Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

FOTO. Masa rotunda "Economie sociala pentru o viata mai buna", la Sibiu

FOTO. Masa rotunda

Asociația Institutul pentru Politici Sociale, alături de partenerii săi, Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare, Asociația ”de Bun Gust”, Asociația ”Enable” Timișoara și UAT Făgăraș au organizat la Sibiu o masă rotundă cu tema ”Perspectivele economiei sociale – oportunitate și viziune”. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute fiind organizat în cadrul proiectului „Economie socială pentru o viață mai bună”, cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
Au participat actori cu un rol principal în dezvoltarea economiei sociale la nivel local și regional: persoane din grupul țintă, autorități publice, ONG-uri, agenți economici și, nu în ultimul rând, mass-media. Au vorbit în fața celor câteva zeci de participanți și Francisc Török, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, și Laura Vâlsan, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. ”Economia socială este cea mai sigură cale de a integra persoanele defavorizate în societate”, a afirmat Laura Vâlsan. Tocmai acesta fiind și unul din principalele obiective ale proiectului ”Economie socială pentru o viață mai bună”, Francisc Török a apreciat organizarea și unor astfel de discuții. ”De lucruri bune ne lovim din ce în ce mai rar. Ați abordat o piață care sprijină binele”, a spus Török, după care a descris cu multe cifre situația pieței muncii din județul Sibiu.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde au urmărit creșterea nivelului de informare și conștientizare a actorilor sociali cu privire la încurajarea și dezvoltarea inițiativelor locale și întărirea parteneriatelor între mediul privat și instituțiile publice, ca soluție de succes în promovarea economiei sociale. Totodată, au fost puse în discuție impactul acțiunilor de integrare pe piața muncii a grupurilor vulnerabile în cadrul structurilor de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului în regiunile București-Ilfov, Centru și Vest. ”Din personalul implicat în structurile de economie socială create în cadrul proiectului «Economie socială pentru o viață mai bună», un procent de 70% provine din grupuri vulnerabile, cu preponderență femei, dar și familii monoparentale sau cu mai mult de doi copii. Proiectul include acordarea de pachete motivaționale pentru angajați, pentru ca persoanele vulnerabile să își găsească mult mai ușor locul în societate”, a enumerat Alexandru Stoian, expert în cadrul proiectului amintit.
Implementat de un consorțiu de parteneri din București, Sibiu, Făgăraș și Timișoara, în cadrul proiectului au fost create sau urmează să fie create structuri de economie socială care să activeze în domenii extrem de diferite: centru de nutriție, tratamente corporale și cosmetică în București, agenție de presă la Sibiu, covrigărie și patiserie în Buia (județul Sibiu), curățătorie ecologică lângă Timișoara și servicii profesionale de curățenie și întreținere a spațiilor verzi și clădirilor în Făgăraș. ”Am intrat în acest proiect și pentru a nu ne mai plânge că nu avem ce face”, a afirmat Alin Bratu, managerul structurii de economie socială în cadrul căreia a fost creată agenția de presă.
Întreprinderile sociale create în cadrul proiectului ”Economie socială pentru o viață mai bună” sunt gândite a fi capabile să furnizeze servicii competitive ce pot fi valorificate la nivel local, asigurând în acest sens crearea de locuri de muncă, dar și reinvestirea profitului în societate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 634

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus