Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Scovergi ardelenesti din Poiana: "Nicaieri in lume nu am gustat ceva la fel de bun"

Scovergi ardelenesti din Poiana:

În Transilvania există câteva zici de rețete de gogoși sau scovergi după cum le spun localnicii, dar Ștefan Firu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean spune că scovergile făcute în Poiana, după ”o rețetă destul de complicată după cum spun gospodinele de acolo” sunt ceva aparte, cun nu a mai mâncat în niciun alt loc.

”Acestea sunt fără îndoială preferatele mele. Sunt și cu gem și cu brînză, unele cu brânză în aluat, iar altele peste care adaugi brânza la sfârșit și le mănânci. Am mâncat prima dată în 1988 și de atunci de câte ori am ocazia fug până la Poiana și mănânc. Nu au termen de comparație”, spune Ștefan Firu.

Cum se prepară:

Ingrediente:

-500 grame de făină

-25 grame drojdie proaspătă

-3 linguri de ulei

-300 ml apă călduţă

-400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)

-cozile de la o legătură de ceapă (opţional)

-1 legătură de mărar proaspăt (opţional)

-1 linguriţă de sare

-ulei pentru uns tigaia

-smântănă grasă pentru servire

Preparare:

Cerneţi făina. Amestecaţi făina cu sarea. Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o 10 minute, la loc cald.

Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă. Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine. Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.

Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).

Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii. Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.

Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială. Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei. Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor). Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.

Procedaţi la fel cu celelalte plăcinte. Plăcintele ardeleneşti se sevesc calde sau reci, unse cu smântână.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 27370

Comentarii

5 comentarii

master sef

Acum 8 ani

Da e complicata rau reteta de unde naiba sa gasim noi ingredientele alea sofisticate si mai ales ce satana e ala sucitor :))
Raspunde

Stoian Gheorghe

Acum 8 ani

Rog autorul sa corecteze ; termenul corect este SCOVERZI ! As intreba daca a facut documentarea la fata locului, sau a citit de undeva, daca a discutat cu cineva din partea locului, sigur auzea pronuntia asa cum am scris eu.
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

Fotografia este copiata de pe www.preparatedevis.ro fara sa specifice sursa asa cum este normal ...iar continutul sa spuna autorul de unde mai este!
Raspunde

Ghitza

Acum 3 săptămâni

Oricum scoverzile de la Poiana Sibiului nu au moaca aia, sunt rectangulare si se taie cu ruleta pe mărgini. Deci poza este aiurea
Raspunde

Ghitza

Acum 3 săptămâni

Nu asa arată scoverzile de la Poiana ca în poza asta. Am crescut în Poiana si Jina că de acolo-s si nu arată asa, mai mult mărginile îs tăiate cu ruletă de aia rotundă. Deci poza nu este "contractuală"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus