Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Intre Sibiu si Cisnadie se construieste cel mai mare teren de golf din Romania / FOTO

Intre Sibiu si Cisnadie se construieste cel mai mare teren de golf din Romania / FOTO

De câteva luni, pe aproape 100 de ha de teren situate între Sibiu și Cisnădie a început amenajarea celui mai mare teren de golf din țară, construit de la zero la standardele profesioniste specifice sportului. Investiția inițială de aproximativ 18 milioane de lei, fără TVA, va fi continuată din acest an de altele: hotel cu facilități specifice celor de cinci stele, terenuri de sport, piscină, ansamblu rezidențial de case de vacanță. Kurt Roßknecht, arhitectul proiectului de lângă Sibiu, laudă priveliștea de care dispune viitorul teren și consideră că un astfel de complex reprezintă o oportunitate pentru comunitate. ”Nu numai pentru banii care pot veni aici, ci și pentru faimă”.

Amenajarea terenului de golf va fi finalizată în cursul acestui an. Proiectul este compus din trei zone distincte: terenul cu 18 cupe conform standardelor internaționale, un teren de antrenamente cu șase cupe și o zonă de driving-range (loc de antrenament în special pentru loviturile de început). Terenul cu 18 cupe este conceput astfel încât să fie locul de desfășurare a competițiilor internaționale din domeniu.

MG 2467 copy

Povestea terenului de golf în forma pe care o prinde zilele acestea are drept punct de plecare și biroul din Germania al lui Kurt Roßknecht. Cu cele 85 de terenuri de golf amenajate sau re-amenajate de el a devenit unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți în domeniu. ”Prima oară când am venit la Sibiu a fost în 2006. M-a sunat domnul primar Iohannis. A auzit că lucrez în domeniu și mi-a spus că un prieten de-al lui lucrează la un astfel de proiect. Desigur că am fost interesat. Am fost impresionat de faptul că m-a așteptat la Aeroport, împreună cu domnul doctor Vonica. Și cum doctorul Vonica nu vorbea limba germană, Klaus Iohannis ne-a ajutat cu traducerea. O germană impecabilă. E o onoare pentru mine că l-am avut drept translator pe cel care avea să devină președintele României. Ce m-a impresionat de la bun început a fost că atunci tot Sibiul era în șantier. Se vedea că aici urmează să se întâmple lucruri frumoase”, amintește arhitectul.

 

Șase lacuri, amplu sistem de irigare

 

Imensa investiție este în curs de implementare în zona cuprinsă între Sibiu și Cisnădie (în dreapta drumului care leagă cele două orașe, pe sensul de mers dinspre Sibiu) prevede ca terenul cu 18 piste de joc să fie amenajat în zona nord-vestică, având un parcurs cursiv, modelat după relieful actual al sitului. Pentru a diversifica traseul jocului s-au proiectat diferite obstacole, de intensități diferite: bunkere de nisip sau iarbă, lacuri, respectiv poziționarea green-urilor (zonele amenajate loviturilor de final) în zonele superioare sau inferioare a pistelor de joc.

Terenul de antrenament, cu șase piste de joc, se va desfășura în zona sud-estică. Această porțiune este destinată antrenamentelor sau jucătorilor amatori. Pistele de joc sunt mai scurte, iar obstacolele au o dificultate mai mică.

În fine, driving range-ul  va avea o suprafață de joc destinată începătorilor sau pentru antrenamentul loviturilor. Zona sudică a driving range-ului este acoperită cu o structură de lemn, cu 25 de travee având fiecare o deschidere de șase metri, astfel încât jucătorii să se poată antrena indiferent de condițiile meteo.

Terenul de golf va fi irigat cu ajutorul unui sistem computerizat care funcționează noaptea și care include câteva mii de sprinklere. Potrivit calculelor inițiale, debitul zilnic aproximat al sistemului de irigare va trebui să fie de 1.300 de metri cubi. O parte din apa folosită pentru irigații se va recupera prin sistemul de drenaje. În cazul unor perioade de secetă, sistemul de irigare al terenului de golf este prevăzut a avea și puțuri care pot fi utilizate ca surse alternative de apă, în afara lacurilor amenajate. Pentru a proteja mediul, pompele de apă vor fi alimentate cu energie furnizată de panouri fotovoltaice.

Proiectul prevede șase lacuri de agrement, care să asigure și volumul de apă necesar irigării. Dintre aceste lacuri, două vor fi alimentate din pârâul Seviș, iar restul se vor umple natural sau din rețeaua de drenuri a terenului de golf. Suprafețele luciului de apă ale lacurilor ce urmează a fi create în special prin lucrări de săpătură vor fi cuprinse între 1.098 și  13.896 de mp. Pe unul dintre lacuri va fi amenajat și un ponton care să ofere acces la bărci de agrement.

 

”Este o zonă superbă”

 

”Proiectul este foarte interesant: zona este superbă. Priveliștea este foarte importantă în acest sport. Dunele formate de-a lungul anilor, conturul munților Carpați... perfect. Este nevoie de mulți ani până să promovezi o astfel de investiție. Să îl desenezi și construiești nu durează atât de mult. Acest proiect este o șansă pentru Sibiu. Riscul pentru public este minim, investiția este una privată și chiar dacă există o cofinanțare din partea Uniunii Europene, riscul și-l asumă investitorul. Dar, de câștigat va avea întreaga comunitate. Cine vine să joace golf nu va face acest lucru 24 de ore pe zi. Joacă patru ore, iar restul îl petrece în împrejurimi. Nu este vorba numai de banii pe care cei care vor veni la acest teren îi vor cheltui aici, ci și de faima de care va beneficia Sibiul în lumea pasionaților de golf. Ar fi bine să mai fie create astfel de investiții în țara voastră, astfel încât cei pasionați să poată să încerce mai multe terenuri”, mai spune arhitectul Roßknecht. Investiția este realizată pe teritoriul administrativ al orașului Cisnădie, a cărui Primărie și Consiliul Local sprijină activ realizarea acestui proiect. ”Sprijinul și implicarea autorităților locale sunt esențiale în reușita unei astfel de investiții. Iar administrația din Cisnădie merită mulțumiri pentru modul profesionist de lucru”.

MG 2484 copy

Roßknecht atrage atenția asupra investițiilor care sunt necesare în continuare. ”Va fi foarte importantă partea de menținere a terenului. Este nevoie de personal, de manageri care au cunoștințe în domeniu. În ’79, când am început să lucrez în Germania în acest domeniu a trebuit să apelăm la specialiști din Anglia. Un teren de golf trebuie întreținut tot timpul. Din punctul meu de vedere va fi foarte important ca în acest proiect să fie implicată și comunitatea. Gândiți-vă că și acum eu folosesc în construcția de terenuri de golf în Germania materiale fabricate în România: folii de plastic, țevi și așa mai departe”.

 

Terenul va fi gata anul acesta

 

Investițiile în amenajarea terenului de golf sunt prevăzute a fi finalizate în cursul acestui an. Anul viitor vor continua lucrările la facilități (cazare, clubul de golf etc.). Beneficiarul investiției este SC Golf Club Sibiu SRL, iar cel care a preluat frâiele acestei investiții după decesul doctorului Ilie Vonica este Jürgen Faff, cunoscut în România în special pentru investițiile în domeniul energiei regenerabile. ”Alături de acest teren, în cursul acestui an vom demara și alte investiții conexe: un hotel, un ansamblu rezidențial de vacanță, terenuri de sport. Am demarat procedurile de includere a acestui teren de golf în circuitele internaționale. Probabil că prima facilitate accesibilă publicului va fi driving range-ul, de anul viitor. În rest, probabil că va trebui să așteptăm să crească iarba, terenul să se «așeze»”, declară Jürgen Faff.

 

”Acesta este unul dintre cele mai interesante proiecte la care lucrez. Priveliștea este extraordinară, iar modul de lucru cu autoritățile este excelent. În Germania sau Elveția, de exemplu, nu există atâta deschidere ca aici. În plus, lucrez cu un investitor care nu pune întotdeauna problema banilor. Bine, nu irosim banii, dar chiar ne străduim să facem un lucru demn de toată lauda. Nu am nicio îndoială că nu va ieși un proiect bun”, Kurt Roßknecht, arhitect

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4759

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

GOLF

Acum 8 ani

sa intelegem ca Sevis.ul VA DISPAREA? APA, PRETURILE APEI<?
Raspunde

Vrajeli

Acum 8 ani

Iara vb prostii astia , e la fel ca articolul in care au spus ca se construieste un nou mall la Sibiu , dar ceva normal ca nu se construieste nimica , sunt sigur ca acest teren de golf nu va exista niciodata , este vb de multi ani ce se va face , dar nimica .
Raspunde

Traian

Acum 8 ani

E real, trebuie doar sa vezi! Acum e timpul sa vezi oferta noastra, pentru ca aici chiar ai ocazia de a castiga bani intr-o colaborare convenabila, in confortul casei tale, fara stres, fara griji, fara sefi, fara program fix. Totul e pregatit si functioneaza! Solicita acum detalii la ***: anyz08***
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Zona este cu adevarat superbã ! În timpulacesta in zona Sibiu Est (huja -maricuta) se construiesc locuinte (?) cete -l fac pe ceasca sa moara de ciuda ca nu ne -a inghesuit destul. Cam mexicanoid Burgul nostru.
Raspunde

Rares

Acum 8 ani

Pt. 1. M-ai citește încă o dată articolul
Raspunde

stelu

Acum 8 ani

bai nu cred ca la noi in judet se va construi cel mai mare teren de golf msi aia de la cluj ce spune ,ca acolo tot ce se face este cel mai tare din parcare ,,bai de stadionu regional [50 000 locuri ]bazinu olimpic de 50 m ,ca actualu [olimpia 25 m ]nu mai corespunde si ati vazut ca au venit aia de iasov ,[protectia consumatorului regional ] si au spus i-l inchide si azi miine iubitori de natatie se vor deplasa la strandurile din judetele llmitrofe ,sala polivalenta de 10 000 locuri ,acua -park ,in rest foarte bine ca se construieste acest mare obiectiv ,decit balari si boscheti mai bine ceva util si sibiu o merita ,frustrati si circotasi din toate colturile tari sprijiniti de cozile de topor din sibiu ,protestati chemati ecologisti din toata tara .ca la defrisarea paduri de la autostrada 1 [portiunea sacel ,nu ati venit s-a protestati ,unde se putea rezolva cu un tunel problema ,bine ca ati venit la proiectul ,accua -park ,unde nu erau numai 2-3 copaci ,ce va deranjaza ca se construieste la sibiu ,este parfum la alti [cliuj ,bucuresti ,iasov ,etc ]la sibiu nu trebuie noi trebuie s-a aratam ca un sat mai mare ,ca astia de ne conduc au apucaturi de functionari la sate ,felicitari initiatorilor si lasati circotasi s-a fiarba in sucu lor propiu ,vorba lui nea ,nelu fost cotrocelu
Raspunde

@6 trompetistu agramat

Acum 8 ani

Stelu....de luni ai luat-o pe aratura?:)))) mai spune-i lui joseph sa-ti mai schimbe ciornele dupa care scrii...ca ne-am saturat dracu de acelesi tampenii ale tale,tu nu vezi,boule ca fotbalul e praf si pulbere in Romanika ...la ce ne-ar trebui la Sibiu stadion de 50 000?...si da pe xanax ...mareste doza ,ca e grav cu tine ,natang analfabet!!!:)))))))))))
Raspunde

Victor

Acum 8 ani

Spor la treaba!
Raspunde

@6 :Ortograful

Acum 8 ani

Scrierea cu literă mică sau mare Scrierea cu literă mică sau mare[1] privește inițiala cuvintelor, iar în cazul abrevierilor și al simbolurilor — și celelalte poziții. Opțiunea pentru această caracteristică a literei depinde în special de: poziția elementului în text (în interiorul sau la începutul unei comunicări) și punctuația acestuia; natura elementului (substantive comune sau proprii, celelalte părți de vorbire, abrevieri, simboluri) — indiferent de poziția în text, litera mică sau mare fiind o marcă a caracterului de nume comun, respectiv propriu, mai ales în cazul cuvintelor care pot fi folosite cu ambele valori; marcarea anumitor valori sau obținerea unor efecte stilistice (importanța, politețea sau, dimpotrivă, desconsiderarea); natura textului (obișnuit sau oficial; laic sau religios; poezie; corespondență; etichete, plăcuțe indicatoare, afișe, capete de tabel etc.). Pentru unele situații există reguli obligatorii; în altele, scrierea cu literă mică, respectiv mare este facultativă, scrierea ocazională a unor cuvinte contrar regulilor obișnuite nefiind totdeauna o greșeală. Există cuvinte sau poziții în care se folosește totdeauna litera mică, respectiv mare. Probleme pun mai ales situațiile în care unul și același (tip de) cuvânt se scrie fie cu literă mică, fie cu literă mare: mai ales în unele cazuri de treceri între nume comune și nume proprii — care se produc în ambele sensuri, grafia depinzând de modul în care sunt tratate cuvintele în contextul respectiv —, distincția nu este totdeauna ușor de făcut. Regulile privesc în special situațiile în care pot exista ezitări; de aceea, ele sunt prezentate contrastiv, mai ales în funcție de condițiile folosirii cuvintelor în propoziții și de distincția substantiv comun — substantiv propriu, care nu este totdeauna ușor de făcut. Scrierea cu literă mică sau mare a numelor unităților de măsură (kilogram, weber) și a simbolurilor lor (kg, Wb), precum și a simbolurilor altor termeni de specialitate (B pentru bor) nu face obiectul reglementărilor propriu-zis ortografice, ci al celor din domeniile respective, care trebuie respectate. Regulile de scriere cu literă mică sau mare diferă de la limbă la limbă, iar în scrierea limbii române, ele au variat în timp. 3.1. Scrierea cu literă mică Se scriu, de regulă, cu litere mici: substantivele comune (și asimilate acestora), precum și toate celelalte părți de vorbire folosite izolat sau în interiorul propozițiilor și al frazelor; anumite abrevieri și simboluri. Virgula. Virgula e lipită de textul dinaintea sa şi e urmată obligatoriu de un spaţiu alb, după modelul: …text, text… Fac excepţie – adică nu se lasă un spaţiu după virgulă – enunţuri de tipul cifrelor cu zecimale (102,8) etc. Punct şi virgulă. Semnul „punct şi virgulă“ e lipit de textul pe care-l încheie şi e urmat obligatoriu de un spaţiu alb, după modelul: …text; text… Două puncte. Semnul „două puncte“ e lipit de textul dinaintea sa şi e urmat obligatoriu de un spaţiu alb, după modelul: …text: text… Puncte de suspensie. Semnul „puncte de suspensie“ (trei puncte, nici mai multe, nici mai puţine) e lipit de textul dinaintea sa şi e urmat obligatoriu de un spaţiu alb, după modelul: Text… Text.
Raspunde

stadion

Acum 8 ani

ba da la cluj trebuie facut din banii si munca sibienilor? Ce legi ticaloase v-ati planuit clica voastra de mafioti dictatori.
Raspunde

@10

Acum 8 ani

nu poti sa faci stadioane moderne si teren de golf la sibiu pentru ca sibienii au mentalitati de pomanagii. vor totul gratis si sa nu plateasca bilet pt nimic. Investitie inseamna o cheltuiala care apoi aduce profit. Dar la sibiu asa ceva nu se poate. La cluj mentalitatea e alta . la fel si puterea de cumparare
Raspunde

unul

Acum 8 ani

Sibienii sunt obisnuiti cu mocangeala si de aici si calitatea la tot ce se gaseste in oras. Evenimentele in Piata Mare trebuie sa fie moka pt ca altfel nu merge nimeni si exemplele pot continua. In orasele NORMALE din regiune (vezi CJ, BV) totul e la un alt nivel, mult superior Sibiului. Prea multi ciobani in orasul minune de pe Cibin si in consecinta se vede clar ce mentalitate se propaga in viata de zi cu zi. Proiectul de golf este unul extraordinar pentru oras si pentru Romania, iar cei ce nu pot sa vada acest lucru, sunt niste imbecili!
Raspunde

Daca e de bine...e bine.

Acum 8 ani

Daca treaba prinde radacini si investitorul ajunge sa faca profit real fara tepe sau furt de pe spatele comunitatii prin varii metode, atunci Doamne-ajuta. E un lucru bun si pt. Sibiu.
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

Nici nu mai citesc articolul, n-are rost....de vreo 7 ani se tot construieste....aha !
Raspunde

eu sb

Acum 8 ani

Anul asta sper sa apara primii jucatori de golf....si sa \"populeze\" Sibiul si Cisnadie cu turisti bogati...
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Am vazut plimbind-ma prin lume cit de aglomerate sunt terenurile de golf. Platesti o cotizatie daca esti de prin zona, insa sa vii special de a juca golf in Sibiu, poti sa-i numeri la degetele de la o mina care o sa faca asa. Sibiul nu are potentialul de a aduce atitia turisti ca sa recupereze banii dintr-un astfel de proiect. Insa dintr-un astfel de proiect, mai pot disparea bani prin anumite buzunare. Intretinetea unui teren de golf este mare. S-au luat in calcul aceste lucruri? De teren de golf avem nevoie?
Raspunde

321

Acum 8 ani

BRAVO.
Raspunde

mariana

Acum 8 ani

Excelenta investitie! Sibiul - capitala europeana nu numai in cultura dar in sport! Si nu in sporturile cu eufemisme si bipuri. Tenis si golf. Cei care se indoiesc si critica propiectul sunt ignoranti. Nu au nicio vina.
Raspunde

@Zorro

Acum 8 ani

tu poate nu ai nevoie de teren de golf... sunt altii care au! iar despre costul de intretinere, ce te***grija, e un proiect privat!
Raspunde

Foarte bine

Acum 8 ani

Sa se tot faca investitii in turism, inclusiv proiecte care nu le gasesti pe oriunde, ca acesta...
Raspunde

auzi la el...

Acum 8 ani

A văzut el plimbându-se prin lume că nu știu ce se-ntâmplă pe terenurile de golf !!!!! Putem să râdem în hohote de asemenea indivizi??? Frate, să faci din vise realitate și să nu-ți mai dai seama când dormi și când te uiți la curtea cu păpădii și ceapă din spatele casei...asta e prea de tot. Doamne, dar nu mai e nimeni prin saloane? La toți v-a dat liber????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus