Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Sibienii au ieșit în stradă. Colectiv, Ponta, politicieni, Biserică

Sibienii au ieșit în stradă. Colectiv, Ponta, politicieni, Biserică

Uniți în durerea provocată de incendiul de la Club Colectiv, sibienii care au ieșit în stradă în această săptămână au ținut să-și facă auzit mesajul. Revolta tinerilor împotriva politicienilor, a sistemului în ansamblu, împotriva corupției, dar și împotriva Bisericii, a crescut în amploare, iar apoi s-a diminuat. După dialogul președintelui Iohannis cu reprezentanții societății civile, mișcarea a scăzut în intensitate și în Sibiu. De fapt, tonul manifestațiilor din Sibiu a fost dat de ce s-a întâmplat pe parcursul săptămânii în București. Inclusiv mesajele, scandările, mesajele au semănat cu cele din Capitală.

Duminică totul pare sfârșit. Nu au mai ieșit în Piața Mare decât maxim 30 de persoane. Au aprins o lumânare și au plecat acasă.

Miercuri. ”Vrem spitale, nu catedrale!” și ”președinte mut, asta nu am vrut!”

Sibienii au ieșit în Piața Mare pentru prima dată miercuri, 4 noiembrie. Adunați în jurul lumânărilor și mesajelor depuse în fața Primăriei, oamenii au ținut să-și facă auzite revolta. Inițial, aproximativ 300 de sibieni au ieșit în Piața Mare. Pe bannerele protestatarilor se putea citi: ”Ei n-au murit, ei ne-au trezit” și ”Protest privat, patriarh neinvitat”.

În scurt timp, celor 300 de tineri s-au alăturat încă aproximativ o mie și a început deplasarea în oraș. Coloana de manifestanți a pornit pe strada Mitropoliei și s-au oprit în fața Catedralei Mitropolitane. Aici au fost întâmpinați de părintele Constantin Necula, care i-a îndemnat pe sibieni să intre în biserică. Aceștia au refuzat și împreună au rostit o rugăciunea, mulțimea îngenunchind. Mesajul preotului a fost să nu denigreze instituția Bisericii. Parte din manifestanți au huiduit însă momentul, iar părintele Necula s-a arătat dezamăgit de atitudinea lor. A acceptat însă opinia lor și susține că încearcă să-i înțeleagă. „Am primit ulterior, pe facebook sau la telefon, mai multe scuze din partea participanților. M-am mai liniștit. Un tată chiar m-a sunat să-mi spună că și fiul lui era în mulțime, dar era mai în spate și nu a înțeles de ce se huiduie ș că vrea să-și ceară scuze. Eu le respect părerea și celor care nu cred, dar vreau, atunci când ne întâlnim, să ne salutăm și să ne respectăm”, a declarat părintele Necula.

Momentul anti-biserică de miercuri a continuat însă și în fața Bisericii de pe Bulevardul Mihai Viteazu.  S-au adunat între timp 3.000 de persoane și de pe Calea Dumbrăvii s-au îndreptat spre Bulevardul Mihai Viteazu. Au blocat un sens de mers, însă șoferii sunt alături de ei, claxonând și felicitându-i pentru gestul lor. De la biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu au ieșit în întâmpinarea manifestanților mai mulți preoți care i-au chemat să se apropie de lăcașul de cult. S-au tras chiar și clopotele, însă sibienii au plecat mai departe strigând ”Vrem spitale, nu catedrale!”.

De aici, manifestanții s-au întors în Piața Mare, unde au cântat imnul României. S-au împrăștiat spre case, nu înainte de a scanda: ”Președinte mut, asta nu am vrut!” și ”Iohannis – dreptate!”. Deși mitingul nu a fost autorizat, pe parcurs au ajuns lângă manifestanți mașini de jandarmi și de poliție care i-au ajutat pe oameni pe parcursul marșului. În fiecare intersecție, polițiștii de la circulație au oprit traficul pentru a trece coloana de manifestanți. La final, sibienii nu au uitat să  le mulțumească.

Joi. Cindrea, demisia!

În seara zilei de joi s-au strâns mai mulți sibieni, față de miercuri, pentru a protesta față de actuala clasă politică. Aproximativ 2000 de oameni au pornit în marș din Piața Mare, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. S-a strigat ”Jos parlamentarii!”, ”România trezește-te”, ”nu aveți coloană decât oficială”, ”ieșiți din casă dacă vă pasă!”

Doi sibieni prezenți printre manifestanți ne-au arătat o hârtie înregistrată și la Consiliul Județean prin care i se cere demisia președintelui Ioan Cindrea. ”Domnul Ioan Cindrea e condamnat penal la un an de închisoare, nu mi se pare normal ca eu să fiu condus de cineva care are o condamnare”, spune unul dinre ei, Hârtia este scrisă în numele celor care protestează pe străzile Sibiului și este semnată de Alex Oprea și Doru Apostol. ”Dacă refuzați acest lucru (n.r. demisia) înseamnă că sunteți dispus să vă luptați în continuare cu oamenii, cu cei care nu vă mai vor și care s-au declarat săturați de actuala clasă politică”, se arată în documentul prezentat de aceștia. Ideea prezentată de câțiva participanți la miting nu a fost însă susținută de majoritatea tinerilor. Mulți dintre ei probabil nici nu știau cine este Ioan Cindrea.

În această zi s-a scandat împotriva politicienilor, iar mișcarea părea că a prins la mult mai mulți sibieni decât în ziua precedentă.

Vineri. Rutină

La ora stabilită, 19, doar 250 de sibieni au ieșit în Piața Mare. Grupul și așa mic de oameni care au ieșit să protesteze s-a împărțit în două tabere. Unii s-au așezat în formă de cruce, în mijlocul Pieței Mari, și țin telefoanele mobile sus, pentru a o lumina. Ceilalți, care nu sunt de acord cu gestul lor, le strigă ”am venit să protestăm, nu să ne filmăm!” Mica ceartă a luat sfârșit după cei care au format crucea s-au unit cu ceilalți și au pornit în marșul de rutină. Amploarea manifestației din zilele trecute s-a diminuat foarte mult. Au rămas doar câțiva tineri. Voci din cadrul celor care au ieșit în stradă cer ca această curățire a clasei politice să se facă, inclusiv printre politicienii locali. S-a strigat ”ieșiți din casă dacă vă pasă”, tocmai pentru a stimul și pe ceilalți sibieni să participe la protest.

Sâmbătă. Marșul tăcerii

Și mai puțini sibieni au ieșit în Piața Mare. Aproximativ 150 de sibieni au ieșit pentru a comemora victimele din incendiul de la clubul Colectiv.Manifestanții au renunțat la scandări și au pornit într-un marș al tăcerii, din Piața Mare, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, până la Farmacia 24 și înapoi în Piața Mare. Oamenii au purtat lumânări aprinse în mâini.

Sergiu este unul dintre sibienii prezenți în această seară în mulțime. Poartă o pancartă cu fotografia lui Pavlos, tânărul de 15 ani care a îndurat flăcările, nu a dat bir cu fugiții, doar ca să-și ajute prietenul în scaun cu rotile să iasă de acolo. „Prietenul meu duce o luptă grea și vreau să îi arăt că suntem alături de el. Gestul pe care l-a făcut este incredibil. La doar 15 ani, nu a fugit să-și salveze viața, ci și-a scos din flăcări și prietenul în scaun cu rotile. Este rănit grav, este intubat și astăzi a fost transferat într-un spital din Belgia. Sunt convins că este mai bine pentru el să fie tratat în străinătate”, spune sibianul.

Pavlos era la concert împreună cu doi prieteni – Laurențiu și Mihai, aflat în scaun cu rotile. În momentul izbucnirii incendiului, cei trei se aflau în fața scenei. Băieții nu au plecat din mijlocul flăcărilor fără prietenul lor imobilizat.

Nouă persoane rănite în incendiul de la Colectiv au murit sâmbătă. Alți trei au decedat duminică, iar bilanțul negru al catastrofei se ridică, astfel, la 44 de morți.

Între timp, la București s-au făcut primii pași pentru ieșirea din criza politică. Există un premier interimar, iar în această săptămână, președintele Klaus Iohannis trebuie să prezinte numele primului ministru desemnat. Iar votul va fi dat exact de acei oameni blamați de oamenii care au ieșit în stradă.

Schimbarea #colectiv de la nivelul asfaltului

În seara în care pe străzile din București erau anunțate prezențe record de manifestanți, orașul era aproape blocat. ”Niște proști, ăștia. Habar nu au cu Facebook-ul lor. L-au dat jos pe Piedone. Păi, ăsta a fost cel mai bun primar de sector, ia haideți la mine în Berceni să vedeți ce a fost în stare să facă timp de doi ani”, răbufnește taximetrista, care încalcă nenumărate reguli de circulație în încercarea de parcurge vreo 6,5 km în mai puțin de o oră și un sfert până cât mai aproape de Piața Universității. Unde, așa cum taximetrista striga pentru Piedone, tinerii de toate felurile strigau pentru tot felul. În aer plutea o oarecare euforie, generată de faptul că 80% din cei ieșiți în stradă erau tineri și foarte tineri. Prilej de selfie-uri, dar și de revoltă autentică. Nu foarte clar îndreptată cuiva, ci evident îndreptată împotriva tuturor conducătorilor. Corupți, indolenți și incapabili. Și în timp ce tinerii cereau sincer o viață mai bună, în urma marșului lor, pe caldarâm, pe trotuare și pe spațiile verzi rămânea o mare de gunoaie, ceva aproape de un peisaj de după noaptea de Anul Nou. Dar tot din rândul acelorași tineri s-au împrăștiat a doua zi, prin Facebook, imagini cu protestatri strângând gunoaiele generate din cei jurul lor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus