Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Dosarul Maricuța. DNA cere redeschiderea urmăririi penale

Dosarul Maricuța. DNA cere redeschiderea urmăririi penale

Aproximativ 100 de persoane sunt vizate de către procurorii DNA în Dosarul Maricuța, arată surse de încredere pentru Turnul Sfatului, în timp ce magistrații invocă deocamdată secretul profesiei atunci când sunt întrebați de mersul anchetei. Aceeași procurori anticorupție au început săptămâna trecută audierile celor la ușa cărora au bătut în descinderile din octombrie, iar printre primii chemați a fost primarul Șelimbărului, Daniel Maricuța. Cel mai important, săptămâna trecută cei de la DNA Alba Iulia au cerut oficial confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva lui Daniel Maricuța, a secretarului Primăriei, Elena Scumpu și a finului primarului Maricuța, Ioan Crețu, printre alții.

 Oficial, deocamdată cei de la DNA nu dau informații. ”În acest moment, informații referitoare la stadiul anchetei, altele decât cele precizate în comunicatul data de 14 octombrie 2015, nu pot fi oferite”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului. Însă urmele descinderilor DNA de acum mai bine de două săptămâni pot fi în continuare descoperite. Cum ar fi cele lăsate în clădirea unde își are sediul și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu. Și acolo au fost procurorii DNA în cadrul descinderilor din 14 octombrie. ”Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu nu are niciun amestec. Nu a fost DNA la Cameră”, se limita să declare atunci Eugen Iordănescu, directorul executiv al Camerei, pentru Turnul Sfatului. Și avea dreptate. Procurorii nu au venit să verifice CCIA Sibiu, ci au vizitat sediul Parcului Industrial Sibiu SA, care are un birou închiriat în clădirea Camerei, situată în Centrul Sibiului. Compania în discuție, condusă de Eugen Iordănescu în calitate de director general, este obiectul verificărilor efectuate de către DNA, în contextul în care nu este tocmai clar modul în care au fost dobândite terenurile pe care funcționează și care sunt sau au fost înstrăinate pe bani buni către investitori serioși. SC Parcul Industrial Sibiu SA are drept acționar Consiliul Local Șelimbăr în procent de 10,6%, restul acționarilor fiind ”ascunși” în spatele unor ”asociați tip listă”. Eugen Iordănescu nu se află în țară, anunțând că va putea oferi eventuale declarații la revenire, în cursul zilei de miercuri. Probabil că merită notat faptul că reprezentanta CL Șelimbăr în adunarea generală a acționarilor SC Parcul Industrial Sibiu SA este Elena Scumpu, secretara Primăriei, cercetată din nou de DNA. Aceasta nu a putut fi contactată de către Turnul Sfatului. La fel, nu a putut fi contactat nici primarul Daniel Maricuța, acesta având telefonul închis.

 DNA a trecut și pe la Apă Canal

Dar nu doar SC Parcul Industrial Sibiu SA a fost vizată de descinderea DNA în Dosarul Maricuța. Procurorii au trecut și pe la SC Apă Canal SA și pe la persoane din conducerea societății pentru a cere documentele referitoare la modul în care a fost achiziționat o parte din terenul necesar extinderii stației de epurare de la Mohu, stație operată de SC Apă Canal SA. Pentru noile suprafețe necesare, societatea al cărei unic acționar este Consiliul Local Sibiu a solicitat Primăriei din Șelimbăr punerea la dispoziție a unor terenuri. Procurorii anticorupție verifică, potrivit surselor Turnul Sfatului, care este legătura dintre primarul Șelimbărului și terenul care a ajuns în final la Apă Canal și dacă prețul plătit de societate este unul corect. ”Apă Canal a fost cumpărător de bună credință. Cine a stat, de fapt, în spatele terenului vândut de administrația din Șelimbăr urmează a fi elucidat”, au arătat surse informate despre dosar pentru Turnul Sfatului.

 Au început și audierile

 Daniel Maricuța și Elena Scumpu au fost chemați la audieri la DNA Alba Iulia în cursul zilei de joi a săptămânii trecute, mai arată surse apropiate dosarului pentru Turnul Sfatului. La audieri a mai fost invitat și viceprimarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, dar și fostul primar Ioan Tatu. În podul casei acestuia din urmă, procurorii DNA se pare că au găsit mai multe acte oficiale, printre care și o seamă de hărți cadastrale folosite de ”grupul infracțional”, după cum ar preciza procurorii în documentele oficiale.

 Fraude estimate între 200 și 400 de milioane de euro

 În ziua în care au început audierile în Dosarul Maricuța, DNA Alba Iulia a solicitat Tribunalului confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar închis în urmă cu aproximativ patru ani. Este vorba de un dosar în care cinci cetățeni (dintre care trei sași) reclamă faptul că în Șelimbăr au fost ”furate” prin fals și uz de fals terenuri cu o suprafață de aproximativ 100 de ha, a căror valoare de piață la momentul vinderii de către gruparea condusă de primarul Daniel Maricuța era cuprinsă între 200 și 400 de milioane de euro. Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale Tribunalului Sibiu, în baza unui articol al Noului cod de procedură penală care prevede, printre altele, că ”judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă”.

 Ca exemplu. Agentul de pază Mustață

 Tribunalul Sibiu este așteptat să se pronunțe asupra cererii DNA pe 13 noiembrie, iar dosarul pe care procurorii anticorupție îl instrumentează din nou îi are în vizor pe primarul Daniel Maricuța, pe secretarul Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, pe notarul public Mariana Tolciu, pe finul primarului Maricuța, Ioan Crețu, dar și pe consilierul local Nicolae Pavel Mustață. Considerat unul dintre apropiații primarului Maricuța, Mustață lucrează ca agent de pază în cadrul Ocolului silvic Cisnădie pe un salariu de 380 de lei, lunar (potrivit declarației de avere). Cu toate că alte venituri în afară de o pensie de 350 de lei pe lună (tot potrivit declarației de avere) nu a avut, Mustață a reușit să cumpere în doar patru ani (2009 – 2012) bijuterii de peste 100.000 de euro, potrivit aceleiași declarații de avere. Și cu toate că soția i-a fost șomer, iar acum aceasta lucrează drept casier cu un salariu de aproximativ 800 de lei lunar, Mustață a reușit să cumpere în aceeași perioadă de patru ani mașini de genul Audi Q5 sau Mercedes A Klasse. Cel puțin asta reiese din declarațiile de avere semnate de Mustață.

 Un dosar ”în reluare”

 Însă toate aceste achiziții devin explicabile dacă luăm în considerare reclamațiile făcute de cei cinci păgubiți al căror dosar este din nou în lucru la DNA. Dosarul în care sunt reclamate abuzuri care au umplut conturile unor aleși și funcționari publici cu sute de milioane de euro a mai fost în lucru la procurorii anticorupție în preajma anului 2011. Din motive neclare, deocamdată, dosarul a fost închis parțial prin dispunerea neînceperii urmăririi penale, iar pentru restul acuzațiilor dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. La acest parchet, s-a dispus din nou neînceperea urmăririi penale pentru cei mai importanți acuzați din dosar, iar ceea ce a mai rămas din dosar a fost transmis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. Care, pe baza unui referat cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale întocmit de Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, a închis ultimele rămășițe din dosar printr-o rezoluție semnată în 14 decembrie 2011 de către procurorul Andrei Blânda.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

M

Acum 8 ani

Ma bucur ca TS are sânge in instalație....pe de alta parte , cealaltă așa zisa presa e mai degrabă de forma....nici un alt ziar on-line nu sufla o vorba , nu au nici cel mai însemnat articol , despre gunoiul asta de primar
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Acest dosar o sa traga alte dosare dupa el. Acest individ sigur a avut oameni care i-au tinut spatele liber ca sa actioneze nestingherit. Selimbarul este inca o comuna suburbana care apartine de Sibiu? Nu s-a intrebat nimeni din Sibiu ce se intimpla la Selimbar, cei de la "judet" ce-au facut? Cred ca se trage de timp, tocmai fiindca sunt multe capete importante implicate. Impresia care a-ti ramine citind asemenea articole este, ca mafia siciliana este un fleac fata de ce se petrece in Romania. In rest sunt de acord cu "M"
Raspunde

Adevaratul sange

Acum 8 ani

Foarte bine ca scriu de Maricuta, dar ar fi bine daca ar scrie si despre mafia din Sibiu care tine zona Calea Surii Mici blocata, tocmai ca sa prospere Selimbarul si Calea Cisnadiei. Nu poti construi in Calea Surii Mici nici macar un cotet, daca nu ai pile in Primarie. Si ce s-a permis, n-are nicio legatura cu PUG-ul Sibiului, care este invocat atunci cand vor sa te respinga, dar este incalcat oridecate ori este vreun bazat care vrea sa construiasca.
Raspunde

c

Acum 8 ani

Sa treaca DNA si pe la Cisnadie unde sasii primesc 10% din pamantul cuvenit sau deloc... restul ajunge la primar si acoliti
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Ai tu dreptate. Am auzit zvonuri si vorbe intre sasii care traiesc in Germania de locurile lor care au fost luate de comunisti si unii vorbeau de Hruja(?) , nu stiu cine este individul, ar avea 2 loturi de pamint in Tocile la Cisnadie. Unii discutau de locurile luate pe la Chirpar, Selimbar. Nu stiu cit de adevarate sunt toate povestile lor, insa au un miez de adevar, fiindca cunosteau cu exactitate marimea loturilor de pamint, cum aratau granitele si cine cu cine se invecina. Poate DNA o sa caute martorii si printre sasi, fiindca cartile funciare au fost sigur "lucrate" de actualii proprietari.
Raspunde

john

Acum 8 ani

stimati jurnalisti si redactori ai zizrelor sibiene unede va este coloana jurnalistica .....??? cu exceptia turnului sfatul ,cand o sa aveti curajul civic sa scrieti ceva de animalul Maricuta ,tacerea este ca mierea sau mai pe romaneste zas taceti ca PORCII IN CUCURUZ ,RUSINE SA VA FIE...
Raspunde

Francersca

Acum 8 ani

E groasa rau fratilor, sper sa vina procurori straini sa vada ce se intampla acolo pt. ca cei de pe aici sunt manjiti cu totii...vezi de ex. ce-i cu pamantul pe care construieste Avantgarden ?Acolo inca este o manareala de-a lui Maricuta...precum si multe altele.
Raspunde

Cetateanul

Acum 8 ani

Fratilor, ascultati la mine !!! lasati judecatile si alte opinii, un singur lucru trebuie sa se faca, sa se recupereze prejudiciul cu procedura extinsa pana la rudele de gradul 4, sa se confiste case,apartamete,magari,cai de curse,masini :::))) si pe urma o sa plesneasca ei de la sine....sa ajunga saraci, aici doare rau . numai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus