X

Peste 17 mii de semnaturi pentru restaurarea Palatului Brukenthal. "Un astfel de numar nu s-a atins in Romania"

Conducerea Muzeului Național Brukenthal a anunțat marți că peste 17 mii de oameni au semnat pentru a atrage atenția asupra stării de degradare a Palatului Brukenthal.

"O campanie cu un astfel de număr de aderenți este deja o campanie (…) care, practic, în cazul unei instituții de cultură, în trei luni, nu s-a atins, indiferent de cauză, în România", a spus Sabin Luca, în timpul unei conferințe de presă.

Directorul Muzeului Național Brukenthal va prezenta situația ministrului Culturii, cerând fonduri pentru intervenții urgente pentru lucrările la fațadă și la unele elemente de piatră.

Cel mai vechi muzeu din Europa Centrală și de Est, Muzeul Național Brukenthal, are nevoie urgentă de o restaurare complexă, care a fost deja evaluată în urmă cu șapte ani la 50 de milioane de euro, chiar de echipa de specialiști care a restaurat clădirea Teatrului Scala din Milano (Italia).

"Am avut echipa care a restaurat la Scala, a fost aici, acum vreo șase-șapte ani, și am discutat cu ei. Pentru ca acest Palat să fie de sus până jos funcțional, sumele sunt între 30 și 50 de milioane de euro, în funcție de până unde mergi cu calitatea lucrărilor", a declarat în luna martie, într-o conferință de presă, directorul muzeului, profesorul Sabin Luca, citat de Agerpres.

Acesta a cerut sprijinul autorităților în ultimii nouă ani de zile, însă spune că totul a fost în zadar. Din cauză că nu s-a intervenit, o bucată de piatră de 40 de kilograme s-a desprins, din fericire nepunând în pericol viața vreunui vizitator sau a vreunui angajat.

"De nouă ani încoace nu reușim să pornim un program de restaurare a acestei clădiri. Nu reușim din motive — și îndrăznesc să o spun — nu financiare, ci birocratice. Nu reușim să sensibilizăm îndeajuns pe cei care pot să ne ajute, având puterea bugetară, dar și cea a voinței la dispoziție. (…) Acum suntem într-un amplu proces de rezugrăvire (…) dar ce ne facem că s-ar putea să nu mai putem intra în Palat, fiindcă riscul de a cădea componente de piatră în capul celui care intră este mare și tinde a fi uriaș. Gândiți-vă că de 240 de ani și mai bine nu s-a făcut nicio intervenție majoră, se și vede acest lucru", a spus atunci profesorul Sabin Luca.

În urmă cu câțiva ani, brațul unei statui foarte mari, aflate în curtea interioară, a căzut într-o noapte. Pentru a începe restaurarea măcar a elementelor de piatră care cad, conducerea muzeului a plătit încă din 2006 studiile și planurile de restaurare, din fonduri proprii.

"Problema noastră este să se restaureze părțile care deja au proiect. Noi, în 2006, am plătit din fondurile muzeului proiectul de restaurare al portalului și al primei curți, elementele de piatră. Am plătit și de nouă ani nu se deschide finanțarea pentru restaurare. Acum câțiva ani a căzut brațul uneia dintre statui, greu de 40 de kilograme, noroc că a căzut noaptea. (…) S-au demontat diurne care stăteau pe marginile intrărilor, să nu cadă. Coroana de piatră a dispărut de la intrare, a căzut", a arătat directorul Brukenthal-ului.

La Palatul Brukenthal este nevoie de lucrări de restaurare de la acoperiș, până în pivniță. Inclusiv parchetul pe care calcă, anual, sute de mii de vizitatori trebuie restaurat. Conducerea Muzeului Național Brukenthal avertizează că, dacă nu se va interveni măcar unde e urgent, peste doi ani, când muzeul aniversează două secole, o să intrăm în muzeu "cu căști, pentru că riscăm să primim o piatră în cap".

Ultimele lucrări importante efectuate la Brukenthal au fost înainte de 2007, anul Capitalei Culturale Europene Sibiu. Aceste fonduri au fost "importante, dar nu suficiente", spune directorul Sabin Luca.

În opinia directorului muzeului sibian, Brukenthalul "este un proiect unic în Europa, pentru că este o instituție mixtă ca și proprietate, proprietatea statului și a Bisericii Evanghelice", motiv pentru care are probleme la accesarea fondurilor europene. Tocmai de aceea, prim-preotul paroh al Bisericii Evanghelice din România, Killian Dörr, cere Guvernului să dea o hotărâre prin care să reglementeze statutul muzeului de la Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

21 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rrrrrr

  bai dupa ce comunisti au luat cu japca toate pinzele de valoare mondiala si le-au expus publicului bucurestean timp de 60 de ani ,acuma in loc din icasarile facute ,timp de 60 de ani s-a finanteze acest mare obiectiv mondial de cultura ne sapa in continuare ,rog cei care au inventaru muzeului s-a se verifice daca nu a mai ramas furate pinze la muzeu din capitala miticilor ,s-au s-a nu le aiba in custodie propie ,fosti toasi de partid ,facut un inventar serios ,si perceput taxa cu dobinda pentru incasarile facute in cei 60 de ani de insusit aceste capodopere dim patrimoniu mondial si perceput si dobinda la incasari

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  TUPEU DE SAS

  Acest Killian Dörr este unul din pionii principali in FURTUL multor imobile, institutii ale Sibiului. În nici un caz Brukenthal nu a lasat mostenire Bisericii evanghelice!!! daca e asa sa repare pe banii lor. Azi f multi bani ai nostri sunt dati pe chiria pentru scolile luate de acesti nemernici cu japca din proprietatea Sibiului.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @mrrrr

  50 milioane de euro cine pusca mea sa ii plateasca?
  Pai parca cladirea este a Bisericii Evanghelice?
  Sa ii plateasca din chiriile luate simsa faca cel mai tare muzeu din Europa in orasul care bate Barcelona ca si numar de vizitatori.
  Uite Branul tocmai a bagat 3 milioane de euro in renovare si un lift , toti banii provenind din biletele vandute.
  Aaaaaa stai ca am uitat aici e vorba de sibieni care prin definitie sunt milogi si obinuiti sa cerseasca banii tarii.
  50 milioane de euro ….trebuie intradevar sa fi consumat ceva substante interzise inainte sa ceri de pomana aceasta suma!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @4

  Tu vorbesti de milogi obisnuiti sa cerseasca din banii tarii , bai taun iasovean , voi care sunteti milogii milogilor si hotii hotilor, care stati de zeci de ani cu miinile in buzunarele Sibiului si in ale bugetului, tupeu cit cuprinde la voi, hotu striga hotu, ba ati furat de aici de ati stins, Sibiul an de an o contribuit la buget printre primele judete si inapoi a luat printre ultimele, plus ca v-o mai avut si pe voi in spate lipitori tupeiste. Are perfecta dreptate comentatorul de la 2, cele mai valoroase pinze ale Brukenthalului au stat zeci de ani in capitala, luate de comunisti, fara ca sa fi platit ceva ptr. ele, este foarte normal ca muzeul din capitala care a facut profit pe urma lor sa plateasca Brukenthalului.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @4

  Bai handicapatule nu vrei tu mai bine sa declari independenta faci ce vrei cu muzeul si traiesti din banii de bilete….il, faci Muzeul National al Sibiului , va declarati regat si il alegeti pe Cioba rege
  Bai prostul satului pai rahatul ala de muzeu de renume mondial nu isi plateste niici salariile din bilete
  Daca spui ca B este un muzeu de renume mondial cred ca nu ai fost in viata ta in alt muzeu , eventual ai vazut Dumbrava .
  Pai mai prostie nationala orice mic muzeu privat din Europa are de zeci de ori mai multe panze de valoare.
  Valoarea lui e data de cladirea in sine pe care srantocii de sibieni nu sunt in stare sa o mentina si pentru care acum se milogesc din nou la romani sa le dea bani.
  Din ce in ce c mai mult ciobanii din Sibiu au ajuns sa aiba comportamentul supusilor lui Cioaba ..\”Da si mie ca sunt sarac \”
  Puneti mana la munca si nu va mai tot plangeti ca va asupresc barsovenii sau bucurestenii.
  Va asupriti singuri traind in cloaca aia a voastra si neacceptand realitatea!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @6

  Ba realitatea aia a ta e toata strimba vazuta de un scelerat comunist, ba milogule ati furat si devastat Sibiul de zeci de ani si ai tupeul sa zici ca noi cerem bani, Ba Sibiul e un judet dezvoltat semn ca aicea s-o muncit stirpitura, interesant ca iti dai raspuns tot tie, handicapatule. Iar despre valoarea muzeului n-are rost sa mai vorbim, o pinza din el face mai mult decit toata industria voastra.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @7

  Prostutzule pai daca e asa sa vanda panza si reface muzeul ala jalnic plus asfalteaza strazile de pamant si mai reface si cele doua turnuri disparute in partea de est a fortificatiilor
  De ce stati atunci ca milogii cu mana intinsa la altii daca orasul are asa de mari valori
  Eu cred de fapt ca sunteti o comunitate saracutza , fudula mare al carei ego a fost supraincalzit cativa ani si care acum realizeaza cat de primitiva este si nu vrea sa accepte
  Pe cale de consecinta voi invinuiti pe altii fiindca prin propria munca nu reusiti sa ajungeti la nivelul de dezvoltare a altor comunitati
  Acum chestia asta dureaza de vreo 700 de ani si sigur o sa mai dureze cel putin 500
  Deci natangule obisnuieste-te sa traiesti tot asa . S sa dai din gura de pomana

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @8

  Nataraule, cind o sa ne aducem deconcentratele inapoi, banii de la buget, banii de pe gazul metan, plus aproape toate firmele sibiene capusate de ai vostrii trintori, plus toate licentele pe care trebuie sa le platiti sibienilor de la firmele furate, falimentate de alci si relocate la voi de jegurile comuniste, atunci o sa realizezi in ce societate primitiva plina de coruptie traiesti si o sa revii cu picioarele pe pamint, aerianule. Plus ca in mare masura dezvoltarea voastra se datoreaza sibienilor sau chiar nu sti ca 95 % din tara e electrificata de sibieni si voi v-ati pus centrala acum ca sa luati numai banii, sau ca sibienii au reconstruit orase intregi ca de exemplu Zimnicea dupa cutremur, sau ca banii de pe chiriile Sibiului sau dus la casa poporului din bucale, si cite si mai cite, nu ti le mai insirui toate, ba paduche, sti proverbu ala…… fa bine ca sa vezi rau…….. exact ce a patit Sibiul in tara asta de zeci de ani cu niste otrape ca voi.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Forest Gump

  Domnul Luca, nu ati investit bani in muzeu, dar de cheltuit milioane ati cheltuit. Pentru cei interesati, vedeti raportul Curtii de Conturi din 2010, sa vedeti cum in 2009 s-au platit 3 mil euro pe DREPTURI DE AUTOR pentru renovarea a doua incaperi(raschetat parchet si climatizare), bani ajunsi intr-o campanie electorala. Raport inchis de doamna Dascalu, fina lui Rusanu si vicesa la Bucuresti. Si acum mai vor 50 milioane

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @9

  Ai dreptate …si eu am citit ca Marele Zid chinezesc a fost facut tot de niste sibieni , care in drum cu mioarele lor si -au pierdut simtul orientarii si au mers cu mioarele in cantec de viori pana aproape de Beijin.
  De acolo pe drum inapoi ..au contribuit in ordine la dezvoltarea oraselor Samarkand , Herat, Tabriz , Palmira , Petra, Efes si Brasov.
  De ciuda negustorii din Brasov s -au hotarat sa ia inapoi orasul Tabriz asa ca I -au alungat de acolo pe sibieni si le -au furat colectia de covoare care acum este admirata in Biserica Neagra.
  Asa se face ca sibienii in amintirea timpurilor cand puneau temelie tuturor oraselor din Asia la strigarea fiului Marelui Carmaci , cand le penetra nevestele( bineinteles cu asentimentul si binecuvantarea sotiilor mandri nevoie mare)s-au dus si drept omagiu dupa reconstructia Zimnicei au construit Casa Poporului…
  P.S Tot xanaxul din lume nu face cat mintea odihnita a unui sibian mandru de cocina lui.!

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bury

  Un Aqua Park când se face? Noi tineri din Sibiu vrem putina distracție ca sau cam asfaltat drumuri sau făcut poduri sau renovat destule cred ca este timpul și sportului

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @11

  Taunul iasovean si teoria conspiratiei, bai xanaxul ala e foarte util si bun ptr. unu ca tine care umbla toata ziua ca musca in kk-ul calului. Ti-ar prinde foarte bine, asa n-ai mai avea grija altora.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  colombo

  Un sibian adevarat pe functia de director la Brukenthal. Nu se poate asa ceva, sa pui un clujean pe aceasta functie, n-ati vazut si cind a anuntat ca sau vindut locomotivele din muzeul de locomotive, a facut-o asa de complezenta, in loc sa fi intervenit decisiv si sa fi cerut tragerea la raspundere a delapidatorilor.. Acolo trebuie sa avem un om cu adevarat interesat de patrimoniul muzeului, nu din astia prefacuti, voi chiar nu va dati seama pe cine ati numit acolo.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @8

  unu zicea acum ceva vreme ca strazile de panant(sibiul e orasul resedinta de judet cu cele mai multe strazi de pamant) si tencuiala cazuta de pe case sunt asa ca sa dea un aer mai vintage orasului. Imi imaginez sibienii cum stau ei cu p… in sus pe la concertele moca si se bucura ca li se degradeaza casele luate de la sasi . Cand ploua si e noroiul pana la genunchi prin sibiu cum savureaza ei aerul rustic din sibiu

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @15

  Sa stii ca mare dreptate ai ,totusi sunt pe aici vreo 2,3 puppenklausi cu creierul spalat care-i dau inainte cu odele lor gretoase la adresa lui fodor si a ex-primarului klaus-6 case ,cu toate ca realitatea e exact cea descrisa de tine.

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @15, 16

  bai taunilor vedeti-va de mirosurile voastre de cautatori in baligi si lasati voi sibienii in pace, frustratilor. Casele luate de la sasi sunt locuite de contaranii vostrii, nu de sibieni, pupenclotani rosii..

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  daicoviciu

  Tovarășul luca sta toată ziua pe șantierele arheologice de unde face o groaza de bani pe care îi baga în buzunar. Nu are nici o treaba cu renovarea muzeului, dar l-ar interesa dacă s-ar face pe banii guvernului și nu din bani europeni ca sași poată face și piscina la Slimnic

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zorro

  Luca a ajuns la Brukenthal prin relatiile lui frate-sau care era avea functie cindva la PSD. Al stiu de pe vremea odiosului, cind era un personaj in fata caruia erea bine sa nu vorbesti prea multe. Sclipitor nu este, de management habar nu are. Nu mai traim in comunis, ci in capitalism. in capitalism nu stai cu mina intinsa, ci te intinzi cit ti-e patura, sau faci datorii pe care pe urma le platesti. Cind nu mai poti plati, vine banca, fiscul si inchide pravalia. Biserica evanghelica lucreaza deseori cu calfe la lucrarile lor facute la biserica evanghelica (acoperis), la liceul Brukenthal. Aceste calfe lucreaza benevol pe mincare si un acoperis deasupra capului. Unde sunt banii atunci? Banii pe bilete, fonduri europene, etc?

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  succesorul

  Nu îl interesează pe Sabinus de muzeu, în 2011 a luat de la astaldi și strabag 700000 lei pe hârtie de pe șantierele autostrăzii, vezi cv-ul, dacă venea și zicea ca a găsit un coson oprea lucrările, mai bine i-ar lasa fiului sau prea iubit tronul și ar abdica

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  tamaian

  Normal ca îi place pe șantiere ca doar e iubitor ca și mine de cioabe și sticle, dar pline, se trag niște beții crunte, iar angajații sunt vara pe la descărcări, de parcă brukenthalul ar fi muzeu de arheologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact