Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

De ce vor fi expuse lucrările lui Salvador Dali în cetățile fortificate? ”Pentru că le-am avut” / foto-video

De ce vor fi expuse lucrările lui Salvador Dali în cetățile fortificate? ”Pentru că le-am avut” / foto-video

40 de litografii originale din Biblia lui Dali vor fi expuse din 12 septembrie în cinci biserici fortificate din Transilvania. Debutul expoziției itinerante ”Drumul lui Dali” va fi sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 18, când la Cetatea cu Basilica Sf. Mihail din Cisnădiara vor fi prezentate litografii semnate de Salvador Dali din Biblia Sacră. ”La întrebarea «de ce tocmai Dali în bisericile fortificate?», există două răspunsuri. Un răspuns complicat și unul simplu. Încep cu cel complicat, care ar putea să sune așa: Dali și bisericile fortificate se îmbină extraordinar de bine, pentur că amândouă au multiperspectivitate și complexitate. Complexitate transilvană și așa mai departe. Dar nu trebuie răspunsul complicat și elevat, acesta să-l dea esteticienii, ci ne trebuie răspunsul simplu. Răspunsul simplu se poate da într-o singură propoziție: pentru că l-am avut”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, dr. Ștefan Cosoroabă, coordonatorul programului ”Descoperă Transilvania”.

Vernisajul va avea loc sâmbăta, 12 septembrie a.c., ora 18:00 în cetatea din Cisnădioara în cadrul “Transylvania on Top, Sunset Castle”. Evenimentul va fi prezentat de jurnalista sibiana Beatrice Ungar. Seara începe cu un concert de jazz Petra Acker, care s-a făcut remarcată prin diverse colaborări, printre care cu Joel Holmes si Elly Wright. În maniera deja cunoscută, cetatea va fi luminată și se va viziona filmul “Soft self portret of Salvador Dalí” (1970). Café Wien și comunitatea locală susţin ofertă gastronomică.  În prima zi de expoziţie, duminică, 13 septembrie 2015, colecţionarul Thomas Emmerling va face un tur ghidat.

 

DSC_2521foto Silvana Armat
Litografiile au fost puse la dispoziția Bisericii Evanghelice de către colecționarul germman Thomas Emmerling, care a și prezentat o litografie. ”Aceasta este semnată în două rânduri de către artist. Prima dată a fost semnată pe placa de tipărire, se vede și data, 1964, și apare și o a doua semnătură după tipărire. A semnat cu o culoare aurie, un simbol al suprarealismului său. Putea foarte bine să semneze cu un pix albastru, însă a vrut să transmită un simbol, un mesaj”, spune colecționarul Thomas Emmerling. Cât despre valoarea colecției: ”Nu vă pot spune valoarea ei, din motive de securitate impuse de asigurator, dar cu siguranță s-ar putea achiziționa un automobil de lux”.
DSC_2511foto Silvana Armat
Excelența Sa Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice CA din România susține că această expoziție va aduce un plus la numărul actual de vizitatori ai bisericilor fortificate, în jur de jumătate de milion. ”Sunt 120 de mii de vizitatori estimați că vor trece pragurile bisericilor fotificate, sătești, în acest an. Ca o comparație, vă pot spune la cetatea din Hărman, acum patru ani au fost opt mii de vizitatori, iar pînă acum, în acest an au fost peste 15 mii de turiști”, a declarat episcopul.
DSC_2486foto Silvana Armat
Cele cinci locații în care se pot vedea litografiile lui Salvador Dali sunt cetățeile din Cisnădioara (din 12 septembrie) și Cisnădie, Palatul Brukenthal din Avrig, mănăstirea cisterciană din Cârța și biserica fortificată din Cincșor. Vizitarea în cele cinci locații se poate face cu un singut bilet, achiziționat o singură dată, în valoare de 20 de lei pentru adulți și de 10 lei pentru elevi și studenți. Biletele se găsesc la locațiile expozițiilor, dar și la Casa Luxemburg din Piața Mică. Programul de vizitare diferă la fiecare locație: între orele 17-18 la Cisnădioara; 10-13 la Cisnădie; 14-18 la Avrig și între orele 10-18 la Cârța și Cincșor. Posesorii de Transilvania Card beneficiază de gratuitate.
DSC_2462foto Silvana Armat
https://youtu.be/8997vq5gOcQ

DSC_2534

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus