Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

TSTV Prof. univ. dr. Zeno Pinter: Îi compătimesc pe colegii care se ocupă de cultura și civilizația dacică. Se vehiculează niște baliverne groaznice

TSTV Prof. univ. dr. Zeno Pinter: Îi compătimesc pe colegii care se ocupă de cultura și civilizația dacică. Se vehiculează niște baliverne groaznice

Coordonatorul ”Săptămânii Medievale”, eveniment ce se desfășoară în aceste zile în Sibiu, prof. Zeno Pinter, vorbește la Turnul Sfatului TV despre giganții care ocupau spațiul României acum sute de ani, despre piramidele din zona Făgărașului și plăcile de aur, care…Nu. E o minciună. ”Giganți, uriașii… popularizarea e bună până când nu ajunge la exagerare. Un studiu științific trebuie argumentat. Eu nu mă pot duce în fața unor colegi să spun ceva, până nu zic de unde am informația. Să bag notă de subsol sau spun, pentru că zice ăla, pentru că am găsit piesa... Acești oameni își permit orice, pentru că nu-i constrânge tiparul științific la o anumită acuratețe. Sigur că această constrângere ne face pe noi foarte seci și greu de digerat, dar dacă vii cu povești despre giganți, piramide, plăci de aur și nu mai știu ești ce, categoric ești mult mai interesant decât altul care vine și-ți spune că în stratul cinci, de o grosime de doi centimetri s-a găsit o monedă de la Constantin al IV-lea, ceea ce înseamnă că nivelul acela a fost… Vă dați seama că e o diferență. Sincer, îi compătimesc pe colegii care se ocupă de cultura și civilizația dacică, pentru că acolo se vehiculează niște baliverne groaznice”, spune Zeno Pinter.

Evenimentul ”Săptămâna Medievală” aduce publicului larg din Sibiu o întâlnire cu grupul de specialiști care și-a propus acum trei ani aflarea originii unor personaje istorice importante din istoria României. Proiectul a fost întrerupt, după ce ministrul de atunci al Culturii, Puiu Hasotti s-a opus dezhumării lui Mircea cel Bătrân și, implicit, împotriva testelor ADN pe rămășițele fostului domnitor. Întîlnirea va avea loc astăzi, de la ora 19, la Cafe Wien.

”În general, vă pot pune cu toată convingerea că genetica va aduce multe lucruri în viitor, despre originea unor populații, persoane. Am avut norocul ca Beatrice Kelemen de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj să participe mai mulți ani pe șantierul pe care îl coordonez la Capidava, iar rezultatele sunt uluitoare. Față de ce vedeam noi la un defunct într-un mormânt de acum 800 de ani, că eventual e bărbat sau femeie, că la sta ne pricepeam noi, să vedeți câte lucruri îți poate spune un antropolog și mai ales o probă ADN. Îți spune cu cine a fost rudă și eventual că mai are și acum rude în județul Constanța. Asta m-a terminat…”, a mai spus Zeno Pinter.

 În ceea ce privește ”explozia” numărului căutătorilor de comori, există soluții: ”Și autoritățile statului caută așa niște căi ocolite pentru a combate aceste lucruri, când acestea sunt atât de simple. Vă spun sincer că a mai existat o astfel de perioadă. În munții Orăștiei, exista chiar un obicei în secolul XIX, care se numea «la căutat de aur». În noaptea de Sânziene, feciorii mergeau pe apa Grădiștei și adunau cosoni, că se găseau în apă. Îi dădeau apoi alesei... Până când au început să jefuiască. Atunci erau sub administrarea autorităților de la Viena, iar ei nu au venit nici cu armată, nici cu comisariate. Au trimis un contabil cu doi jandarmi. Atât. Omul, cu geanta de piele sub braț a bătut din ușă în ușă. «La dumneata ziceai anul trecut că ai două capre. Acum de unde ai patru boi și doi cai? Ai plătit dările la fisc? Nu? Luați!». Și a fost liniște o lungă perioadă de timp. Au venit apoi comuniștii cu prohibiția aurului, iar acum, din nou, a explodat iar. Acum trebuie să vină un contabil din nou, să-i întrebe de unde au Land Rover și vilă. Probabil că s-ar rezolva mult mai simplu”, a spus în cadrul emisiunii prof. Zeno Pinter.

Întreaga emisiune o puteți vedea aici:

https://youtu.be/7qRLyZi2GfM

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus