine în ceea ce privește strada Socului, care să fie astfel amenajată încât să reprezinte un punct de intrare în noul cartier”, mai arată Ioan Baltag.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

proiect

Acum 8 ani

De ce nu se fac mai inalte avind in vedere ca terenul e mai jos decit str St cel mare
Raspunde

gfi

Acum 8 ani

fostul proiect preedea si turnuri pana la 21 nivele, nu este indicata o asa mare inaltime datorita proximitatii de \'\'campul\'\' de cai ferate apoi Lazaret(case), cartier Trei Stejari(case) si Centrul istoric. Ar fi creat o ruptura vizuala macabra ! Proiectul actual e mult mai indicat pt zona respectiva.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Nu se mai face si mall acolo?
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Puteau merge pe 6-8 etaje si nici macar nu se ridicau peste nivelul cetatii si cu cetatea pe fundal nu se observa asa de tare nivelul de inaltime deci nu se intampla nimic, astia trebuie sa inteleaga ca un oras se dezvolta pe verticala cel mai bine si eficient, nu pe orizontala. @3 nu se mai face mall acolo de vreo 3 ani.
Raspunde

tttttrrrrr

Acum 8 ani

dati bataie sta cam de mult terenu in paragina ,molu am inteles ca se ridica in zona fostului abator ,giratorile din cele mai circulate zone din sibiu ,[bilea -stf cel mare si moldoveanu si rahovei ,semaforului -milea cind incep lucrarile ,in rest sunteti in grafic ,felicitari primaritei interimar[FODOR ]a transformat sibiu intro gradina cu flori se vede ca a fost instruita de actualu presedinte ,JOHANNIS tineo tot asas si sibieni te vor vota pina ce johannis i-si va gata cele 2 mandate [2024 ] de presedinte al republici ,dai inainte si multe succesuri
Raspunde

solutia

Acum 8 ani

Ba da cind o sa vedem si noi turnuri de 100 de etaje si in Sibiu de beton si sticla, o tot bagati pe aia ca nu concorda cu casele, nu construiti nici cel putin cit comunistii, faceti zona metropolitana si trageti un bulevard pe 10 sensuri cu turnuri de 100 de etaje pina la Talmaci cu intersectii orientate spre munti sa aiva pe fundalul bulevardelor vizibilitate spre virfurile muntilor. Sa va tot dau idei pe care nu mi le plateste nimeni. Regatanu de Selimbar o strimbat bulevardu M. Viteazu care era conceput foarte bine , se vedea virful Suru de la fintina de pe Calea Dumbravii si o construit bloc in bloc fara spatii intre ele, imi inchipui ce o fi acolo cind se vor umple de locatari trebuie sa se inventeze masini rabatabile ca sa le iei sub brat sa le depozitezi in bucatarie, ba ce arhitecti sunteti voi, parca suntem un popor batut cu leuca in materie de arhitectura si viziune arhitectonica. Parca vad ca eu dau ideea si copy paste din tara o pune in aplicare iar pe noi ne fura si saboteaza. Ba trebuie sa vin sa va conduc eu ca vad ca n-are cine, tot cu solutii proaste veniti. Noroc ca o venit Johannis la conducerea tarii ca erati pe nicaieri.
Raspunde

@5

Acum 8 ani

Da-i inainte si tu cu gramatica ,natang analfabet lingau...BLEAH :))))))))))
Raspunde

@7

Acum 8 ani

care-i treaba, mafiotule
Raspunde

Hopaaa

Acum 8 ani

Hop si lingaul natang junior.....mars ...ca faci praf!!
Raspunde

socialistul

Acum 8 ani

S-a dus naibi si aceasta societate ( Simerom fosta Uzina Mecanica) Pe vremuri aici lucrau circa 4200 de oameni. S-a privatizat aproape pe nimic si apoi s-a distrus. Specific romanesc.
Raspunde

Corelian

Acum 8 ani

Banii astia trebuiau investiti pentru construirea unei atractii adevarate, cum ar fi un cinema multiplex. Ne mai aude si pe noi cineva, domnilor conducatori??
Raspunde

@ 11

Acum 8 ani

chiar ma gandeam cum de n-ai postat inca aberatiile cu cinematograful multiplex...
Raspunde

Eva

Acum 8 ani

Cea mai inovatoare idee e parcarea subterana! Da! Important! Insfarsit gandeste cineva ! Pentru cei ce vor sa castige legal din munca cinstita:Oferta de munca la domiciliu. Ai cunostiinte minime de operare PC ? Stii sa navighezi pe internet? Esti dispus(a) sa parcurgi un curs gratuit de instruire? Doresti sa obtii niste venituri legale ,pe baza de contract? Esti dispus(a) sa lucrezi 2-3 ore /zi la domiciliu? Daca raspunsul esta „da“ atunci esti potrivit pentru jobul din oferta. Pentru informatii trimite textul “info” la adresa evasinai2003***. Ocaziile bune nu se ivesc in fiecare zi,nu lasa oportunitatea sa treaca pe langa tine.
Raspunde

verde?

Acum 8 ani

In Puz-urile initiale si alte cartiere ale Sibiului aratau la fel - vezi Puz-urile si aprobarile succesive de la blocurile din zona Ogorului-Frunzei, din Turnisor, de ex. Dupa care spatiul verde s-a tot restrans si blocurile tot continua sa apara...
Raspunde

ATENTIE CUMPARATORI

Acum 8 ani

zona respectiva este joasa si inundabila....la cea mai mica ploaie se inunda toate subsolurile din tot cartierul......si puz-ul mai prevede subsol....faceti fabrici de tantari si sobolani....nu aveti loc pe suprafata pamantului????
Raspunde

cucu bau

Acum 8 ani

mai bine ar fi un cinema multiplex?
Raspunde

DW

Acum 8 ani

si la Balanta s-ar pute ridica blocuri
Raspunde

@15

Acum 8 ani

Zona Gării este indundabilă???? De unde ai scos-o ! A început deja campania de dezinformare?? Ai văzut tu liniile ferate inundate, scufundate etc???? Locuiești în zonă?
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Si cu zona \"REZIDENTIALA CAMPSOR\" ce se alege? sau nu are niciun dezvoltator interes in zona? ridicati blocuri ca astea ne trebuie in oras...
Raspunde

make

Acum 8 ani

Ce-o tot bagi ba cu zona inundabila dezinformatorule, de ce avem ingineri, sa gindeasca sau daca-s facuti la chioscurile de diplome de la cliuj, iasov, bucale etc. slabe sperante, bai cel mai mare zgirie nori din Sanghai s-o construit numai in mil. s-o sapat 30 de metri in mil negru [ o fost un reportaj pe televiziuni cu constructia lui ] dupa care s-o bagat piloni de 100 de metri in mil si dupa aia s-o construit cel mai mare zgirie nori din Sanghai, da acolo-s ingineri care gindesc si constructori, nu frunzari de astia care ma tot cauta pe mine si pe altu la gramatica si ei vai mama lor, habar n-au pe ce lume traiesc de handicapati ce-s, apoi sa-i mai pui sa gindeasca si construiasca ceva. Manhattul newyorkez la fel e construit , terenul e luat din golful marii , diferenta e ca acolo-s ingineri si constructori nu gramatici aerieni ca la noi. Ba v-am mai tot scris, sunteti pe nicaierea, niste paraziti la banii publici incurajati de statu mafiot comunist care habar n-aveti pe ce lume traiti si cum se produce banu, cum sa dezvoltati ceva, nici nu-i de mirare ca ma tot faceti agramat si analfabet si nu numai pe mine, ca eu va scriu cum functioneaza lucrurile in realitate de care voi habar n-aveti , prostalailor si tara-i in gaura care este cu unii ca voi si condusi de unu tot din speta voastra ca pinochio. Ptr. toata industria din Sibiu, nu mai angajati numai absolventi din facultatile si scolile sibiene, ca ui ce handicapati, care habar n-au pe ce lume traiesc, o scos astia din alte zone. Johannis pune biciu pe tananaii astia cu politicile lor mafiote de spoliere si furt a banilor din Sibiu si cind iti faci guvernu tau arata-le cum se face ca m-am saturat sa tot traiesc prost din cauza unor handicapati ca astia care ne baga tot in mil si saracie
Raspunde

nelu

Acum 8 ani

numai prosti etaje inalte oameni de rind vor mai mici mai cochete etaje cit mai putine
Raspunde

gelu

Acum 8 ani

ba e plin de mici si cochete,prost esti tu ofticatule, n-avem inalte , de aia pleci in State, zevzecule
Raspunde

@20

Acum 8 ani

A intrat echipa de comunicare pe fir... e de bine. PUZ-ul trebuie susținut până și de nătângu\' !
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Numai tampenii scot unii din taste ! ona nu este una cu risc de inundatie, zona garii da ! Dar in zona garii terenul s-a ridicat incepand cu secol 19, cu vreo 2m. Riscul nu mai exista, in schimb spre Lupeni da. In acest proiect nu este prevazuta si zona de langa viaduct, scrie clar\'\'delimitat de straile Fabricii, Urlea, Depoului\'\'. Langa viaduct(zona delimitata si de Coposu) nu stiu care mai este proiectul, acolo era prevazut un mall.
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Va contrazic. Locuiesc pe strada Fabricii, la casa. In ultimii 12 ani, paraul Trinkbach a inundat de 5-6 ori. Pentru cei neincrezatori am foto, filme, etc ...
Raspunde

@25

Acum 8 ani

Nu te obosi cu explicatiile,astia care comenteaza pe aici au cas la gura sau au venit cu pluta pe cibin.
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Sibiene nu mai dezimforma Manhattan este construit pe granit, zona recuperata este pe malul Hudson si acolo sunt hale , terenuri de sport sau parcuri Ceva ceva mlastini au fost in Chelsea sau Soho Tu insa esti sibian si in afara de televizor locurile alea nu o sa le vezi niciodata Asa ca ramai cu deconcentratele si pupatul in***al sasului tau , ca vezi ca presa din Bucuresti l-a prins cu fofarlica cu interviul Asa ca poate il consiliezi tu sa fie mai atent ca Nu mai e la el la tara sa poata sa spuna orice, si tot sighiul sa ejaculeze...intelectual desigur
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Dezinforma sa nu cumva sa inveti gresit
Raspunde

mosu

Acum 8 ani

Labă , labă , labă și o labă-labă .
Raspunde

Costel

Acum 8 ani

Numai cine nu locuiste langa calea ferata nu stie um e sa tremure patul cand trece trenul. Va astept sa va mutati in zona, probabil o sa le scoateti la vanzare dupa cateva luni. Succes.
Raspunde

@Costel

Acum 8 ani

Trenurile vor circula tiptil prin cartier, in varful picioarelor.
Raspunde

sibianca

Acum 8 ani

ce pvula e aia cartier verde, ca la cat de cācācios este sibiul nu merge decat sintagma cartier maro
Raspunde

Geta

Acum 8 ani

***pentru toti ! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. NU este necesara niciun fel de experienta ! Oferta: plata se calculează în funcție de implicare și realizări; instruire gratuită prin email; contract legal de comision; scrisoare de recomandare; posibilitatea de a lucra de acasa (fiecare isi face singur programul de lucru). Cerinte: calculator, conexiune internet, cunostinte minime PC, rabdare, seriozitate, perseverenta. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce *** ******: geta.iacob97***
Raspunde

titu enacache

Acum 8 ani

Sibianco , cred ca iti lipsesc cateva ore importante de la orele de bun simt . Nu e chiar pierdut tim***, vorba ta . Afanata , cine are urechi de auzit sa auda
Raspunde

...

Acum 8 ani

Nu suna rau asa pe hartie: 40% spatii verzi, 60% parcari subterane. Sper sa nu apara modificari ulterioare cum s-a mai facut si in alte zone dupa ce au vandut grosul apartamentelor. @cei care tot dau cu turnurie si dezvoltarea pe verticala: nu faci asa ceva decat daca ai infrastructura (drumuri, parcari, spatii verzi, conducte etc) suficient de bine dezvoltata. Voi chiar va puteti imagina viata intr-un oras cu turnuri de peste 10 etaje cu drumuri de 7 metri latime, trotuare marginite de peretii acelor turnuri si ocupate de masini parcate?
Raspunde

daniela

Acum 8 ani

Proiectul e frumos , zona e proasta, desi la cum nu circula trenurile pe la noi.........
Raspunde

terente din lazaret

Acum 8 ani

bai apucativa ca ati transformat fostele fabrici si uzine in ruine ,asta multumiti din inima partidului [pcr] dupa ce a vindut toata industria sibiului la mitici din vale de carpati ,am ajuns de nici noi la sibiu nu mai facem productie de la ace pina la masini -unelte ,dar nici mitici de la vale de si toasu ceausescu a tot bagat in ei tehnologie ,ba facultatile [chioscurile de diplome ] din marile tepe univesitare [bucuresti ,iasi ,cluj ,timisoara ,etc ]au scos ingineri de nu au scos ,firma MERCEDEZ ,masini in cei vreo 120 de ani de activitate ,si rezultatu se vede numai natarai si plini de ifose ,ba apucativa de construit ca ati umplut sibiu de ruine si maidane si nu oriunde in buricu orasului ,sitia aia cu orasu de cacao dute regateancape centura ca altceva nu va pricepeti ,s-au vei fi si tu una de aia de ai venit in sibiu te-ai oprit la mocca la capatu bretarului si gata angajata de nea georgescu la its ,sibieni get -beget6 stiu ce a isemnat ,moca pentru sibiu si veneticele din ,prazburgia ,ba obligati aia care au facut varza intepriderile pe cheltuiala lor ,amenajat pina vine unu s-a construiasca un parc ,nu ruine vare stau de 7-9 ani in acelasi stadiu ,uitativa la gara linga bisericuta ,cumstau balariile cit copaci din padurea ,dumbrava s-a nu mai vorbim de maidanu creat dupa demolarea fostei strazi ,abatorului ,vrem molu linga gara si igenizata zona ca este deplorabil cum au vandalizato aia de la regionala ,iasov ,statia din sibiu ,apartinidule ,astaeste regionalizarea conceputa de ,boc ,nastase ,mai nou copilu de suflet a lui nastase [ponta ]distrugeti concurenta ,va dam voua ca sunteti mai smecheri titlu de capitala regionala si dupa modelu tatucilor din iepoca comunista ,cind sibiu a fost dat in mod abuziv ,orasului STALIN si rezultatiu s-a vazut ,sabotaj din 56 pina in 68 ,cind s-a refacut judetele ,dar sechelele la nepoti comunistilor care au condus tara din 47 pina in 89 a ramas la fel ,confiscate averile la fosti manageri careau inchis si distrus industria in sibiu si cu bani recuperati ,amenajate parcuri pina se gasesc investitori ,o alta gropa de gunoi care nu ne face cbste la sibiu este piata 90 ,apucativa de centru de conferinte si noul teatru ,s-a nu o ia inainte ,copy -paste din toata tara voi cu proiectele si copy -paste cu rializarili ,toata tara este cu ochi pe noi nu -mai sunt sasi s-a facem industrie ,facem moluri ,restu praf de noi ,lu-am drumu stainatati ,daca si primu ministru face ce face si cum are un pic de timp liber de o fuga pina la maiami ,acum ttebuie sa-l intelegem asa au stabiltit copii si daciana ,aia pe care am votato noi sibieni pentru parlamentu europei ,salar de salar nu de asta minim pe economie 200 euro ,de ala de la 5000 euro in sus ,s-a tot te suci in vacanta la las vegass nu la ocna s-au parcu astra si la cumparaturi la ieftinituri si cu termen care expira de azi pe miine ,va dati seama ce recuperarte face la piciorusu zgiriat la o partida de baschet cu ghita ,asehoti ,ca ala nu mai tine echipa din lipsa de contracte cu statu si nu mai este loc de spalat bani va pune ,johannis botnita si va taie de la conductele cu bani publici ,praduitorilor de neam
Raspunde

@terente aka nătângu\'

Acum 8 ani

Să ne \"apuc-ăm\" de ce, agramatule??? N-am putut citi decât primele două cuvinte din elucubrațiile tale clasice. Mi-a ajuns.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus