Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Portret. Monika Silea: ”Încerc tot ce e nou și îmi atrage atenția”

Portret. Monika Silea: ”Încerc tot ce e nou și îmi atrage atenția”

Este o fire creativă,  pasionată de lucrurile meșteșugite cu mare dibăcie în casă.  A studiat Literele, dar de câțiva ani buni profesează în domeniul IT. Pasiunea pentru handmade, pentru sibianca Monika Silea, după cum singură afirmă, a moștenit-o de la mama ei. Primele lucruri pe care le-a realizat au fost mărțișoare, acum mulți ani de zile,  pentru educatoarele și colegele de la grădinița fiului ei.

Tehnica șervețelului

În timpul liber, în micul și cochetul său atelier, Monika creează manual diverse articole decorative, croșetează, croiește genți sau coase la mașină. O tehnică la modă, dar și foarte spectaculoasă abordată de Monika este cea a șervețelului. ”Am încercat să folosesc acest procedeu și pe material textil. Așa am începtut să vopsesc sacoșe și tricouri. Pentru ele folosesc un adeziv special atunci când aplic culoarea care este rezistent la spălat. Șervețelul are cam trei-patru straturi. Se folosește doar primul,  pentru că e singurul colorat”, explică artista sibiană.  Foaia de șervețel poate fi aplicată întreagă, un sfert sau doar o bucată mică decupată. Tehnica a învățat-o participând la ateliere de acest gen și inspirându-se de pe internet.

Borcane și cutii reciclate

Tot prin acest procedeu, artista sibiană meșteșugărește fel de fel de obiecte de decor și nu numai. Printre lucrările sale se numără platouri, farfurii, borcane de cafea reciclate, cutii din lemn sau de bomboane refolosite utilizate pentru diverse evenimente speciale, pentru cadouri sau pentru bijuterii. Solicitările din partea iubitorilor de handmade sunt dintre cele mai variate. Copiii preferă cutiile colorate, unii cumpărători vor pe ea doar un mic brâu și o imagine. Alții vor să fie pictate și în interior și în exterior. ”Am cumpărat platouri de la Târgul Olarilor pe care am desenat Trurnul Sfatului și am scris Sibiu cu o vopsea specială pentru ceramică și sticlă. Următorul pas este să le pun la cuptor pentru un anumit interval de timp, pentru ca vopseaua să se usuce și să să se fixeze. Același lucru îl fac și cu borcanele de cafea reciclate. Încep prin a aplica grundul, de regulă alb, pentru că pe acest fond se redau fidel culorile. Dar am lucrat și cu grund negru. Apoi peste acest prim strat adaug modelul dorit de șervețel. La cutii, de exemplu, între grund și șervețel folosesc și o pastă de textură specială”,  povestește cu entuziasm Monika, despre pasiunea  ei.

Poșete din articole vestimentareIMG_4024

Cea mai nouă provocare a tinerei sibience o reprezintă gențile din jeans. ”Încerc tot ce e nou și îmi atrage atenția.  Cea mai recentă achiziție, dar și un vis foarte vechi al meu a fost să învăț să cos la mașină.  Așa că am început să realizez genți din blugi folosind diferite articole de îmbrăcăminte confecționate din acest tip de material. Mi-am dorit foarte mult să croiesc și să cos la mașină”, spune încântată Monika, în timp ce povestește despre cele mai noi creații ale sale. Modelele sunt diferite, inedite, cu accesorii sau fără, însă toate sunt unicat.

Fire împletite și săpunuri naturale

jpO altă pasiune a Monikăi o reprezintă croșetatul. Nu i se pare o îndeletnicire deloc grea și îi place să încerce modele noi. Realizează căciuli, fulare, botoșei pentru copii, sandăluțe pentru fetițe, pernuțe și păturici pentru nou-născuți, dar și multe altele. Folosește materiale diferite în culori vii. O altă îndeletnicire a artistei sibiene este realizarea săpunului pentru corp și a șamponului solid. Și la acest capitol oferă pentru cei care preferă cosmeticele naturale o gamă variată de produse. De-a lungul timpului, Monika a realizat și bijuterii. Unele le-a confecționat cu fir sutaș, altele din zale, fimo, din pietre semiprețioase, din mărgele de sticlă sau de plastic. Produsele le promovează participând la târguri de gen din Sibiu sau pe propriul blog și magazin online, ”Manufactura de basm”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus