Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Inca un rau de munte din Sibiu "ochit" de investitorii in microhidrocentrale

Inca un rau de munte din Sibiu

Proinvest Energy SRL (firmă clujeană mutată recent la Sibiu) intenționează să amenajeze o microhidrocentrală pe cursul Lotrioarei, prin care să ”valorifice potențialul hidroenergetic al râului pe un tronson de aproximativ 2,5 km lungime”. Microhidrocentrala ar urma să fie construită pe teritoriul administrativ al comunei Boița. Acest proiect vine după ce o instalație asemănătoare a fost amenajată pe Râul Mare (în zona comunei Cristian, cu captare de pe teritoriul Gurii Râului), iar conductele de aducțiune au cedat la primele probe. Spre deosebire de microhidrocentrala de la Cristian, cea propusă de Proinvest Energy la Boița ar trebui să aibă conductele de aducțiune îngropate și nu pozate suprateran.
La finele săptămânii trecute, autoritățile locale de mediu au anunțat reluarea procedurii de evaluare a impactului pe care îl poate avea construirea acestei microhidrocentrale, a cărei conductă de aducțiune va avea un diametru cuprins între 1,1 și 1,2 metri. ”Captarea apei aflată la o cotă inferioară coronamentului pragului, este prevăzută cu un grătar metalic cu rol de retenție a particulelor mai mari de 2,5 cm. Lungimea frontului de captare este de 6 metri”, se arată în proiectul depus inițial de firma mutată la Sibiu.
Cei interesați de acest proiect pot depune observații pe marginea lui la sediul Agenției de protecție a mediului, unde pot fi regăsite toate informațiile privind intenția de a amenaja această hidrocentrală.

Foto: wikipedia.org

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1866

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

nik

Acum 8 ani

toate porcariile pt 2 certificate verzi. oricum fraierii \"plateste\"
Raspunde

A

Acum 8 ani

Foarte bine, sa ne c***m in ea natura, o avem pe aia si mai bine o distrugem in loc sa o valorificam. In curand vom ajunge ca vesticii civilizati care nu mai prea au natura pe care sa o exploreze, ca na esti civilizat doar cand esti extraordinar de prost.
Raspunde

Liviu

Acum 8 ani

Rusine pt. autoritățile locale de mediu daca accepta asa ceva cat despre cei din firma respectiva oameni fara scrupule.....
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Nu pricep de ce acum, când producem mai mult curent decât putem consuma, e nevoie să distrugem ecosisteme aproape virgine, doar pentru ca niște nenorociți să facă un purcoi de bani?
Raspunde

torente

Acum 8 ani

astia de la cluj sunt foarte frustrati de reliefu si frumusetea ,judetului ,nostru ,s-au nu a-ti vazut ce dezastru ecologic a facut ,al lor sinistru de transporturi [rus ] la autostrada sibiu -saliste ,a decopertat toate padurile de la hula sacelului ,in loc s-a fi construit tunel cum este in austria ,unde nu se taie in nestire padurile ,unde au fost ecvologisti ,cind a fost vorba de ,constructia ,acua -park[2005 ] aui venit chemati de sabotori si detractori sibiului ,si gata ce nu a fost bun la sibiu ,este bun si construit la falsi ecologisti dupa modelu ,copy -pasta ,grije mare la astia de cluj ,nu stiu cumn cistiga astia diferite licitati in jud sibiu ,ce va este suspect ,ba ,unu dincu ,pug ,sibiu ,ce va este suspect ,acum vine aia de cluj s-a ne faca hidrocentrala,se uita ca prima hidrocentrala din europa a fost la sadu 1 ,pe la ei la cluj ,se lumina cu opaitu ,tot un sibian ,le-a adus lumina electrica in case [cluj ]mai studiati istoria ,acuma vine elevu s-a invete profesoru ,,culmea tupeului la astia de i-si dau note singuri [cluj ]
Raspunde

natura

Acum 8 ani

Nu lasati sa se intimole asa ceva, mergeti in jud. Arges si Alba cum coboriti de la Jina sa vedeti vai seci fara apa cu apa introdusa pe tevi de o uritenie extrema. NU MAI MUTILATI NATURA, VIITORUL COPIILOR NOSTRI NE VOR OSINDI PENTRU ACESTE MUTILARI, NU-I DESTUL CA AM TAIAT PADURILE, MAI DISTRUGEM SI RIURILE DE MUNTE. NATURA SE VA RAZBUNA PE NOI PTR. ASEMENEA MUTILARI.PLECATI LA CLUJ SI DISTRUGETI-VA JUDETUL VOSTRU. AFARA DIN JUDET. DOAMNE CE POPOR DISTRUCTIV MERGETI BA IN OCCIDENT CA SA VEDETI CIT PRET PUN OAMENII PE NATURA SI ANIMALE SALBATICE, IN GERMANIA AM VAZUT SI IN PADURE ARBORI PROTEJATI CU PLASA PTR. PROTECTIE, AICI TAIEM SI DISTRUGEM TO. MENTALITATI DE BARBARI
Raspunde

Gigi

Acum 8 ani

Daca se pun panouri fotovoltaice pe 2-3 fabrici din Sibiu se genereaza cam aceeasi cantitate de energie ca si microhidrocentrala asta care urmeaza sa distruga 2.5 kilometri din valea Lotrioarei. Va invit la o plimbare de la barajul Gura Raului in sus sa vedeti cum se distruge natura cu asa zisa investitie verde.
Raspunde

Protest!

Acum 8 ani

Trebuie să ieșim să protestăm, ăsta e un mare rahat! E foarte trist cum sunt mutilate râurile! Redacția TS: Cereți un punct de vedere și ONG-urilor care se opun acestor proiecte.
Raspunde

@10

Acum 8 ani

Să ieșim, agitatorule!!!! Și ce rezolvăm??? Imediat propui soluții radicale și habar n-ai despre ce e vorba! Nici dracu\' nu te bagă-n seamă.
Raspunde

Calin

Acum 8 ani

Cu microhidrocentralele s-a ajuns evident la ecocid. Toti cei care au semnat si semneaza pentru asa ceva ar trebui sa zaca ani grei in inchisoare. Dar ei se lafaie in continuare pe banii nostri, isi bat joc de noi, de natura si de dreptul copiilor nostri de a mai avea natura.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Pun pariu ca toti astia care comentati nedocumentat sunteti bugetari frustrati care n-ati intreprins nimic in vietile voastre insipide. Ati mai primit acum o pomana, vezi tichetele de vacanta. Nu spun aici ca sustin proiectul, dar nici nu atac nedocumentat. Sunt proiecte \"verzi\", puse in opera in intreaga lume. Este mai bine sa ardem carbune si pacura de import? Daca autoritatile de mediu din Sibiu, in care eu personal am toata increderea, avizeaza favorabil prroiectul, asta este.
Raspunde

alzara - verde crud

Acum 8 ani

Odine, povestea cu energii verzi subventionate tine de utopii intekectuale (duse la extren de comunism, nazism, maoism etc) .Tehnologia s -a impus in istorie doar odata cu rentabitatea economica (si in perspectiva dezirabila cu prezervarea mediului) .
Raspunde

lotrisor

Acum 8 ani

Merita sa avem incredere in baietii astia destepti.Am vazut ce lucruri bune au facut in alte parti.Vezi riul Capra si altele.Scazind debitul de apa pe un tronson modifca tot ecosistemul din zona..,plus deranjul pe care il vor face cu santierul.Nici nu ii intereseaza rentabilitatea.Vor sa fie producatori de energie pt a putea tranzactiona apoi energie,altminteri nu pot.Niste bamditi
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Si soluția sa-i împiedicam care e? Documentul are 15 zile de consultări din data de 24 iunie, dar nu-l găsesc ca sa poți formula o contestație trebuie documentul ....
Raspunde

@alzara - verde crud

Acum 8 ani

În principiu de acord cu tine, dar aici trebuie să disociem ideea de rentabilitate economică de necesitatea imperioasă de reducere a nivelul de CO2. Știi ca tot cărbunele ars în termocentralele românești provine din import? Cel din Valea Jiului este 90% pământ, dar nimeni nu sufla o vorbă din rațiuni sociale!
Raspunde

@11 odin

Acum 8 ani

odine iti merge mintea brici du-te si te spanzura
Raspunde

liviu

Acum 8 ani

Nici o problema domnilor echipa este deja formata putin trotil si se rezolva problema si inca la nivel national, toate raurile vor fi repuse in matca lor naturala si totul la adapostul noptii.....
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

S-au reluat incercarile de obtinere a avizelor de mediu pentru Hidrocentrala aceasta din sit Natura 2000: http://www.anpm.ro/web/apm-sibiu/anunturi-publice/-/asset_publisher/YrqwIE4uLr7N/content/sc-proinvest-energy-srl-anunt-etapa-de-incadra-1 http://apmsb.anpm.ro/documents/27013/3626581/Sedinta+publica+CAT-CSC+-++06.04.2016.pdf/0c82ba4f-7e61-44bd-b7bf-e032125a84ce
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus