Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Bustul lui Brukenthal a fost amplasat la Palat la 294 de ani de la nasterea baronului

Bustul lui Brukenthal a fost amplasat la Palat la 294 de ani de la nasterea baronului

Muzeul Național Brukenthal a marcat, în 26 iulie, aniversarea a 294 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, prin dezvelirea bustului baronului. Sculptura, realizată de  artistul german Ernst Richard Boege, este amplasată în Palatul Brukenthal, sub portalul care face trecerea dintre cele două curți interioare.
Bustul din bronz a intrat în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal în perioada interbelică, când Ernst Richard Boeg a locuit și a lucrat în România.
Potrivit reprezentanților Muzeului pe care l-a întemeiat, baronul Samuel von Brukenthal  a fost singurul exponent al comunității săsești transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcții publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa. Cea dintâi funcție ocupată a fost cea de cancelar aulic al Transilvaniei.
Perioada petrecută la Viena coincide cu perioada în care baronul și-a  alcătuit colecția  de pictură, menționată în 1773 în “Almanach de Vienne” drept una dintre cele mai valoroase colecții particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.

bust de interior

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care o ocupă între anii 1777 și 1787, Samuel von Brukenthal construiește la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze. Deoarece nu a avut descendenți direcți rămași în viață, baronul von Brukenthal lasă moștenire prin testament palatul, colecțiile și restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele  cu care se înrudea.
În anul 1817, Palatul Brukenthal a fost preluat de Biserica Evanghelică și transformat în muzeu deschis publicului larg.
Întreagă structura a Muzeului Național Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic- colecțiile baronului Samuel von Brukenthal și dintr-o locație unică- Palatul Brukenthal.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 700

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

4 comentarii

istoric bastinas

Acum 8 ani

excelent ,acuma cred ca aveti in vedere si montarea statuilor in piata mare [nepemuk,roland ,etc ] sibiu merita din plin sa-si expozeze valorile mondiale ,s-a vezi atunci afuenta de turisti straini ,dormiti pe un munte de aur pe care va la-sato mostenire sasi ,trezitiva ,50 de ani le-ati ascuns de comunisti acum 25 le tineti asscunse de vandali si patri -hoti ,noi nu mergem la craiova ,vilcea ,iasi ,si le impunem pecine s-a puna in piatete ,punem personaje care ne reprezinta comunitatea ,tineti volorile in debarale s-a nu le vada nimeni ,prefacutilor .mergeti la craiova si vedeti il are expus pe vreun fauritor al uniri mari [1918 ]s-au pe fauritoru scoli rominesti [ghe lazar ] cind est vorba de ai lor s-a fim patrioti cind este vorba de ai nostri se mai discuta ,asta da patriotism
Raspunde

zambitorul din pasaj

Acum 8 ani

Mare eveniment, mare....un bust stralucitor pus aproape de fundul curtii, langa statuia cu trei fete, simbolul eternitatii noastre si o coloana stirbita.Vedeti tencuiala cazuta, langa marmura imaculata(oare cine o fi zambitorul de pe soclu??) si panarama-i gata.Lume, lume, mare balci, mare...
Raspunde

Vax populi

Acum 8 ani

Mare scofala .....no comment...scheiss dreck!
Raspunde

statuie

Acum 8 ani

Scoateti pe Sf Nepomuk in piata mare, nu-l mai tineti ascuns
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus