Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Începe prima ediție a Zilelor „Emil Cioran”. „Această personalitate a Rășinariului merită mult mai multe”

Începe prima ediție a Zilelor „Emil Cioran”. „Această personalitate a Rășinariului merită mult mai multe”

La împlinirea a 20 de ani de la moartea lui Emil Cioran, 14 instituții vor organiza în perioada 13-15 noiembrie, un eveniment dedicat lui Emil Cioran. Fiecare din cele 14 instituții va organiza câte un eveniment menit să aducă un plus de valoare memoriei filozofului. Vor avea loc colocvii, mese rotunde, dar și dezvelirea a două plăci comemorative pentru tot cea a însemnat opera filozofului sibian.

An de an, primăria Rășinari organizează Colocviul Internațional Emil Cioran, ajuns acum la cea de-a 21-a ediție. Primarul Bucur Bogdan amintește în continuare de proiectele ce pot fi realizate în jurul casei în care a crescut filosoful. „Din punctul meu de vedere această personalitate a Rășinariului merită mult mai multe. Poate că în anii următori vom putea să punem în practică o idee pe care Eugen Simion a avut-o ,și anume casa familiei să devină un centru cultural și să intre în Patrimoniul Cultural. La câte a făcut Cioran pentru România cred că merită să facem și noi asta”, spune acesta.

facebook cover size emil cioran

Biblioteca din Rășinari va primi numele lui Emil Cioran

La cele două școli la care filozoful a învățat, Școala „Octavian Goga” din Rășinari și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, vor fi dezvelite două plăci comemorative, iar biblioteca din comună va primi numele Emil Cioran. În cele trei zile ale evenimentului vor avea loc discuții, dezbateri pe marginea operei filozofului, iar la Studioul Astra Film filmul documentar „Apocalipsa după Cioran” va fi proiectat din oră în oră, începând cu ora 10:00. O serie de specialiști vor fi prezenți și vor discuta despre ce înseamnă opera lui Cioran, printre care și academicianul Eugen Simion care va ține o prelegere. Va avea loc și o comemorare la mormântul familiei în Rășinari, la care și-a confirmat prezența și părintele academician Mircea Păcuraru. De acest eveniment a fost anunțată și familia filozofului, iar din spusele primarului Bucur Bogdan, va fi cineva prezent. Și pentru că evenimentul este unul care se adresează tinerilor, acesta este promovat și pe Facebook, pe pagina www.facebook.com/ZileleEmilCioran. Acolo se vor anunța evenimentele care vor avea loc și zilnic vor fi postate informații despre Emil Cioran.

Cu ocazia primei ediții a Zilelor ”Emil Cioran”, Consiliul Județean Sibiu a finanțat tipărirea unui tiraj suplimentar de 500 de exemplare al volumelor „Emil Cioran Opere”. Acestea urmează să fie distribuite în mod gratuit la Biblioteca Națională, precum și în biblioteci ale universităților în care se face studiu filozofic si filologic. Cele 14 instituții implicate în organizarea Zilelor ”Emil Cioran” sunt Primăria Rășinari, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Instituția Prefectului - județul Sibiu, Mitropolia Ardealului, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Rășinari și Liceul de Artă Sibiu și Asociația Sibiu 1191.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus