Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Re-descoperirea orașului: studenții Erasmus au răscolit Sibiul în ”căutarea comorii”

Re-descoperirea orașului: studenții Erasmus au răscolit Sibiul în ”căutarea comorii”

”Treasure Hunt” a devenit una din competițiile preferate ale studenților care vin să învețe la Sibiu în cadrul programului Erasmus. După câteva săptămâni de acomodare, în care colegi de-ai lor din Sibiu le oferă tururi de oraș cu tot ceea ce are acesta mai bun de oferit, studenții străini participă la o competiție pe care o câștigă cei cărora le-a Sibiul le-a rămas cel mai bine întipărit în minte.

Aproximativ 40 de studenți din toată Europa, plus mai multe țări ale lumii, și-au dat întâlnire în fața căminului nr. 3, al Universității ”Lucian Blaga”, pentru a participa la ediția din acest an a ”Treasure hunt-ului”, o competiție în care câștigă cel care trece cel mai repede pe la toate punctele de verificare. Iar pentru a ajunge la următorul punct de verificare, trebuie să ”deslușești” diferitele indicii pe care le primești pe parcurs. ”Cel mai rotund loc din cel mai mare parc”, este, de exemplul, indiciul către cupola din Parcul Sub Arini. Odată ajunși aici, studenții străini primesc alt indiciu, către un alt punct din Sibiu. Dar numai după ce îndeplinesc cu bine câte o sarcină. Cum ar fi să mimeze un cuvânt, să fredoneze o piesă românească recunoscută la nivel internațional sau să joace șah.

Văd altfel România

”Studenții reacționează foarte bine. Căci, odată ce ajung aici, în România, mulți studenți străini au așteptări foarte scăzute, au impresia că sunt la capăt de lume. Dar de cum cunosc orașul, perspectiva asupra României și asupra noastră se schimbă”, arată Oana Dichel. Ea face parte din Erasmus Student Network (ESN) Sibiu, asociație formată din studenți sau foști studenți care, printre altele, fac voluntariat pentru cei care vin să studieze la Sibiu prin intermediul programului Erasmus.

Iar ”Tresure Hunt” este o urmare a tururilor de oraș de care studenții străini au beneficiat în primele lor săptămâni de la venirea la Sibiu. Oana este cea care le oferă acest tur al orașului. ”Fiecare indiciu și locurile unde trebuie să meargă sunt legate de acest tur al orașului la care au participat înainte. Depinde, prin urmare, și de cât de atenți au fost. O a doua latură a acestei activități este aceea de a-i determina să lucreze în grupuri, de a uni studenții Erasmus, de a-i scoate din cercul lor de confort în care se limitează la început”, arată Oana, cea care a și conceput traseul pe care trebuie să îl urmeze studenții străini pentru a bifa toate cele șapte ”check point-uri”. Astfel, odată plecați din fața căminului 3 înspre cupola din

Din Parcul SubArini, studenții din diferite țări au trebuit să descopere statuia lui Teutsch din fața Bisericii Evanghelice situate în Piața Huet, după care următorul punct de verificare era stabilit la Turnul Sfatului. Indiciul pentru a descoperi acest obiectiv era ”singurul loc de unde poți avea o perspectivă de 360 de grade asupra orașului”. Urma Parcul Cetății, Parcul Tineretului, Astra. ”Sunt locuri pe care ei le frecventează și care sunt situate central”.

Mai bine decât anul trecut

În fața căminului cu numărul 3, studenții străini sunt împărțiți pe patru echipe, iar regulile concursului le sunt explicate rapid: nu au voie să folosească taxiuri, dar Google sau orice alt instrument care poate fi accesat on-line este permis. Mai mult, sunt încurajate contactele cu sibienii, care să îi ajute pe studenții Erasmus să facă parte din rândul celor care termină tot traseul. Iar dacă anul trecut, tot traseul celor șapte puncte de verificare a fost parcurs în mai bine de două ore și jumătate, studenții străini de anul acesta s-au dovedit mai pricepuți. Și în ciuda faptului că au avut mai mult de mers, primii care au parcurs integral tot traseul au făcut-o în aproximativ o oră și jumătate.

Participanții

Sonika Douem este din Cambodgia unde studiază Știința Computerelor, motiv pentru care a venit la cursuri similare și în Sibiu. Va sta aici un an întreg, iar participarea la ”treasure hunt” a venit și din pasiunea ei pentru orașe ”vechi”. ”Din oferta pe care am avut-o în Cambodgia pusă în față, pentru a alege, Sibiul era cel mai vechi oraș. Iar eu îmi doream să vizitez și să locuiesc o perioadă într-un astfel de oraș, motiv pentru care l-am ales. Asta pe lângă universitatea mare de aici, cu multe oferte. Înainte de a veni la Sibiu am discutat cu un prieten care a mai fost aici, care mi-a spus că totul este frumos și este ușoară partea de studiu. Iar cum voiam să îmi continui studiile, am venit. Din câte am observat, modul de predare și temele sunt similare cu cele din Cambodgia. Studenții de aici sunt foarte prietenoși, iar profesorii sunt foarte atenți cu noi”. Sonika a mai fost cu o bursă în Finlanda, timp de doi ani, iar – deocamdată - dacă ar fi să aleagă între Sibiu și Finlanda, ar alege tot țara nordică. ”Aș prefera acolo, pentru că acolo toată lumea vorbește limba engleză și toate cursurile au loc numai în engleză, deci putem înțelege absolut totul. În plus, acolo sunt mult mai mulți studenți Erasmus”.

Un alt participant la ”goana după comoară” a fost Syed Ihsanullah Shah, din Pakistan, care se află de un an aici. A aflat de Sibiu de la un prieten și a venit să își continue studiile în Ingineria Calculatoarelor. ”Este prima dată când aplic pentru o bursă Erasmus, iar asta pentru că am fost îndemnat de prietenii mei, care au fost în Italia. Mi-au spus că este o platformă foarte bună pentru completarea cunoștințelor”.

”Schimbă minți” este unul dintre motto-urile programului Erasmus, iar Syed este întru totul de acord. ”Ne întâlnim cu oameni, cu tineri deschiși la minte din toată Europa și din întreaga lume. Este o combinație de culturi, de idei care nu au cum să nu te schimbe”. Syed este pentru al doilea an în Sibiu, fiind deja familiarizat atât cu lucrurile bune, cât și cu cele rele. ”Îmi place infrastructura de aici, de la voi, este bine pusă la punct. Dar sistemul universitar este total diferit față de cel din țara mea, nu mă prea împac cu el, nu îmi prea place. În țara mea, studiile sunt foarte stricte, iar aici nu este chiar așa. Dar colegii mei, fie că sunt din Sibiu sau din altă țară, sunt foarte, foarte prietenoși”.

În fine, printre studenții din întreaga lume poate fi zărit și Dat. Are 37 de ani și este profesor în Vietnam, venit de un an la Sibiu. Aici aprofundează managementul ingineriei, iar bursa sa se mai întinde pe alți doi ani. ”Din ceea ce am văzut până acum, lucrurile sunt foarte liniștite și lumea este foarte prietenoasă. Știu de la prietenii mei, care m-au îndemnat să vin aici, că lumea este foarte deschisă. Aveți o cultură foarte interesantă, am descoperit o arhitectură interesantă și o istorie foarte bogată. De aceea intenționez să rămân cât mai mult aici”. Dat studiază și învață între opt și zece ore în fiecare zi în mod continuu. ”Aș vrea să am oportunitatea să mă stabilesc aici. Îmi place foarte mult clima de aici și chiar sper ca după această bursă să aplic pentru o alta astfel încât să îmi prelungesc șederea aici”.

Erasmus: student într-o țară, turist în alte șapte

Florin Albu este student al ULBS în anul IV, la Inginerie Calculatoare. A venit la ”goana după comoară” ca organizator deoarece este membru Erasmus Student Network Sibiu, asociație în care, ca voluntar, și-a ales un ”buddy” din Germania. ”Eu îl învăț româna, el mă învață germana, astfel îmi exersez limba”. Despre aceste tandemuri între studenți din alte țări Florin avea să afle multe detalii în Germania, la Regensburg, unde a fost ca student cu o bursă Erasmus. Bursă în cadru căreia, pe lângă Germania, a apucat să mai viziteze și alte șapte țări. ”Am fost în Austria, după care am plecat în cealaltă parte, în Franța, la Paris, apoi în Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia, Croația și cred că am «ratat« Belgia. Aceste excursii le făceam în timpul liber, căci în Germania facultatea începe mai târziu, cu o lună mai târziu. În perioada asta am avut timp să vizitez două-trei țări”.

Aici studiază Inginerie – Calculatoare în cadrul Universității ”Lucian Blaga”, iar în Germania a fost la OTH Regensburg. A ales același profil și acolo, doar că a preferat să frecventeze și alte cursuri. ”Să văd ce înseamnă Economia, dar bineînțeles că am ales și cursurile de limbă, care au fost prioritare”.

Ceea ce a observat diferit în primul rând a fost calitatea studenților. ”Acolo nu oricine ajunge la facultate. Cine devine student chiar dorește să facă o școală, sunt mult mai mulți, mult mai serioși, profesorii interacționează mai mult cu studenții, iar pe partea tehnică sunt mult mai bine dotați. La noi, de exemplu, lucrăm uneori pe calculatoare foarte vechi unde dacă rulăm un program pur și simplu «crapă». Testele nu au fost mai dificile ca aici. Chiar mi-a fost mai ușor să învăț, din moment ce am participat la toate cursurile. Acolo prezența la cursuri este mult mai importantă decât la noi. Dacă nu ai o prezență de minim 75% nu intri la examene”, amintește Florin.

”Am mai multă încredere în mine”

La fel ca și ceilalți studenți care au mai plecat cu burse Erasmus și Florin admite că cele șase luni petrecute la studiu în altă țară l-au schimbat. ”Total. Am mai multă încredere în mine, am învățat să gătesc (râde), am cunoscut culturi noi și atunci îmi este mai ușor să interacționez cu oameni care provin din alte culturi, înțeleg mai bine ce înseamnă acest lucru. Am petrecut foarte mult timp cu asiatici, de exemplu, și, da, am observat că nu poți spune aceleași glume ca la noi, nu le înțeleg, trebuie să fii un pic atent la comportamentul tău.

Referitor la partea ”cu banii”, Florin are de asemenea experiențe care l-au marcat. ”Am primit banii pentru bursă după o lună, când mi se terminau fondurile proprii. Și nu pot să spun că chiar mi-au ajuns. Am putut plăti cazarea și mâncarea. Costul călătoriilor l-am acoperit din fonduri proprii și am găsit și ceva de lucru, part-time. Foarte ușor de găsit de lucru. Există un site, pentru studenții care caută de lucru. Și ceea ce am găsit acolo și a fost foarte convenabil pentru mine, a fost munca cu ziua. De exemplu, cineva dorea să se mute și posta pe acel site că are nevoie de doi studenți «zdraveni» care să îl ajute să urce cutiile în camion. Eu aplicam pentru astfel de oferte, intram în contact cu respectiva persoană, deci era necesar să știi un pic de limba germană, pentru a putea interacționa. Am plecat de la acest site și pot spune că am strâns bănuți frumoși pentru a putea călători. Și lucram doar cu ziua și ocazional, nu mi-am încurcat studiile cu nimic”.

Dacă ar recomanda experiența Erasmus? ”Da, clar. Fără nicio îndoială. Chiar mai intenționez să aplic pentru o astfel de bursă la master, iar de data aceasta pentru un an”.

Înscris în asociația studenților voluntari Erasmus (ESN – Erasmus Student Network), Florin observă o diferență între modurile de abordare a studenților străini. ”Cred că sunt mai bine tratați aici decât acolo. Bine, poate și datorită faptului că nemții sunt un pic mai reci. Nu am regăsit ESN în orașul respectiv, însă am găsit o rețea a studenților din Regensburg și am petrecut mai mult timp cu ei. Se organizau excursii, întâlniri săptămânale și chiar a fost bine”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus