Pali Vecsei, unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, povestește că dacă ar fi să aleagă o mâncare pe care să o plaseze pe primul loc în topul preferințelor, ar spune piure de cartofi cu chifteluțe marinate.
”Piureul de cartofi îmi place cu orice, dar mai ales cu chifteluțe marinate. Și desigur, prefer varianta gătită de mama, căci ce face mama e cel mai bun și rămâne cel mai bun de-a lungul timpului”, spune Pali Vecsei.
Chiftele cu sos şi piure de cartofi
Ingrediente:
-carne tocată amestec (aproximativ 350gr)
-1 ou
-cartofi
-2 felii pâine
-sare, piper,usturoi granulat, mărar
-1 ceapă
-sos de roşii
-roşii (proaspete sau din conservă)
-1 linguriţă zahăr
-apă
-busuioc
-ulei
-lapte/unt
Pentru început facem chifțeluele: amestecăm carnea cu oul, cartofi daţi pe răzătoarea mică şi scurşi bine, 2 felii de pâine înmuiate în apă şi stoarse bine (fără coajă), sare, piper, usturoi granulat, mărar şi puţină ceapă tocată mărunt. Din acest amestec se fac bile de chiftele care se prăjesc în ulei încins. Se scot şi se pun pe o farfurie tapetată cu şerveţele pentru scăpa execesul de ulei. Apoi ne ocupăm de sos: se căleşte restul de ceapă şi se adaugă sosul de roşii, o jumătate cană de apă, roşiile, zahărul (acesta taie din aciditatea roşilor), busuiocul, sarea şi piperul şi se amestecă toate, apoi se lasă la foc mic aproximativ 10 minute timp în care mai amestecăm din când în când. Când începe să se îngroaşe sosul adăugăm chiftelele şi mai lăsăm la foc mic 1-2 min pentru a se întrepătrunde aromele. Se face apoi piureul din cartofii scurşi bine, împreună cu laptele şi puţin unt, plus puţină sare.
Foto: www.sebastianbargau.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3943
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Alex
Acum 2 ore
Florin
Acum 2 ore
Sandrino Arhitecti
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Ionutz Vl