În Transilvania există câteva zici de rețete de gogoși sau scovergi după cum le spun localnicii, dar Ștefan Firu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean spune că scovergile făcute în Poiana, după ”o rețetă destul de complicată după cum spun gospodinele de acolo” sunt ceva aparte, cun nu a mai mâncat în niciun alt loc.
”Acestea sunt fără îndoială preferatele mele. Sunt și cu gem și cu brînză, unele cu brânză în aluat, iar altele peste care adaugi brânza la sfârșit și le mănânci. Am mâncat prima dată în 1988 și de atunci de câte ori am ocazia fug până la Poiana și mănânc. Nu au termen de comparație”, spune Ștefan Firu.
Cum se prepară:
Ingrediente:
-500 grame de făină
-25 grame drojdie proaspătă
-3 linguri de ulei
-300 ml apă călduţă
-400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
-cozile de la o legătură de ceapă (opţional)
-1 legătură de mărar proaspăt (opţional)
-1 linguriţă de sare
-ulei pentru uns tigaia
-smântănă grasă pentru servire
Preparare:
Cerneţi făina. Amestecaţi făina cu sarea. Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o 10 minute, la loc cald.
Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă. Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine. Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.
Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).
Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii. Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială. Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei. Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor). Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
Procedaţi la fel cu celelalte plăcinte. Plăcintele ardeleneşti se sevesc calde sau reci, unse cu smântână.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 27370
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ombladon
Acum 2 ore
Paganini
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Mioara
Acum 2 ore
Andrei