Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

Pentru ce le-au crescut tarifele la apă revoltaților avrigeni? Pentru investiții de 6 mil. euro, deocamdată

Pentru ce le-au crescut tarifele la apă revoltaților avrigeni? Pentru investiții de 6 mil. euro, deocamdată

Aproape 12 kilometri de rețea de apă și peste cinci kilometri de rețea de canal, reabilitate. Alți șase km de rețele noi, 485 de imobile racordate, o conductă de transfer a apelor uzate lungă de 2,2 km și o nouă stație de epurare a apelor uzate. Acestea sunt principalele investiții realizate în ultimii doi ani de SC Apă Canal SA în localitățile Avrig și Mârșa, în cadrul a două contracte ale căror beneficiari sunt cei aproximativ 14.600 de locuitori ai celor două localități mai sus amintite. Toate aceste investiții au fost realizate pe o continuă creștere a nivelului de mulțumire a aleșilor Avrigului, care, în mai multe rânduri au cerut public rezilierea contractelor cu SC Apă Canal SA Sibiu, desemnat operator al rețelelor de apă și canal din Avrig și Mârșa. Nemulțumirile exprimate de aleși ca fiind ale majorității locuitorilor Avrigului erau legate de creșterea tarifelor, de întreruperea furnizării apei către rău-platnici în contextul în care SC Apă Canal SA a impus modele de contract prin care furnizarea serviciilor de apă și canal se semnează cu asociații de locuitori (la blocuri) și nu cu fiecare proprietar de apartament. ”În momentul de față, gradul de acoperire a celor două localități din punct de vedere al serviciului de alimentare cu apă și canalizare este de 100 %”, anunță reprezentanții SC Apă Canal SA, la finalizarea primei etape de modernizare a infrastructurii de apă și canal din Avrig.

Avrigul a plătit nici 2%

Investițiile în infrastructura de apă și apă uzată din Avrig și localitatea aparținătoare Mârșa își au punctul de pornire în ziua de 13 iulie 2013. Atunci, SC Apă Canal SA a semnat două contracte de execuție lucrări: unul pentru extinderea rețelelor de apă și canal (lucrare executată de SC Construcții SA) și unul pentru construirea unei stații de epurare și reabilitare a captării de apă (lucrare executată de asocierea Gavella Com SRL Oradea și Terra Med SRL Târgu Mureș). Valoarea totală a lucrărilor executate în cele două contracte a fost de peste 26,3 milioane de lei fără TVA. Din toată această sumă, din bugetul local al Avrigului (care pe 2015 este estimat la 19 milioane de lei, din care doar 3,6 milioane sunt alocați investițiilor) au fost plătiți 0,47 milioane de lei, adică nici 2%. Restul banilor au venit din fonduri europene, cărora s-a adăugat contribuția SC Apă Canal SA, de 10% (2,62 de milioane de lei). Această contribuție a SC Apă Canal SA a fost asigurată dintr-un credit accesat de la BERD, credit care a fost acordat în condițiile aducerii tarifelor percepute la un nivel sustenabil (motiv pentru care au fost crescute tarifele și în Avrig și Mârșa). ”În cadrul Contractului de lucrări CL1 au fost reabilitați, în Avrig, opt km de conducte de alimentare cu apă și doi km de canalizare. De asemenea, prin construcția a 6,12 km de rețea nouă au fost racordate 485 de imobile. În localitatea Mârșa, au fost reabilitați 3,7 km rețea de alimentare cu apă potabilă si 3,4 km rețea de canalizare. În cadrul aceluiași contract a fost construită o stație de pompare apă uzată amplasată în Avrig ce deservește consumatorii din zona Gării și străzii Gheorghe Lazăr. În cadrul contractului de lucrări CL2 a fost construită o nouă Stație de epurare a apelor uzate, amplasată pe malul Râului Mare, la aproximativ un km în amonte de confluența cu Râul Olt. În vederea preluării apelor uzate din Mârșa s-a realizat o stație de pompare cu conductă de transfer către rețeaua de canalizare din Avrig, în lungime de 2, 2 km. Contractul a mai prevăzut lucrări de înlocuire echipamente mecanice și electrice la Uzina de apă Avrig, inclusiv construirea unei unități de recuperare a nămolului provenit din apa de spălare a filtrelor și decantoarelor”, enumeră reprezentanții SC Apă Canal SA într-un comunicat de presă.

Urmează investiții de alte șase milioane. De euro

În următorii patru ani, în Avrig mai sunt prevăzute investiții a căror valoare este aproximată la 5,83 de milioane de euro. În principal, aceste fonduri vor fi asigurate din fonduri europene, cărora li se va adăuga o cofinanțare la fel de mică din bugetul Avrigului, plus cea a SC Apă Canal SA. ”Printre lucrările vizate se află: sursă nouă (puțuri Valea Avrigului), reabilitare Uzină de apă, cu instalare SCADA, stație de pompare în Săcădate pentru localitatea Glâmboaca, aducțiune Avrig – Rezervor Mârșa (12 km) și stație de clorinare, aducțiune Bradu – Săcădate (5 km), aducțiune Săcădate – Glâmboaca (3 km), reabilitare rețea de apă în Avrig (4,4 km), rețea de apă nouă în Săcădate și Glâmboaca ( câte 3 km), reabilitare rezervoare de 5.000 mc în Mârșa, rezervor nou de 150 mc Săcădate, stație nouă de pompare ape uzate cu rețea nouă de canalizare (2 km) și conductă de refulare pentru zona «Baraj» din Avrig”, mai comunică reprezentanții societății cu sediul central în Sibiu.

Foto: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus