X
romgaz

Ghinion. Șefii din Romgaz nu mai sunt asigurați pentru faptele de corupție

Judecătorii CNSC au obligat conducerea Romgaz să semneze un contract cu un istoric cel puțin interesant. Este vorba contractul de asigurare de răspundere civilă a administratorilor şi a directorilor executivi ai Romgaz.

Respectivul contract a fost scos la licitație de Romgaz în luna mai a acestui an, iar caietul de sarcini al licitației prevedea, printre altele, ca polițele de asigurare oferite să acopere cereri de despăgubire generate și în urma unor proceduri penale ”pentru un act culpabil precizat”, dar și cererile de despăgubire ”cu privire la persoanele asigurate, o investigație”.

Și totul pare bine

Lansată pe 13 mai, procedura de achiziție publică pentru contractul mai sus amintit a avut stabilită deschiderea ofertelor pe 9 iunie. Au depus oferte două firme de asigurare: Omniasig și Credit Europe. Criteriul de atribuire a contractului era ”oferta cea mai avantajoasă economic”, iar după analiza celor depuse, reprezentanții Romgaz au mai solicitat o serie de clarificări. Pe 9 iulie, reprezentanții Romgaz decid câștigătorii: Credit Europe Asigurări – Reasigurări SA, societate care, pentru o primă de asigurare de 95.000 de euro pe an, se angaja la acoperirea unor despăgubiri cu o limită de până la 85 sau 86,5 de milioane de euro/eveniment (oferta celor de la Credit Europe conținea două variante, una cu franșiză zero și una cu o franșiză de 25.000 de euro).

Dar ce avem noi aici?

Când a venit vorba ca șefii Romgaz să semneze contractul în condițiile declarate câștigătoare, lucrurile s-au schimbat radical: contractul declarat câștigător nu mai e bun. Cei de la Romgaz au descoperit brusc că oferta celor de la Credit Europe nu mai este conformă deoarece, atașat contractului-cadru și a contractului subsecvent, cei de la Credit Europe au depus în cadrul licitației și trei anexe, care, de fapt, reprezentau oferta tehnică a asiguratorilor. În aceste anexe (1, 2 și 3), cei de la Credit Europe enumerau condițiile în care vor fi plătite Romgazului despăgubiri pentru pierderile financiare generate de acțiuni ale persoanelor asigurate (șefii din instituție). Aceleași anexe mai prevăd însă și situațiile în care ”asigurătorul nu va răspunde pentru pierderile decurgând din orice solicitare de despăgubiri”. Printre situațiile în care cei de la Credit Europe arată că nu vor plăti despăgubiri se numără și cele de încălcare a legislației în materie de ”practici anticoncurențiale, monopol, prestabilire a prețurilor, prețuri discriminatorii”, dar și ”orice anchetă penală împotriva unor foști manageri din companie”. În plus, mai era enumerată și ”legea privind Practicile în materie de Corupție în străinătate, legea anti-corupție și pentru concurență neloială din 1998, în SUA sau orice legislație similară, în orice altă jurisdicție, inclusiv legislația de adoptare a dispozițiilor Convenției de combatere a funcționarilor publici în tranzacțiile comerciale internaționale”.

Gata, anulăm licitația

După ce Romgaz a stabilit că oferta Credit Europe este câștigătoare, reprezentanții aceleiași companii de stat cu sediul în Mediaș au cerut asiguratorilor să nu mai semneze contractul depus în cadrul licitației, ci altul. Unul fără anexele în care sunt enumerate situațiile în care sunt sau nu sunt acordate despăgubiri.

Cei de la Romgaz spun că, după ce au declarat câștigătoare oferta celor de la Credit Europe, au constatat ”săvârșirea unei omisiuni constând în aceea că, în faza de evaluare a ofertelor, Romgaz nu a observat că proiectul de contract prezentat de către Credit Europe la data depunerii ofertelor a fost modificat prin includerea anexelor nr. 2 și nr. 3”. ”Ca urmare a acestei constatări, autoritatea contractantă (Romgaz) a solicitat contestatorului (Credit Europe), prin două adrese, să renunțe la anexele menționate și să procedeze la semnarea acordului-cadru și a contractului – subsecvent în forma inițială, cuprinsă în documentația de atribuire”, constată acum judecătorii Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Aceștia au ajuns să judece situația ivită la Romgaz în urma contestației depusă de Credit Europe. Societatea de asigurare a apelat la această judecată deoarece, pe 24 august, cei de la Romgaz le-au comunicat că nu se mai semnează niciun contract, deoarece ei au decis să anuleze licitația.

Judecătorii: Romgaz a avut un comportament abuziv

După ce Credit Europe a fost înștiințată că nu mai primește niciun cent din cei 190.000 de euro, fără TVA, deoarece Romgaz a decis să anuleze licitația pe care au câștigat-o, asiguratorii au contestat această situație la CNSC. În urma audierii ambelor părți, cei de la CNSC au judecat că dreptatea este de partea asiguratorilor. ”Consiliul consideră că solicitarea autorității contractante, către contestator, de a renunța la anexele 2 și 3 (conținutul acestora făcând parte și din propunerea tehnică a contestatorului) echivalează cu modificarea propunerii tehnice a acestuia, după ce a fost declarat câștigător, fapt ce contravine prevederilor HG 925/2006 (referitoare la reforma achizițiilor publice – n.r.). (…) Mai mult decât atât, la momentul evaluării ofertelor depuse, Romgaz a solicitat clarificări cu privire la oferta depusă de contestator, dar nu a făcut nicio mențiune referitoare la Anexele 2 și 3, ceea ce conduce la concluzia că nu au existat obiecțiuni în acest sens și că Romgaz a acceptat conținutul acestor anexe în întregime”, arată judecătorii CNSC. Aceștia mai caracterizează drept ”abuziv” modul de a acționa al celor din Romgaz. ”Este de reținut comportamentul abuziv al autorității contractante care, cu toate că ar fi putut obține clarificări cu privire la Anexele 2 și 3 la formele contractuale, a preferat să nu își exercite acest drept, continuând procedura prin atribuirea Acordului-Cadru către contestator, ulterior refuzând abuziv și culpabil semnarea Acordului-Cadru și a contractului subsecvent în forma inclusă în oferta contestatorului pe care însăși autoritatea contractantă a declarat-o câștigătoare”.

Epilog   

Pentru ca lucrurile să fie clare, cei de la CNSC au decis să intervină peste abuzurile Romgaz și să desființeze decizia de anulare licitației. ”Consiliul va lua ca măsură de remediere, desființarea deciziei de anulare a procedurii și finalizarea acesteia prin semnarea acordului cadru și a contractului subsecvent. Astfel, autoritatea contractantă ar fi scutită de a iniția o nouă procedură, de a mai evalua oferte și, totodată, de eventualele contestații ce pot fi depuse”, mai arată judecătorii CNSC, în decizia emisă pe 28 septembrie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Anchete
  • Contact