Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Poneii vindecători de la Spitalul de Psihiatrie. ”Mulți copii au nevoie”

Poneii vindecători de la Spitalul de Psihiatrie. ”Mulți copii au nevoie”

Din lipsă de educație sau din lipsă de inițiativă și fonduri, terapiile recuperatorii pentru copiii cu Sindrom Down sau cu autism sunt foarte reduse în Sibiu, ca și la nivelul întregii țări. Tocmai de aceea, ideea terapeuților de la Spitalul de Psihiatrie ”Gh. Preda” din Sibiu de a realiza un proiect care să includă 50 de copii cu astfel de afecțiuni a adus un pic de speranță pentru părinții acestor copii.

”Proiectul este deocamdată în stadiu incipient și se așteaptă prima tranșă de bani de la bancă. A existat o adevărată mobilizare pentru aprobarea proiectului, iar până la urmă lucrurile s-au întâmplat. De proiect vor beneficia copiii cu Sindrom Down și copiii cu autism, respectiv aproximativ 50 de copii, care sunt sau au fost internați la Spitalul de Psihiatrie sau care vin regulat la spital la recuperare. Ei vor fi selectați de psihologi, în funcție de anumite criterii, de exemplu aceștia trebuie să nu aibă și afecțiuni neurologice sau locomotorii. În cadrul proiectului copiii vor beneficia de terapie pe ponei, aceasta fiind o terapie complementară în tratamentul lor”, povestește terapeutul Marius Fediuc.

Terapiile complementare au rolul de a susține, de a potența îngrijirile de sănătate, actul medical propriu-zis și se adresează acelor arii pe care farmacoterapia și serviciile psihologice nu le ating: facilitarea integrării sociale, școlare, consolidarea încrederii, formarea și dezvoltarea unor abilități sau corectarea unor comportamente maladaptive ale celor suferinzi. Terapiile complementare, fie că sunt terapii prin artă, stimulare polisenzorială, meloterapie, activități asistate de animale, nu sunt decontate de asigurările de sănătate și accesarea acestor servicii este costisitoare pentru părinții copiilor cu nevoi speciale. De cele mai multe ori aceste tipuri de servicii sunt oferite de ONG-uri, prin proiectele lor și vizează beneficiari din cele mai vulnerabile categorii, pentru care terapiile sunt gratuite.

”Copiii se apropie mai ușor de animale, decât de oameni”

 De-a lungul verii terapeutul a mai făcut ședințe cu copii spitalizați la Spitalul de Psihiatrie, iar progrese au existat. ”Țin minte că am avut o fetiță cu autism care nu vorbea, foarte greu comunicau părinții cu ea și când a văzut poneiul a mers la el și i-a spus cum o cheamă. Au mai fost cazuri de acest fel. Tot așa, un copil nu colabora la orele de logopedie și la o plimbare cu poneiul, în timp ce mergea a început să fie receptiv la indicațiile logopedului, care era și el prezent și să își facă exercițiile. Ca și terapie complementară, s-a dovedit în alte centre, unde copii fac de 2-3 ani terapie cu ponei, că progresele sunt semnificative”, povestește terapeutul Fediuc.

Proiectul se va desfășura pe perioada iernii, până în iunie 2016, iar spațiul de desfășurare va fi în curtea spitalului, unde se va monta un cort de dimensiuni semnificative, iar orele, în perioada cu temperaturi ridicate, se vor ține în cort.

”Nu știi ce genii sunt în acești copii cu autism”

Terapie complementară cu ponei are ca scop facilitarea comunicării dintre copiii cu Sindrom Down sau cu autism și părinții acestora. De multe ori atât părinții, cât și logopezii înregistrează greu progrese când vine vorba de comunicare, iar terapeuții sunt de părere că apropierea de animale duce la un progres neașteptat de mare în majoritatea cazurilor, copii devenind mai deschiși și chiar mai afectuoși, inițial cu animalul, apoi apoi cu restul persoanelor din jur.

Bili și Roco sunt poneii care din iunie trăiesc în curtea spitalului, iar peste zi sunt atracția principală pentru copiii internați aici, dar și pentru cei care vin doar la recuperare.

”Poneii sunt ai doctorului Gheorghe Mărginean și de Ziua Copiilor i-a adus la spital să plimbăm copiii cu ei ca să le facem o bucurie. Și de acolo ne-am gândit că pot fi utilizați pe termen lung în terapie. I-am spus dr. Mărginean de ideea unui proiect în cadrul căruia copiii să beneficieze de ședințe de terapie cu ponei, el a fost de acord, așa că poneii au rămas aici și așteaptă copiii să îi plimbe și pe mine să le aduc morcovi ca răsplată”, mai spune terapeutul Marius Fediuc.

În studiile și cercetările efectuate există referiri la rezultate foarte bune obținute prin terapiile asistate de ecvine, pentru o multitudine de patologii și situații. Rezultatele programelor demonstrează numeroase beneficii ale terapiei facilitate de ecvine asupra persoanelor cu dizabilități psihiatrice. Se consemnează un impact semnificativ asupra stimei de sine și că a reprezentat o experiență de normalizare, datorită suportului calului, lipsit de prejudecăți.Beneficiile psihosociale includ: îmbunătățirea stimei de sine, al locusului de control, afectivității și comportamentului. Unele studii centrate pe dizabilități de învățare au relevat afectul pozitiv dobândit prin terapie cu cai, care i-a ajutat prin diminuarea senzațiilor de frică și mânie.

Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii). Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică. Toţi copiii cu TSA manifestă deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe. Un copil din 166 se naște cu afecțiuni din spectrul autist. În 2006, în România existau peste 35.000 de persoane cu Sindrom Down.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus