Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Portret. Dana-Alma Oancea, stomatologul care se joacă de-a podoabele cu cei mici&;

Portret. Dana-Alma Oancea, stomatologul care se joacă de-a podoabele cu cei mici&;

De aproximativ şase ani, Dana-Alma Oancea creează diferite modele de bijuterii viu colorate, care de care mai frumoase şi mai interesante. Cea mai mare satisfacţie a Danei este atunci când modelează podoabe din fimo, dar şi alte obiecte decorative superbe.  De profesie este medic stomatolog cu state vechi, dar sufletul este însă de artist.

De la mărgele, la lut

Pasionată  dintotdeauna de bijuterii, Dana-Alma, ”handmade-riţa” sibiană, pe lângă talentul său artistic, este o persoană foarte veselă şi prin felul ei de a fi transmite multă bucurie şi bună dispoziţie şi celor din jur. “În urmă cu şase ani am început să creez mărgele pentru mine, pentru că îmi doream să port modele unicat. Îmi cumpăram diverse şiraguri şi apoi le desfăceam, le rearanjam, le recombinam după idei proprii, creând seturi noi. Ulterior, am aflat de fimo şi am zis să văd ce fel de material este, cum se lucrează cu el şi dacă îmi place. În momentul când l-am încercat, m-a cucerit, pentru că mi-a oferit posibilitatea să asortez culorile, să le amestec în aşa fel încât să realizez altele noi”, îşi aduce aminte Dana Oancea, despre cum şi-a descoperit pasiunea pentru bijuterii. Acum efectuează din acest material multe podoabe şi accesorii: coliere, brăţări, inele, broşe sau cercei.

Fimo este un lut polimeric, un material asemănător plastilinei care se modelează uşor. Pentru a obţine rezultatul finit se introduce într-un cuptor electric la temperatura indicată pentru 30 de minute. Aceasta depinde de modelul creat, de mărimea şi grosimea lui. “Întotdeuna mi-au plăcut bijuteriile, în special cele atipice, asimetrice, unice.

”Pe unele dintre ele le-am creat ca să se asorteze cu anumite articole vestimentare.  De exemplu, ceva din imprimeul bluzei sau eşarfei să se regăsească în colier”, spune artista sibiană. Dana combină fimo şi cu alte materiale ca pietre semipreţioase, cristale, perle, piele, lemn sau accesorii metalice. În afară de podoabe, creatoarea de bijuterii foloseşte lutul polimeric şi pentru a îmbrăca codiţe de tacâmuri, cutiuţe de bomboane, boluri pentru condimente, vaze, magneţi de frigider, dar şi multe alte lucruri de acest fel. Se inspiră din tutoriale de pe internet şi din reviste şi cărţi de specialitate din străinătate”, susține Dana-Alma.

Bijuterii Dana-Alma Oancea 2

Workshop-uri pentru  micii artişti

De aproximativ un an, Dana le împărtăşeşte din secretele artei cu fimo şi celor mici. Ideea s-a concretizat în urma participării la un atelier la Incubator 107 Sibiu, în calitate de meşter. Copiii au fost încântaţi de creaţiile ei, motiv pentru care a început acest nou proiect. Taxa de participare este de 30 de lei de copil, pentru două ore. Copiii sunt din clasele I-IV. Dana organizează atelierele de trei ori pe săptămână, iar într-o grupă sunt între 6 şi 8 copii . “Cei mici sunt foarte  entuziaşti şi expansivi. Cu asta m-au cucerit! Vin la mine şi îmi spun: Vaai! Dar ce fain! Dar vrem mai multe lucruri să ne araţi! Dar vrem şi noi să facem! Dar eu nu pot sa fac?! Ba poţi! No, hai, să vedem! Şi de atunci am început să fac ateliere cu copiii! De la mărgelele pe care le fac de dragul meu, acum realizez împreună cu ei tot felul de animăluţe !”, povesteşte cu mult entuziasm şi umor, Dana.

Atelier în casa bunicilor

Primele ateliere le-a susţinut acasă în propria bucătărie.  Din aprilie, anul acesta, s-a mutat în casă nouă, care a fost a bunicilor ei: un atelier spaţios, frumos, vesel, colorat, dotat cu toate ustensilele necesare şi cu multe, foarte multe bijuterii, frumos lucrate, cu animăluţe din desene animate meşteşugite de copii sub atenta îndrumare a Danei. Cei mici sunt foarte spontani. Le place foarte mult, pentru că jocul cu “noua plastilină” colorată e ceva inedit pentru ei. Îi atrage ideea, pentru că pot realiza cu mânuţele lor orice personaj de basm sau desene animate, brelocuri, brăţări, coroniţe, fructe, legume, dar şi multe altele.  “Eu îi întreb: ce vreţi sa modelaţi astăzi?  Şi ei îmi răspund: Păăăi, azi, vreau să fac un pinguin verde, pot? Pai, de ce să nu poţi?!”, spune râzând Dana. Artista sibiană îi aşteaptă pe cei mici cu modele pregătite.  Ei îşi aleg ce doresc să lucreze punându-şi însă la bătaie şi propria creativitate. În atelier găsesc tot ce au nevoie. Copiii îşi pot lua acasă figurinele realizate. Pe lângă faptul că învaţă lucruri noi într-un mediu prietenos, ei pot socializa şi leaga alte prietenii. Astfel, în atelierul Danei, veselia, voia bună, râsul şi lucrul în echipă sunt la ele acasă.

Planuri noi

Un alt proiect al artistei de handmade s-a defăşurat în “Săptămâna Altfel”. Dana a ţinut ateliere la clasele I-IV, la căteva şcoli din Sibiu, printre care  “Regina Maria”, Şcoala Gimnazială Nr.4, şi Colegiul Naţional Pedagogic “Andrei Şaguna”. Vrea să continue această idee cu ocazia Crăciunului, în care tema workshop-ului să o reprezine sărbătorile de iarnă. De-a lungul anilor a participă la diverse târguri de gen din Sibiu. ”În urmă cu doi ani, mi-am expus bijuteriile la o prezentare de modă susţinută de Cleopatra Models. A fost un lucru foarte frumos, care m-a bucurat şi emoţionat”, povesteşte Dana. Produsele şi le promovează pe blogul personal www.AlmArt.ro şi pe facebook AlmArt.ro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus