X
10641297_698214183605093_4005112521525785214_n

Rawissima și dulciurile vegetariene fără foc. ”Nu sunt extremistă”

Cu toții ne dorim să avem un mod de viață echilibrat. Cum preparăm mâncarea,  cu ce fel de dulciuri ne răsfățăm sau ce este stilul raw-vegan? Despre toate aceste lucruri și nu numai, am vorbit cu Ramona Colniceanu, creatoarea euforică de rețete, așa cum îi spun prietenii sau Rawissima, cum este cunoscută în comunitatea raw.  De profesie economist,  Ramona s-a hotărât în urmă cu câțiva ani să adopte un alt stil de viață.  A urmat cursuri în domeniul nutriției, a studiat, a experimentat despre ceea ce înseamnă mâncarea sănătoasă, și-a creat un blog în care împărtășește și celorlați despre experiența sa culinară și se antrenează cu drag  zi de zi în nebănuita lume a bucătăriei fără aragaz.

Sănătate și echilibru

Modul în care pregătim mâncarea este important. Pentru mulți dintre noi, o alimentație echilibrată este esențială. Ramona Colniceanu și-a dat seama de acest lucru și s-a hotârăt să își schimbe stilul de viață.  De loc din Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat în Sibiu în urmă cu aproape trei  ani. Aici a urmat cursuri de nutriție și s-a îndrăgostit de frumosul oraș de pe Cibin.  ”Motivul pentru care mi-am schimbat obiceiurile alimentare este foarte simplu: îmi doream să am poftă de viaţă! Nu mai aveam energie,  vitalitate, aveam dureri de cap aproape zilnic, insomnii care generau oboseală mentală și irascibilitate, disconfort abdominal mai tot timpul, ten pătat, iar  despre gânduri nu mai vorbesc și lista poate continua”,  își amintește zâmbind Ramona.  Acum, Rawissima  preferă  alimentația vegetariană, iar ca dulciuri alege varianta vegană și raw-vegană.  Prepară mâncăruri rapide și nu le păstrează de pe o zi pe alta. Vara, fiind foarte cald, preferă ca hrana consumată să fie în mare parte fără foc. Îi place să diversifice, de la  supele cremă reci sau calde și savuroasele preparate din marea diversitate de legume, la hrănitoarele  salate  frumos colorate și  asezonate cu semințe care mai de care. ”Dacă, de exemplu,  merg undeva, la un eveniment, unde nu exista mâncare vegetariană sau raw vegană, nu refuz cu vehemență  ceea ce este acolo.  Știu însă ce anume să aleg. Sunt curioasă să gust mai ales din deserturi, pentru că vreau  să simt ingredientele și aromele folosite, ca apoi să le transpun,  dar din perspectiva mea culinară.  Nu sunt extremistă,  pentru că sunt de părere, că în tot ceea ce facem, trebuie să existe un echilibru”, explică Ramona.

12091462_1507117886267023_5015692265722117297_o

Workshop cu prăjituri

Din vara acestui an,  Ramona a început să cocheteze cu ideea de a organiza ateliere de pregătit dulciuri raw .  ”Ideea a pornit de la un gând, de la o dorinţă care  s-a materializat destul de repede Era într-o zi de septembrie, când printr-un mesaj primit de la Anda Suciu, manager la Cafeneaua din Librărie,  mi s-a lansat provocarea de a face o mică demonstraţie culinară în ingenioasa ei cafenea. Anda ştia că mă ocup de dulciuri raw vegane, pentru că urmărea  pagina mea de facebook unde postez săptămânal reţete şi informaţii utile.  Am acceptat cu plăcere, iar feedback-ul după primul atelier a fost “mai vrem! ”  Aşa am hotărât să continuăm”, povestește Rawissima.  Atelierele sunt interactive,  pline de veselie și voie bună, cu oameni deschiși, dornici să-și îmbunătățească cunoștiințele gastronomice. Se inspiră unii de la alții prin poveștile personale,  prepară,  degustă și dacă au noroc să mai rămână ceva dulciuri, le duc și celor de acasă.  Mesajul pe care  Rawissima vrea să-l  trasmită oamenilor este faptul că există alternativă sănătoasă la dulciurile clasice. “Am căutat atent să aflu în ce mă regăsesc, ce-mi place să fac, lucruri care să se potrivească şi cu felul meu de a fi şi cu modul în care gândesc. Aşa am ales din toată experienţa alimentaţiei fără foc, partea de  dulciuri, care de fapt mă prinde cel mai bine.  Astfel, am ajuns aici. Și-mi place enorm, pentru că îmi pune creativitatea la treabă. Am senzaţia că fac lucruri care contează nu numai pentru mine, ci şi pentru familie și pentru comunitatea în care mă aflu”, spune  Rawissima.

12119709_1244225928937932_51070075_o

Cărți de specialitate

Această schimbare, pentru Ramona a luat naștere în urmă cu aproximativ trei ani. Pentru că în domeniul alimentației raw vegan nu există cursuri, Ramona a devenit autodidact. A citit cărți  din domeniul alimentaţiei crude, printre care, “Hrană pentru viaţă”, „Ești ceea ce mănânci”, “Medicina Isihastă”, “Plantele, aliment şi medicament”  sau ”Tratat de hrană vie”.  S-a documentat în tot acest interval de timp și nu încetează să o facă, a participat la diverse  târguri în domeniu, a exersat foarte mult în propria bucătărie și așa a reușit să facă parte din comunitatea ”totul despre raw”.   ”Astfel am început să “ies în lume” participând la o serie de seminarii, workshop-uri, cursuri pe teme de dezvoltare personală şi spirituală, cunoscând o serie de oameni minunaţi care mă inspirau prin acţiunile lor. Aşa am întâlnit-o şi pe Ligia Pop, promotoarea alimentației raw vegan din România” , povestește Ramona.

12162783_1244225712271287_1336795720_o

Cursuri de nutriție

Pe principiul ”ai grijă ce-ți dorești, că ți se îndeplinește”, Ramona a ajuns prin intermediul unei prietene la un curs de tehnician nutriționist în Sibiu. ”Habar n-aveam ce este acolo. Cursul era în desfăşurare şi eu am ajuns pe la jumătatea lui, tocmai la modulul nutriţie. Era o serie de wow-uri în mintea mea. Simplitatea şi claritatea cu care  au fost explicate lucrurile, m-au făcut să-mi ordonez şi mai mult viaţa. Am înțeles că este o eroare să credem că “reforma” alimentară se limitează numai la hrană. Trebuie revăzut tot ansamblul de obiceiuri alimentare şi chiar atitudinea faţă de actul de a mânca”, crede Rawissima.  Cursul urmat a fost unul complex. A început cu psihologie, apoi a continuat cu anatomie, energetica viului, modelări holistice,  iar la final nutriţie. Pentru că își dorea să parcurgă toate modulele,  Ramona s-a reînscris în următoarea sesiune.  Aşa că a făcut un curs şi jumătate de nutriţie. După modulul de tehnician nutriţionist s-a înscris imediat la cursul de fitoterapie, terapia cu plante medicinale, curs care l-a completat practic pe cel de nutriţie. ” Este  un proverb din Papua Noua Guinee  care-mi place foarte mult şi sună cam aşa: “Cunoaşterea este  doar un zvon neverificat până când a ajuns în muşchi”. Cu alte cuvinte, putem să participăm la zeci de ateliere sau cursuri, putem să citim zeci, sute de cărți,  dar dacă nu punem în practică ceea ce vedem, auzim sau ne atrage atenția, înseamnă că o facem  doar de ”fun”, concluzionează Rawissima.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marius

  Felicitariiiiiii!!!!
  Meriti pentru ca faci calitate nu cantitate!!!!!
  Am incredere in tot ce faci!
  Desi imi place carnea ceafa micii ceea ce faci tu e excelent!!
  Felicitari!!!apelati cu incredere !!!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Irena Driscu

  Am incercat multe lucruri din ce ai pregatit tu, le faci extrem de repede si foarte gustoase.
  Multumesc pentru ceea ce am invatat de la tine, mi-am schimbat stilul de viata si de alimentatie foarte usor si treptat datorita informatiilor care le-am auzit de la tine.
  Felicitari si sper sa ajuti cat mai multi oamenii sa-si gaseasca echilibrul lor.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  Era o vorba prin Ardeal, sarcasmul sanatos si de bun simt al BUCATARIEI TRADITIONALE e valabil si aici:

  “Prajitura, moda noua,
  Fara unt si fara oua.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact