Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Interviu in oglinda cu cei doi copresedinti ai PNL Sibiu

PNL este singurul partid care are doi președinți. Asta se întâmplă și la nivel local, unde la Sibiu, de exemplu, cel mai bine cotat partid în sondaje e condus de două persoane: Raluca Turcan și Mircea Cazan. Cinci întrebări pentru doi oameni, care reprezintă același partid.
 
Reporter: Care sunt obiectivele PNL Sibiu pe termen mediu și lung?
 
Raluca Turcan:  Obiectivele PNLSibiu sunt subsumate obiectivelor PNL la nivel național și în acord cu programul de țară al Președintelui Klaus Iohannis. În condițiile în care, la alegerile prezidențiale a fost atât de clar votul pentru altceva în politică, pentru un alt comportament, suntem datori să ținem cont de aceste așteptări și cerințe ale oamenilor. De aceea, pentru PNL Sibiu îmi doresc, în primul rând, o activitate a tuturor membrilor în interesul public, nu în interesul celor care o fac. Îmi doresc integritate și profesionalism. Vreau ca, odată ajunși la guvernare, să promovăm oameni care au competențe, care vor sa dea funcțiilor respective măsura valorii lor și nu măsura interesului lor. Evident că pentru atingerea acestor deziderate avem nevoie de performanță în alegerile locale și parlamentare naționale.
 
Mircea Cazan: Am să mă refer în primul rând la obiectivele strict politice. Trebuie încă de pe acum să începem să pregătim foarte bine alegerile de anul viitor. Trebuie să găsim candidaţii cei mai potriviţi, iar pe cei care sunt mai puţin cunoscuţi, trebuie să îi prezentăm pentru a căpăta notorietate. În paralel, trebuie să concepem programele şi proiectele pe care candidaţii la alegerile le vor prezenta cetăţenilor din comunităţile din care fac parte. În plan economic, obiectivul principal îl reprezintă autostrada Sibiu-Piteşti. Atât eu cât şi colegii mei din filială care sunt parlamentari tragem cât putem de acest subiect. Interpelări, declaraţii politice, discuţii cu cei care acum răspuns de această problemă. Personal, mi se pare cam lung termenul stabilit, 2020. Şi îmi este teamă că nici acest termen nu va fi respectat. PSD a jucat alba-neagra cu această autostradă care este vitală pentru noi sibienii. Bine, veţi spune, din 2016 PNL are mari şanse să preia guvernarea şi atunci nu va mai fi o problemă. Lucrurile nu stau chiar aşa. Ajungem noi la guvernare, dar dacă până atunci PSD nu a mişcat un deget, va fi jale. Ar mai fi un obiectiv în plan local, am învăţat şi noi din ceea ce face preşedintele Iohannis la Bucureşti. El preia totul ce-i vine de la societatea civilă, adică de la cetăţean, analizează, după care vine şi spune,  factorilor de decizie – evident în limitele care îi permit atribuţiile constituţionale – ce ar fi bine de făcut. Trebuie să preluăm şi noi tot ce vine de la cetăţean, noi chiar avem mai puţine constrângeri decât preşedintele şi în baza acestor preluări plus ideiile noastre să facem proiectele, programele etc. Nu zic că până acum nu am avut uşa deschisă la cabinete noastre. Am avut. Dar n-am avut puterea necesară. Acum o să proiectăm totul din perspectiva că vom avea şi putere,
 
Rep.: Vă doriți să candidați pentru șefia organizației?
 
Raluca Turcan: Eu nu doresc să rămân în politică oricum și cu orice preț. Dacă voi vedea că pot duce organizația la acel nivel de politică unde problemele oamenilor contează, unde calitatea oamenilor este dominantă, voi analiza. Deocamdată, mă interesează ca, în fiecare zi, să văd ce pot face eu, în Sibiu, în Camera Depuaților pentru ca PNL să nu mai dezamăgească, pentru ca oamenii să o ducă mai bine. Principiul meu este ca înainte de a cere sau a urmări ceva, trebuie să oferi. Încrederea de care se bucura acum PNL, datorită președintelui Klaus Iohannis, are la baza speranța că PNL se va schimba și că va răspunde așteptărilor societății. Ca tot ce a fost greșit în trecut, în PDL sau vechiul PNL, va fi înțeles, asumat și corectat. Pur și simplu vreau ca odată ajunși la guvernare să ridicăm standardele și în viitorul guvern al PNL, de sus până jos, să fie oameni corecți, profesioniști, cu simțul datoriei față de cetățan.
 
Mircea Cazan: Eu zic că este prematur să discutăm această chestiune. Şefia organizaţiei nu reprezintă acum o prioritate pentru mine. Şi nu trebuie să constituie pentru nimeni în acest moment. Priorităţile sunt cât mai mulţi primari, cât mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, cât mai mulţi parlamentari. Dacă le avem pe toate acestea putem nestingheriţi să punem în aplicare proiectele şi programele, şi după aceea să ne gândim şi la posturile din organizaţie. În acest moment cuvântul de ordine este clar: toată lumea la muncă. 
 
Rep.: Care credeți că a fost la începutul fuziunii dintre PNL și PDL diferența de mentalitate a membrilor celor două organizații (PNL Sibiu și PDL Sibiu)?
 
Raluca Turcan: În momentul în care am făcut fuziunea, nu am căutat să văd ce ne diferențiaza ci ceea ce ne unește. Oameni harnici sau mai puțin harnici sunt în ambele partide, la fel și cu implicarea. M-a preocupat mai mult ca, odată unite echipele, să fie responsabilizați cei mai buni și implicați, să-i adunăm în jurul nostru pe cei care vor și pot să construiască. Cred că acesta este și secretul organizației noastre în care unificarea s-a făcut fără probleme, unde funcționăm deja ca un partid unit, care privește spre cetățean și nu spre scaunele din interior.
 
Mircea Cazan: Este dificil de disecat diferenţele de mentalitate. Nu prea au fost. În primul rând trebuie ţinut cont de un element. Şi este valabil şi la foarte multe alte organizaţii din ţară. Foarte mulţi dintre foştii  PDL-işi nu mai erau, eu zic că de prin toamna lui 2012, hai cel mai târziu, ianuarie-februarie- martie  2013 sub influenţa lui Traian Băsescu. Şi asta a contat enorm. În plus, ei au fost conştienţi că o serie de măsuri păguboase din anii anteriori  nu le-au aparţinut lor. Cotroceniul avea toate pârghiile în mână şi dicta totul. Nu Băsescu le-a spus “Pa” celor din fostul PDL, aşa cum a încercat să sugereze fostul preşedinte. Cei din fostul PDL i-au spus lui “Pa” lui Băsescu. A fost ca o “declaraţie de independenţă” alegerea lui Vasile Blaga. Revenind strict la nivelul Sibiului. Nu pot spune în niciun caz, că a existat la unii sau la alţii acea păguboasă mentalitate, “să fac ceva să fie bine pentru mine”. Pot spune că a existat şi acest lucru nu este rău, să zicem o stare de concurenţă. Nu trebuie uitat un lucru esenţial, care iarăşi este valabil la nivelul tutuor organizaţiilor: noi am mai fost împreună. Adică foarte mulţi din fostul PDL provin din PNL. Deci şi în acest caz nu se poate vorbi de diferenţe de mentalităţi. 
 
Reporter: În cât timp credeți că se va putea vorbi despre un PNL Sibiu unit?
 
Raluca Turcan: Tocmai am vorbit și lucrul acesta mă bucura. De altfel, la București, Sibiul este un exemplu de unificare de succes. Toate problemele interne, care sunt inerente, le subsumăm așteptărilor pe care oamenii le au de la noi. Suntem sau nu suntem altceva? Contează pentru noi găsirea soluțiilor la problemele din educație, sănătate, infrastructură, agricultură, economie sau pe cine mai mulțumim cu o sinecură? Noi am ales și de aceea funcționam bine.
 
Mircea Cazan: Eu zic că este deja unit. Că mai există formalităţi administrative, asta este altceva. Să vă spun ceva. Se ştie când s-a lansat ideea fuziunii. Acum aproape un an. Ei bine, în Parlament, încă înainte de lansarea temei, am mers împreună la 90-95% din voturi. Ce s-a întâmplat în campania pentru prezidenţiale, a fost mai mult decât vizibil, toată lumea a muncit pe brânci – şi nu doar pentru că domnul Iohannis era candidatul. Nu zic că nu a contat, dar s-a putut vedea grupul, nu indivizii. Dar dacă prin “PNL unit” consideraţi organizaţia fără conducere dualistă, atunci răspunsul este simplu: există un calendar stabilit de la centru. Dar repet, nu numele şefului este important, ci ceea ce facem toţi. Uitati-vă la centru. Din 2000, PNL a avut “n” preşedinţi. Dar mereu, la orice acţiune de amploare, orice discurs începe cu “domnule preşedinte Quintus”. Şi nu este vorba doar de respectul pentru vârsta dumnealui. Se apreciază la domnul Quintus tot ce a făcut atunci când a fost preşedinte şi, atenţie, tot ce a făcut după ce nu a mai fost preşedinte. Pentru că a făcut. Revin, organizaţia este unită şi nu depinde de unicitatea funcţiilor. 
 
Reporter: Ați fi putut continua în politică și în situația în care, ipotetic vorbind, PDL și PSD ar fi fuzionat?
 
Raluca Turcan: Voi încerca să răspund la această întrebare fără ipocrizie. Am văzut alianțe de tot felul în politică, inclusiv acolo unde doctrinar părea să fie incompatibilitate totală. Eu cred că pentru anumite construcții, contează calitatea oamenilor care la un moment decid în partide și politica publică pe care ei o duc. Ipotetic vorbind, dacă PSD ar fi fost condus de oameni care sa fie preocupați de politici sociale și nu de contracte din bani publici, de creșterea nivelului de trai și nu de retrocedări de mii de hectare, de dreptate pentru cetățnul de rând și nu imunitate pentru corupții din partid, de morală și nu de plagiat, am fi putut discuta.  
 
Reporter: Ați fi putut continua în politică și în situația în care, ipotetic vorbind, PNL și PSD ar fi fuzionat?
 
Mircea Cazan: Din capul locului trebuie să spun că nu s-a pus niciodată, nici când USL era la apogeu, problema fuziunii între cele două partide. Şi nici nu se va pune vreodată. Şi aici nu este vorba de diferenţe de doctrină. Sunt foarte multe lucruri care ne despart, au fost şi sunt foarte multe incompatibilităţi. Deci viitorul meu politic nu a fost şi nu este în “pericol”. Lumea trebuie să înţeleagă însă un lucru. O alianţă nu presupune automat o viitoare fuziune. Constituirea unei alianţe indiferent care a fost ea, era necesară pentru asigurarea majorităţii în Parlament. Din 2004 s-au înregistrat toate combinaţiile posibile: PNL cu PD, PDL cu PSD şi ultima, PSD cu PNL. Dar niciodată o alianţă nu a dus până la capăt guvernarea. Acesta a fost motivul pentru care s-a făcut fuziunea dintre PNL şi PDL, două entităţi din zona dreptei,două entităţi cu foarte mulţi oameni care au mai fost împreună – şi nu mă refer la alianţa din perioada 2003-2007 -  care să poată asigura o guvernare sigură. Şi o va asigura. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

jale

Acum 8 ani

Ce jale....
Raspunde

giony kent

Acum 8 ani

o prioritate urgenta pentru toti parlamentari de sibiu indiferent de culoare [alb ,violet,galben roz bom bom ,etc ] legatura sibiului cu culoaru PAN EUROPEAN 4 CF ,lucrare abandonata din 90 cind a fost executata 75 la suta din lucrare ,aia pe la vilcele ,sibiu trebuie repus pe acest traseu normal,pina ce regionala iasov a deviat traseul cu vreo 200 km mai la deal ca sibiu s-a fie scos din context ,daca nu aveti habar ,documentativa si vedeti cerol a avut sibiu si gara din sibiu ,acum transformata intr-o simpla halta ,rusine bai sibienilor care va mai dati si get si beget ,stasti s-a ne decida soarta toate,catunele
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

din nou oaia turcana,moldovnca pdlista pupincurista lui base si nuti udrea nu are ce cauta la sibiu afar din pnl astai partid de domni nu de pupeze blonde
Raspunde

####

Acum 8 ani

Doi copresedinti jalnici ,incompetenti care n-au facut si nu fac nimic pt Sibiu,basca mai fac de ras si liberalismul.
Raspunde

@@@1

Acum 8 ani

2 PAPAGALI! adduce a multa sila amandoi..
Raspunde

dana

Acum 8 ani

Viitorul vostru depinde, în mare măsură, de ceea ce învăţaţi şi experimentaţi, începând din acest moment. Asta scrie celebrul *** în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***:stanciu.dana1965***
Raspunde

Kkmaka

Acum 8 ani

Avem aici: o molodo-ruso-stolojano-siliconată și un analfabeto-agramat adică: România lucrului bine facut??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus