Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Romgaz a investit 13 mil. de euro pentru 15 zile de gaz în România

Romgaz a investit 13 mil. de euro pentru 15 zile de gaz în România

Conducerea Romgaz anunță că, din prima zi a acestei săptămâni, a fost pusă în funcțiune prin intermediul sucursalei Mediaș o nouă stație de comprimare, a cărei construire a început în septembrie 2013 și în care s-au investit puțin peste 57 de milioane de lei. Noua stație de comprimare este situată în județul Neamț și are rolul de ”a faciliteze extracţia, transportul şi distribuţia gazelor naturale” din zăcământul moldovenesc. ”Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane m3 de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 m3/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării”, se arată în comunicatul emis de Romgaz. Potrivit informațiilor făcute publice în toamna anului trecut de ministrul Energiei din acea vreme, Răzvan Nicolescu, în România consumul anual de gaze naturale este de aproximativ 12,5 miliarde de metri cubi. Prin urmare, cele 500 de milioane de metri cubi din zăcământul ”înzestrat” cu o stație de comprimare pot acoperi consumul pe care îl realizează românii în aproximativ 14 zile și 15 ore.

Potrivit comunicatului Romgaz, investiția a fost inițiată ”în baza unui studiu de evaluare a resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare a zăcământului comercial Roman, studiu care a estimat accesul la rezerve suplimentare prin comprimarea gazelor naturale”.

”Prin finalizarea acestui proiect este compensată scăderea energiei de zăcământ cauzată de depletarea (epuizarea) formaţiunilor productive şi se realizează o creştere a factorului de recuperare. Totodată, se îmbunătăţeşte semnificativ accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare şi distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei”,comunicat Romgaz

Foto: Romgaz

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus