Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Tot ca-n salbaticie, la CSM Sibiu: “Suntem singurii cu un vagon pe post de vestiar si cu o tribuna care cade pe tine"

Echipa de rugby de tradiţie a Sibiului, CSM Sibiu, se află în faţa unui nou sezon de Divizia A, însă situaţia financiară şi condiţiile de pregătire precare, din ultimii ani, par o meteahnă de care sibienii nu se pot descotorosi. Pentru a vedea starea de spirit din sânul echipei şi condiţiile de antrenament, Turnul Sfatului a luat legătura cu două dintre vocile autorizate din lotul echipei: sibienii Alexandru Muntean, jucător-antrenor secund, şi Gilu Crăciun, unul dintre cei mai vechi jucători ai echipei sibiene.

Reporter: Care mai sunt condiţiile la echipă? Se tot vorbea de câţiva ani că veţi avea vestiare. Tot vagonul îl folosiţi pe post de vestiar?

Alexandru Muntean: Nu s-a făcut nimic cu vestiarul… este acelaşi vagon. Aceleaşi condiţii de neimaginat…

Rep.: Dar ca jucători, cum puteţi să vă schimbaţi acolo? Cum intraţi acolo pe timp de vară, când sunt peste 30 de grade şi fierul acela se încinge?

A.M.: Nu ştii cum? Te schimbi şi te antrenezi. Dacă vrei. Dar îţi dai seama că la 35 de grade nu se schimbă nimeni acolo. Poate unul doi. Iar pe timp de iarnă ne schimbăm la bazinul Olimpia. Atât timp cât nu există niciun sponsor, nu ai ce face. Nu-i vorba numai despre vestiare. E vorba de tribună, de teren. Nu poţi face un vestiar frumos şi tribuna să cadă pe tine. Sau să faci un vestiar frumos şi pe lângă teren să crească buruienile şi bălăriile de un metru. Dacă inviţi oamenii la meci, ei nici nu pot să vină în condiţiile acestea. Tribuna mai că se dărâmă. Unde să stea oamenii?

Rep.: Dar după un meci disputat în condiţii meteo potrivnice, pe ploaie, noroi, ce faceţi dacă nu aveţi vestiare şi, implicit, apă caldă?

A.M.: Mergem plini de noroi, din cap până în picioare, direct la Olimpia şi facem duş. Acestea sunt condiţiile. Nu văd pe nimeni să ajute cu nimic. Când începe discuţia despre bani, mă întorc şi plec. Sunt oameni care zic “o să vin şi o să facem”, dar sunt doar vorbe. Deja nici nu le mai bag în seamă. Dacă vrei să ajuţi poţi să o faci: “uite, vreau după meciul respectiv să dau un grătar pentru toată lumea” sau orice. Lumea îţi va mulţumi. Spune “am făcut”, nu “o să fac”. De promisiuni suntem sătui până peste cap.

 

1

Gradenele care se deteriorează văzând cu ochii/FOTO: lssibiu.ro

 

Rep.: De salarii nici nu se pune problema să te întreb. Dar aţi avut vreodată prime, de când eşti tu la echipă din 2009, de când s-a reînfiinţat CSM Sibiu?

A.M.: Am avut  prin 2011. În ultimul timp nici nu s-a pus problema de aşa ceva. În ultimii trei ani. Dar eu am speranţă că va veni şi soarele pe drumul nostru.

Rep.: Ce sentiment te încearcă când ştii că joci pe burta goală, cum s-ar spune? Mergi la antrenament, te pregăteşti, dai totul pe teren, dar nu te alegi cu nimic. Înţeleg că e la mijloc pasiunea, dar şi ea are o limită, nu?

A.M.: Există o frustrare că nu eşti plătit, bineînţeles. Dar deja nu mai e doar pasiune. Pasiunea s-a transformat într-un fenomen. Prima dată există pasiune, apoi aceasta devine un fenomen, un mod de viaţă. Cum suntem noi. Suntem de ani de zile împreună, am devenit prieteni. Sărbătorile ni le facem împreună. Suntem ca o familie. Râdem, ne distrăm, mai facem o mişcare. Însă pe motivul acesta profită mulţi. Nu mi se pare ok… Noi avem tărie să ne batem cu cei mai buni, dar nu poţi pentru că nu suntem noi buni. E greu fără să aduci jucători, fără să ai o situaţie financiară bună…

Rep.: Între voi mai faceţi glume când îl auziţi pe unul sau pe altul spunând: “hai că vă dau bani”? Promisiuni peste promisiuni…

A.M.: Nici glumele acelea pe care le făceam înainte acum nu mai au niciun un farmec. Ne-am acrit cu totul, cum s-ar spune. Glumele acestea au fost odată. Acum nu mai sunt glume. Sunt o realitate dură.

 

2

Lotul echipei din sezonul trecut/FOTO: arhivă personală

 

Rep.: Aşa, privind în viitor, unul care pare sumbru, de altfel. Te mai poţi gândi că se mai pot repeta performanţele din trecut, două cupe ale României, un loc trei în prima ligă?

A.M.: Depinde, în jurul banilor se învârte totul. Dacă vine cineva cu bani, un sponsor, doi, trei, atunci da…

Rep.: De ce crezi că nu mai reprezintă un pol de interes rugby-ul? Mai bine zis, sportul în general. După cum se ştie, nici măcar fotbalul nu mai atrage atenţia în Sibiu…

A.M. : Sibiul este un oraş mort din punct de vedere sportiv. A mai rămas doar baschet şi un pic de handbal. Ţi se pare normal ca Cisnădie să aibă echipă de handbal în Divizia A şi să se bată la promovare? Să aibă şi sală nouă? Și în Sibiu, zero…Cum se poate? Dacă te întrebam acum 4-5 ani că la Cisnădie va fi o echipă atât de bună de handbal, credeai? La fel e şi întrebarea cu viitorul rugbyului. E nevoie de un capital financiar să acopere acest lucru. Avem nevoie de vestiar cu duşuri, sală de forţă, indemnizaţie de efort, prime de meci, echipament, ghete, alimentaţie, cantonament…

Rep.: Ce motivaţie v-a mai rămas, văzând că lucrurile se înrăutăţesc de la o zi la alta?

A.M.: După cum am mai zis, deja rugbyul reprezintă stilul meu de viaţă. Normal că merge tot mai rău pe plan sportiv, când nu-ţi poţi păstra jucătorii cei mai buni. Și atunci, dacă unu pleacă, doi, trei. E grav. Dacă sunt şi din scheletul principal, lucrurile devin complicate.

Rep.: Ai regretat vreodată că ai ales rugbyul?

A.M.: Când eram mic îmi plăcea fotbalul. Știi cum e, 9 din 10 copii aleg fotbalul. Dar nu am niciun regret. Cred că era cel mai potrivit pentru mine, din punct de vedere genetic.

Rep.: Aveţi o echipa tânăra care ar putea să crească în timp, nu?

A.M.: Dacă ne gândim la un loc în prima ligă, nu putem spune că echipa e tânără. Dar dacă e să evoluam la un nivel mai scăzut, atunci da, este tânără, într-adevăr.

 

3

Grămadă în meciul contra celor de la CS Mănăştur/FOTO: arhivă personală

 

Rep.: Cum vezi noul sezon de Divizia A? Dacă anul trecut aţi avut 3-4 adversari. Acum aveţi o grupă cu şase contracandidate…

A.M.: Va fi  cel mai greu campionat. Și din cauza deplasărilor lungi, şi din cauza meciurilor. Unul după altul. Și la nivelul acesta nu există pregătire. Plus că sunt jucători cu experienţă care nu mai pot juca în Superligă şi aleg să joace în Divizia A pe la diferite echipe. Asta au făcut toată viaţa şi o fac din pasiune. Într-un fel e bine că sunt mai multe echipe. Însă distanţele sunt foarte mari. Faci o deplasare la Constanţa, trebuie să pleci cu o zi înainte. Automat, asta include cazare şi două mese. Ideea e că s-a desfiinţat Braşov, cinci jucători vor să vină la Sibiu. Noi ne cunoaştem foarte bine. Important e să vină. Și ei vor veni să joace tot de plăcere. Nu se pune problema banilor. Cred că se poate face o colaborare şi cu facultatea, să se ofere 2-3 camere la cămin, pentru jucătorii care vin de la CFR CSU Braşov, să stea cu o zi înainte aici.

Rep.: Din ce ai văzut la celelalte echipe de Divizia A, cam care ar fi condiţiile în comparaţie cu ale voastre?

A.M.: N-am văzut nicio echipă care să nu aibă vestiar fără duşuri. Condiţiile sunt precare peste tot, dar ideea e că la toate sunt condiţii mai bune. Am jucat la Sportul, la Cluj, unde nu se pune problema să nu există vestiare, la Griviţa, echipă cu tradiţie, care chiar dacă stadionul îl are degradat încă se mai lucrează la el. La Farul, la Mangalia, condiţii infinit mai bune. Și la Braşov, care s-a desfiinţat, sezonul trecut, erau condiţii mai bune. E vorba să ai un vestiar, nu vagon. Să ai duşuri. Eu nu ştiu nici una care să nu aibă aşa ceva. Se poate face şi la noi o mică sală de forţă, unde nu trebuie multe chestii. E nevoie de o bancă pentru piept, de două bări cu discuri, haltere, patru gantere. Unde fiecare putem face pe rând.

 

4

Repunere în joc de la margine, la partida cu CFR CSU Braşov, echipă desfiinţată în sezonul trecut/FOTO: arhivă personală

 

Pe finalul discuţiei, a sosit şi Gilu Crăciun, un coleg de echipă al lui Alex care a făcut parte din lotul lui CSM Sibiu chiar şi în anul 2005. An în care s-a obţinut promovarea în Divizia Naţională, însă din cauza lipsei banilor, CSM nu a mai avut forţa de a mai continua în următorul sezon, fiind obligată să se desfiinţeze. Gilu, jucător la CSM Sibiu începând cu anii 2003-2004, a făcut o comparaţie între situaţia actuală şi cea din urmă cu câţiva ani şi a mărturisit că la începutul anilor 2000 situaţia era total diferită:

“Situaţia e total diferită acum. De la jucători până la partea financiară. Înainte mai primeam nişte salarii, prime, indemnizaţii, alimentaţie. Se decontau medicamente. Erau alte vremuri. Ne sponsoriza firma de construcţii Kirschbaum. Situaţia a decăzut mult acum. Normal, jucătorii pleacă dacă nu poţi să le oferi ceva. Acum zece ani venea şi mai multă lume la stadion. Eram o echipă de tradiţie, acum nu sunt bani, nici nu se mai poate promova.. e dificil. Din 2011 încoace au plecat foarte mulţi jucători buni. Dacă nu aveau niciun beneficiu de la rugby ce să facă şi ei. Și anul acesta, faţă de sezonul trecut, au plecat iar 3-4”.

 

11138997 10206760447310977 1005791453745947459 n

Alex (stânga) şi Gilu (dreapta), într-o discuţie pe teren/FOTO: FOTO: Adi Bărboiu

 

CSM Sibiu a disputat ieri, pe teren propriu, primul meci din noul sezon de Divizia A. Sibienii au fost învinşi clar de RC Griviţa Bucureşti, scor 7-55. Meciul a făcut parte din etapa a doua (în prima etapă CSM Sibiu a stat).

 

11291887 10206760694517157 470331316 n

Alexandru Muntean, în timp ce  încearcă să evite placajul unui jucător de la RC Griviţa Bucureşti/FOTO: Adi Bărboiu

 

11267159 10206760694397154 166551510 n

Tot din partida cu RC Griviţa Bucureşti/FOTO: Adi Bărboiu

 

Următorul meci al sibienilor va avea loc weekend-ul viitor, în deplasare la CS Metrorex Bucureşti, iar următoarea partidă acasă, pe stadionul “Bebe Boboc” va fi pe 30.05.2015, de la ora 14:00, împotriva celor de la CS Sportul Studenţesc. Pe lângă aceste meciuri, sibienii vor mai avea de evoluat în faţa formaţiilor CS Mănăştur, RCJ Farul Constanţa şi CSRTM Callatis Mangalia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

4 comentarii

Alex

Acum 8 ani

Replica preferata a primariei: nu este prioritar. Sunt atatea lucruri care trebuie facute de urgenta in oras dar pentru ei nu este prioritar ... foarte frumos.
Raspunde

normal

Acum 8 ani

Normal ca primaria are replica respectiva in conditiile in care la buget suntem furati sistematic de zeci de ani, mai sunt strazi de reabilitat, constructia unui spital regional, stadion de 60 000 de locuri, sala de sport de 10 000 de locuri, sala de teatru de 5 000 de locuri, orasul istoric de reabilitat, giratorii si cite mai trebuie inca, plus ca mai avem bugetul cel mai mic de zeci de ani desi contribuim tot intre primii si cu deconcentratele subtilizate, ca parlamentarii de Sibiu dorm si marioneta de la consiliu lucreaza ptr. altii. Da-i inainte d-na Fodor, ai inceput bine
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

in general \"omul sfinteste locul!\"... incompetent si ignoranta este la tot pasul...
Raspunde

dw

Acum 8 ani

Pacat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus