Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Afacerea GosCom, la Tribunal. ”Ajunge, doamna judecător! Ce p... mă-sii!”

Afacerea GosCom, la Tribunal. ”Ajunge, doamna judecător! Ce p... mă-sii!”

Opt ore a durat audierea a doi dintre martorii aduși de către DNA în dosarul creat în urma Afacerii GosCom, dosar în care sunt inculpați nu mai puțin de 23 de aleși ai medieșenilor, pornind de la fostul primar, actualul primar și până la un cetățean de onoare al orașului. În jurul orei 17:15 a zilei de marți, nervii unuia dintre inculpați au cedat, atunci când unul dintre avocații apărării s-a ridicat să mai pună o întrebare celui de-al doilea martor audiat. ”Ajunge, doamna judecător! Ce p... mă-sii!”, s-a auzit o voce ascunsă în fundul sălii. Vocea a fost ignorată de audiența epuizată.

”Înregistrările ascunse” ale lui Petrariu

Audierile de marți în dosarul de corupție care a transformat tot Consiliul Mediaș în unul de inculpați l-au avut în centru pe singurul consilier local care nu este trimis în judecată în acest moment: Ioan Petrariu, independent. El a fost singurul care s-a împotrivit afacerii prin care Consiliul Local Mediaș a cumpărat pachetul minoritar (19% din acțiuni) al unei societăți de construcții (Gospodăria Comunală SA) pe care o controla deja, deținând restul de acțiuni. Opoziția lui Petrariu a devenit interesantă și din punct de vedere penal, atunci când procurorii DNA au descoperit că o parte din cei aproape 700.000 de lei plătiți de CL Mediaș pentru pachetul minoritar de acțiuni al SC Gospodăria Comunală SA au ajuns în conturile a doi dintre consilierii locali: Ilie Lața și Teodor Plopeanu (fost primar). Considerat un ”gică contra” în Consiliul Local Mediaș, Petrariu a fost asaltat de întrebări din partea consilierilor – inculpați și ai avocaților apărării, multe din aceste întrebări făcând referire la o înregistrare ambientală pe care Ioan Petrariu a realizat-o ”ieșind la o bere” cu Aristotel Jude. Acesta din urmă a fost președintele Consiliului de Administrație al SC Gospodăria Comunală SA, iar rolul său a devenit unul important în dosarul Afacerii GosCom: cu câteva zile înainte ca CL Mediaș să voteze într-o ședință extraordinară achiziționarea pachetului minoritar de acțiuni, Aristotel Jude a depus o adresă în atenția consilierilor locali, prin care avertiza că SC Gospodăria Comunală SA are probleme. Și că, pentru a evita demararea procedurilor de dizolvare a societății (în urma înregistrării unui activ net negativ), trebuia diminuat capitalul social de la aproximativ 4,6 milioane de lei, la aproximativ 115.000 de lei. Discuția ”la o bere” a avut loc în februarie 2014, după ce în ianuarie 2014 Petrariu a fost audiat de către DNA ST Alba Iulia referitor la Afacerea GosCom, care a fost consfințită prin vot de CL Mediaș în ședința extraordinară din 9 decembrie 2013. Ioan Petrariu a înregistrat discuția cu Aristotel Jude, președintele CA al Gospodăriei Comunale, fără acordul acestuia, ”pentru a se proteja”, iar mai apoi a predat înregistrarea procurorilor anticorupție ”pentru aflarea adevărului”.

”Ghiță”, ”șchiopu’” și ”papagalii”

Din întrebările adresate de avocații apărării lui Ioan Petrariu s-a încercat creionarea unui tablou în care acest consilier ar fi avut alte interese decât cele ”de aflare a adevărului”. Astfel, din înregistrarea ambientală folosită ca probă de DNA, unul din avocații apărării a evidențiat referirile făcute la un anume ”Ghiță” și părerile lui referitoare la Gospodăria Comunală. În fapt, este vorba de Gheorghe Roman, deputat ex-PDL, ex-PSD, actual PNL, nașul de cununie al lui Aristotel Jude și un adversar fățiș al actualului primar al Mediașului, Teodor Neamțu, împotriva căruia a și candidat. Din aceleași înregistrări ambientale, avocații apărării au evidențiat și modul în care Ioan Petrariu îi caracteriza pe cei care sunt acum inculpați: ”Șchiopu’” – Teodor Plopeanu, fost primar, și ”papagali” – restul consilierilor locali. ”Cuvintele folosite nu denotă ură sau dușmănie din partea mea”, a replicat Ioan Petrariu. În schimb, el a amintit că, în aprilie anul acesta, consilierii locali ”l-au luat la rost”. ”Că nu o să mă uite, că o să mă țină minte... Altul m-a făcut intrus, consideră că eu i-aș fi reclamat”. Petrariu a arătat că în continuare consideră că cei 700.000 de lei plătiți din banii publici pentru ca CL Mediaș să fie acționar 100% la SC Gospodăria Comunală SA sunt bani irosiți. De altfel, oportunitatea acestei achiziții o contestă și DNA, care susține că această afacere nu a avut un alt motiv decât redirecționarea unor bani publici în conturi private.

Jude: Gospodăria Comunală era pe pierdere de la început

Aristotel Jude a fost numit unul din cei trei membri al Consiliului de Administrație al SC Gospodăria Comunală SA în noiembrie 2012. A fost președinte al respectivului Consiliu de administrație până în februarie 2014, când a demisionat deoarece oricum urma să fie revocat. Jude a arătat că SC Gospodăria Comunală SA a avut aprobat un buget de venituri și cheltuieli pe 2013 care plasa societatea ”pe pierdere” încă de la început. ”În bugetul de venituri și cheltuieli pe 2013 era prevăzută o pierdere de aproximativ 700.000 de lei, care ar fi trebuit acoperită din vânzarea unui imobil pe care societatea îl deținea pe strada Stejarului”, a relatat Aristotel Jude în fața instanței. Acesta a arătat instanței că a descoperit că activul net (diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor) al SC Gospodăria Comunală SA era mai mic decât jumătate din valoarea capitalului social încă din mai 2013. Iar potrivit legii societăților comerciale, ar fi trebuit să convoace de îndată adunarea generală a acționarilor pentru a decide fie dizolvarea societății (lucru imposibil, din moment ce societatea avea datorii), fie diminuarea capitalului social. Convocarea acestei AGA a fost făcută însă abia în decembrie 2013, iar asta doar după ce în septembrie 2013 Jude a aflat că pachetul minoritar de 19% al Gospodăriei Comunale este oferit spre cumpărare Consiliului Local. ”Am considerat că acțiunile pot fi vândute doar după o decizie cu privire la diminuarea pierderilor”, a motivat Jude întârzierea cu care a convocat AGA.

”Teorie” iritantă

Adresa prin care punea în vedere AGA (formată atunci din CL Mediaș, majoritar, și Asociația GosCom - asociație a angajaților societății între care dețineau o pondere semnificativă Lața și Plopeanu) diminuarea capitalului de la 4,6 milioane de lei, la 115.000 de lei a fost depusă la administrația locală a Mediașului pe 4 decembrie. Pe 9 decembrie a avut loc ședința extraordinară prin care toți consilierii locali ai Mediașului (cu excepția lui Petrariu) au votat achiziționarea celor 19% din acțiuni de la Asociația GosCom. Motivul pentru care aleșii susțin că au acceptat cheltuirea celor 700.000 de lei din bugetul public pentru acțiuni ar fi fost acela că, odată ajuns acționar unic al societății, Consiliul Local Mediaș ar fi putut încredința direct lucrări către SC Gospodăria Comunală SA. Or, o astfel de situație este posibilă doar prin procedura achiziției directe, care nu poate fi aplicată însă în cazul unor contracte de servicii cu o valoare mai mare de 100.000 de euro. Cu toate acestea, întrebările avocaților apărării către Aristotel Jude au alunecat adesea înspre zona tehnică și teoretică a contabilității și a regulilor de funcționare ale societăților comerciale, fapt care a plictisit și iritat pe unii dintre consilierii locali – inculpați, iritare care a culminat prin ”scăparea” înjurăturii de la finalul zilei.

Dosarul Afacerea GosCom are noi ședințe programate pentru decembrie, când vor fi audiați alți martori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus