Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

PUG-ul Sibiului, acum 87 de ani. Sibiul verde de atunci s-a pierdut în gri-ul de azi

PUG-ul Sibiului, acum 87 de ani. Sibiul verde de atunci s-a pierdut în gri-ul de azi

 Aspectul romantic al munţilor Carpaţi, pădurea Dumbrava, “locul de recreaţie al oraşului întreg” şi frumuseţea care nu depindea de “construcţii costisitoare, ci de sistemul şi raţionalitatea tuturor instituţiilor” erau punctele centrale după care era structurat “Planul de sistematizare şi extensiune al municipiului Sibiu” din anul 1928.

Acest plan de sistematizare reuşeşte, conform arhitectului Gabriel Roşca, să prezinte într-o formă concisă problematica şi viziunea unui oraş care se pregătea pentru o dezvoltare de la 45.000 la 100.000 de locuitori. “Recomand oricărui sibian lectura acestui document inedit, care este mărturia unei gândiri clare, care nu se fereşte”. De asemenea  „din planul de sistematizare al Sibiului din 1928 înţelegi ce ai de făcut cu oraşul, atât ca cetăţean, cât şi ca administrator al oraşului”, afirmă Gabriel Roşca, arhitect.

”Împroprietărirea a orbit pe toată lumea”

Deşi planul a fost redactat în urmă cu aproape 90 de ani, anumite pasaje sunt încă relevante pentru unele situaţii, actuale, în care se află Sibiul. „Zelul autorităţilor de a executa împroprietărirea şi bucuria celor împroprietăriţi pentru loturile primite a orbit pe toată lumea şi nu socotit nimenea sarcinele enorme, cari rezultă din deschiderea atâtor terenuri noui pentru construcţii, şi la desordinea, ce înseamnă aceasta pentru administraţia şi finanţele comunei.

„Pasajul este relevant pentru situaţia actuală a dezvoltării oraşului. Spre exemplu, toate zonele în care oraşul îşi propune acum să dezvolte noi zone rezidenţiale- calea Şurii Mici, Guşteriţa, Câmpuşor, presupun transformări ale parcelelor existente, cedări de teren pentru străzi, utilităţi şi pentru obiective de interes comun – grădiniţe, şcoli şi spaţii verzi. Ne aflăm încă în aceeaşi plasă a problemelor aduse prin Reforma Agrară” completează Gabriel Roşca, arhitect.

Spații verzi „independente de reţeaua străzilor principale”

Dezvoltarea oraşului  din punct de vedere economic nu era singurul „plan” care se regăseşte în proiectul urbanistic al secolului XX. „Conceptul de spaţii verzi al oraşului, atât de actual după aproape un secol”, conform spuselor lui Gabriel Roşca, era foarte prezent în aceea perioadă. Spaţiile verzi se voiau a fi „independente de reţeaua străzilor principale” şi se dorea înfinţarea unei noi reţele şi anume cea a „parcurilor, aleelor, plantaţiunilor”. Principiul după care se ghidau sibienii din aceea epocă era faptul că trebuiau menţinute parcurile existente şi „înfinţarea de parcuri noi, aşa ca în fiecare cartier să fie un teren de sport şi recreaţie”. De asemenea se mai specifică în planul de sistematizare că „aceste terenuri vor fi legate într-ânsele prin alee. Prin aceste alee locuitorii vor ajunge - nemolestați de circulaţia mare, de la locuinţele lor la toate punctele importante ale oraşului”, scria în PUG-ul de atunci.  „În zilele noastre planul urbanistic general al Sibiului din 2011, conţine un aşa numit Plan Verde, care dezvoltă în principiu acelaşi concept descris în 1928” adaugă arhitectul Gabriel Roşca.

În cazul dezvoltării acestui plan, s-a ţinut cont de pădurea Dumbrava, parcul Sub Arini şi de faptul că la o distanţă mai mare de oraş se află „situaţia Carpaţii, cari prezintă un aspect romantic din multe puncte ale oraşului”. „În detaliu, planul de sistematizare din 1928 nu poate fi pus în balanţă cu planul urbanistic general actual al Sibiului, construit pentru un altfel de oraş cu altfel de cerinţe, dar poate nu s-a gândit nimeni că aspectul romantic al munţilor Carpaţi reprezintă o caracteristică care merită amintită într-o descriere a geografiei Sibiului” adaugă Gabriel Roşca, arhitect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus