Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Nicu Florescu, șeful Fiscului sibian: de la 1 ianuarie, 1.500 de firme din regiune vor fi administrate de la Brașov

Nicu Florescu, șeful Fiscului sibian: de la 1 ianuarie, 1.500 de firme din regiune vor fi administrate de la Brașov

Din cifre, economia Sibiului stă mai bine: încasări în creștere, declarații de venituri în creștere, firme în insolvență mai puține (dar cu datorii mai mari) și firme pe pierdere, la fel, în scădere. Doar că, dinspre Fiscul sibian vin și altfel de vești. Cum ar fi că aproximativ 1.500 de societăți comerciale din categoria ”contribuabili mijlocii” vor  fi administrate de o nouă structură, una creată la Brașov, după modelul celei pentru ”mari contribuabili” aflată în Capitală. Această ”plecare” a firmelor în administrarea Brașovului unde a fost înființată direcția regională va însemna diminuarea încasărilor de la Sibiu cu aproximativ 40%, estimează Nicu Florescu, șeful Administrației județene a finanțelor publice. Din județul Sibiu vor fi administrate fiscal de la Brașov peste 350 de societăți comerciale.

Reporter: Din datele prezentate de dumneavoastră la Colegiul Prefectural, sibienii declară venituri tot mai mari. Care credeți că este motivul creșterilor în declarativ? Nicu Florescu: Veniturile încasate în primele nouă luni din anul 2015 la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 11,32% față de cele încasate în perioada similară din 2014 (1.433 milioane lei în 2015 față de 1.287 milioane lei în 2014). Acest procent este superior celui de 7,8% înregistrat la nivelul ANAF pentru perioada similară. Se observă creșteri semnificative aferente tuturor impozitelor, taxelor și contribuțiilor, în special la TVA unde creșterea încasărilor nete (TVA încasată-TVA restituită) a fost de 35,69%.Totodată, sumele totale declarate în primele nouă luni din 2015 de contribuabilii arondați fiscal la AJFP Sibiu au crescut cu 9,02% față de perioada similară din 2014 (1.545 milioane lei în 2015 față de 1.417 milioane lei în 2014). În condițiile în care în primele nouă luni din 2015 a fost restituită TVA în valoare totală de 165 milioane, încasările brute la nivelul AJFP Sibiu au fost de 1.591 milioane lei. Din aceste date rezultă că în perioada analizată s-a încasat cu 46 milioane lei în plus decât s-a declarat, în principal fiind rezultatul încasării unor arierate incerte, a unor sume stabilite suplimentar de inspecția fiscală și alte organe de control, precum și al creșterii conformării voluntare la declarare și plată.

R.: Puteți aproxima cam cât din ”economia gri” a Sibiului credeți că a ieșit la suprafață în ultimii doi ani? N.F.: Este foarte dificil de aproximat un procent al economiei subterane care a fost fiscalizată, însă din cifrele prezentate anterior este evident faptul că „economia gri” a scăzut semnificativ. În acest sens o contribuție importantă a avut-o desfășurarea Proiectului-pilot de reducere a salariilor sub-declarate. În cadrul acestei acțiuni, în perioada august 2014 - iulie 2015 au fost efectuate 70 de inspecții fiscale, fiind stabilite sume suplimentare in valoare totală de 32,06 milioane lei. Totodată a fost întocmită o sesizare penală cu un prejudiciu de 3,25 milioane lei și au fost dispuse măsuri asiguratorii în suma totală de 9,46 milioane lei.

De ce crede șeful Fiscului sibian că au crescut încasările

”Apreciem că această creștere a încasărilor și sumelor declarate se datorează în cea mai mare măsură îmbunătățirii substanțiale a colectării și măsurilor de combatere a evaziunii fiscale. Evoluția pozitivă a sumelor declarate și încasate a avut loc pe fondul deflației de 1,87% din anul 2015 precum și al manifestării efectului de contracție a veniturilor ca rezultat al aplicării unor măsuri de relaxare a fiscalității precum: • scăderea CAS angajator cu 5 puncte procentuale, • reducerea de la 24% la 9% a cotei de TVA pentru alimente, băuturi non-alcoolice, servicii de restaurant și catering, animale și păsări domestice, semințe și ingrediente alimentare, • neimpozitarea profitului reinvestit, • diminuarea „taxei pe stâlp” de la 1,5% la 1%, • creșterea vărsămintelor la pilonul II de pensii. De asemenea, remarcăm o creștere îmbucurătoare a conformării voluntare față de perioada similară din anul 2014. Astfel: • gradul de conformare voluntară la plata obligațiilor fiscale a crescut de la 79,3% la 80,72%; • gradul de depunere voluntară a declarațiilor fiscale a crescut de la 95,61% la 96%”, Nicu Florescu

R: Executările silite au o pondere relevantă în încasările Fiscului sibian? N.F.: Încasările realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită în perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2015 au fost de 158,09 milioane lei, reprezentând 11,03% din încasările totale nete. Față de perioada similară din 2014 încasările din executare silită au crescut cu 29%.

Sibiul, pe locul trei în regiune

R.: Raportat la încasările anunțate de dumneavoastră, unde se situează județul Sibiu comparativ cu județele din regiune? N.F.: Încasările bugetare brute de 1,591 miliarde de lei, realizate în perioada ianuarie-septembrie 2015, plasează județul Sibiu pe locul 3 în cadrul Regiunii Centru. Pe primele două locuri se situează AJFP Brașov cu 2,361 miliarde de lei și AJFP Mureș cu 1,755 miliarde de lei. Referitor la aceste cifre facem mențiunea că aceste încasări sunt aferente contribuabililor arondați fiscal la AJFP Sibiu și nu cuprind pe cele provenind de la marii contribuabili care sunt administrați fiscal de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Totodată, trebuie menționat faptul că în județul Sibiu există 62 de mari contribuabili (ex. Romgaz, Transgaz, Takata, Polisano, Atlassib, Trenkwalder), față de 43 mari contribuabili din județul Mureș. Nu dispunem de date actuale privind situația fiscală a acestei categorii de contribuabili și nici de o situație comparativă privind un clasament național al veniturilor bugetare încasate pe județe. Se remarcă o depășire substanțială a țintei programate pentru cel mai important indicator de performanță, respectiv „Gradul de realizare a programului de încasări venituri bugetare (valori nete)”, unde se înregistrează un grad cumulat de 106,92% pentru primele nouă luni ale anului în curs. Acest procent este superior gradului de realizare a programului de încasări înregistrat după nouă luni la nivelul ANAF, de 103,8%. În cifre absolute programul de încasări a fost depășit cu 92,7 milioane lei. Din această perspectivă apreciem că AJFP Sibiu se situează în prima parte a topului județelor.

R.: Acum câteva săptămâni, guvernatorul BNR era oarecum ”revoltat” de faptul că multe societăți comerciale sunt pe pierdere. Avem în Sibiu multe companii pe pierdere și credeți că este un fenomen îngrijorător? N.F.: Referitor la agenții economici care înregistrează pierdere contabilă, din analiza bilanțurilor contabile aferente anilor 2013 și 2014 am constatat următoarele aspecte: pentru anul 2013 din 15.679 agenți economici care au depus bilanț 6.057 contribuabili au înregistrat pierdere contabilă, iar pentru anul 2014 din 15.857 agenți economici care au depus bilanț 5.503 contribuabili au înregistrat pierdere contabilă. Într-adevăr, deși remarcăm o reducere a numărului contribuabililor care înregistrează pierdere contabilă, ponderea acestora rămâne una ridicată. În acest sens în programele de activitate ale structurii de inspecție fiscală sunt cuprinse permanent verificări efectuate la această categorie de contribuabili în vederea stabilirii realității pierderii declarate.

R.: Cât de mult mai afectează insolvențele încasările Fiscului sibian? N.F.: În privința agenților economici aflați în diferite stadii ale procedurii insolvenței, remarcăm o scădere a numărului contribuabililor aflați în această stare de la 880 aflați în evidență la 30 septembrie 2014, la 835 aflați în evidență la 30 septembrie 2015. Deși arieratul înregistrat de aceste societăți a crescut de la 660,3 milioane lei la 700,3 milioane lei (la 30 septembrie 2015, față de perioada similară a anului trecut – n.r.) observăm un trend evident descendent al acestui fenomen, comparativ cu anii anteriori. Ați remarcat corect faptul că încasările bugetare sunt afectate de arieratele agenților economici aflați în insolvență. Astfel, din arieratul total de 700,3 milioane lei la 30 septembrie 2015, doar 459,1 milioane lei reprezintă obligații înregistrate anterior intrării în insolvență, iar diferența de 240,6 milioane lei sunt arierate înregistrate ulterior intrării în insolvență, provenind din sume declarate și neachitate sau sume stabilite suplimentar de inspecția fiscală.

Nicu Florescu 2

”Reforme”: pleacă firme

R.: Sistemul administrației fiscale din România este într-o permanentă reformă. De la 1 ianuarie 2016, vor fi operate noi modificări. Care vor fi cele mai importante care vor afecta Fiscul sibian și contribuabilii? N.F.: Începând cu 1 ianuarie 2016, în urma reorganizării structurilor ANAF, contribuabilii mijlocii vor fi administrați fiscal la nivelul unei administrații regionale. Pentru AJFP Sibiu 40% din totalul încasărilor bugetare provin de la această categorie de contribuabili. Se estimează că această structură va administra fiscal 1.500 de contribuabili mijlocii din cadrul regiunii și va avea un număr de 105 angajați.

R.: Referitor la personal, schema Administrației județene a Finanțelor Publice Sibiu este completă? N.F.: Schema de personal a AJFP Sibiu nu este completă, având în prezent în evidență 30 posturi vacante.

R.: Care ar fi numărul de angajați optim pentru Fiscul sibian? N.F.: Este greu de apreciat un număr optim de angajați, având în vedere procesul reorganizare menționat anterior, care, pe lângă structura de administrare a contribuabililor mijlocii va cuprinde și alte structuri, precum și modificările privind aplicațiile informatice care urmează a se realiza în perioada următoare. Apreciem că pentru AJFP Sibiu numărul optim de angajați ar fi de 430 de posturi, față de 399 posturi cât avem în prezent.

R: Unde vedeți dumneavoastră că este cea mai mare încărcare de sarcini pe angajat în cadrul Administrației județene? N.F.: Sectoarele deficitare din punct de vedere al încărcării cu sarcini sunt executarea silită, inspecția fiscală, precum și unele servicii interne.

”Ceva trebuie” să îți găsească Fiscul

R.: Din ce am văzut în raportul prezentat în cadrul Colegiului prefectural, DNA vă solicită sprijinul. Care sunt spețele cele mai numeroase în care se întâmplă acest lucru? N.F.: Colaborarea între AJFP Sibiu și DNA se desfășoară în cea mai mare măsură în cadrul Grupului de lucru destinat combaterii evaziunii fiscale, cel mai important schimb de informații vizând unele acțiuni desfășurate în domeniul comerțului de carburanți.

R.: Există în continuare impresia printre contribuabili că, atunci când vine Fiscul în control, ”trebuie să îți găsească ceva”. Ce le puteți transmite sibienilor care gândesc astfel? N.F.: Referitor la afirmația că „atunci când vine Fiscul în control trebuie să îți găsească ceva”, consider că am depășit de mult timp această cutumă. Sumele stabilite suplimentar au întotdeauna la bază o încadrare legală. Atât eu personal, cât și mulți contribuabili cu care am purtat discuții, apreciază că în prezent relația fisc-contribuabil se caracterizează ca un real parteneriat benefic de ambele părți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus