Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Aproape 9000 de sibieni suportă zilnic poluare fonică peste limite

Aproape 9000 de sibieni suportă zilnic poluare fonică peste limite

Dacă locuiți pe Calea Dumbrăvii, Calea Cisnădiei sau în zona Parcului Tineretului sunteți expuși zilnic la valori peste limite ale zgomotului și poluării.

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu monitorizează permanent nivelul de zgomot din judeţul Sibiu și a prezentat miercuri o analiză a situației în Sibiu.

”Zgomotul – ca factor poluator, provine în principal de la mijloacele de transport, din industrie, dar şi de la unele activităţi desfășurate de către cetăţeni”, au transmis experții agenției.
Conform legislaţiei, APM Sibiu a analizat și evaluat harta de zgomot a orașului Sibiu, la elaborarea căreia s-au luat în considerare sursele majore din oraș: trafic rutier, feroviar, aerian și activitățile industriale, pentru fiecare sursă întocmindu-se o hartă strategică de zgomot care evidențiază numărul de locuitori din zonele expuse unui nivel de zgomot peste limita admisă.

Astfel, în Sibiu traficul rutier de pe Calea Dumbrăvii, străzile Semaforului, Maramureșului, Constituției, Andrei Șaguna, Bâlea, Șoseaua Alba Iulia,  afectează cca. 7000 de persoane care sunt expuse zilnic la un nivel al zgomotului mai mare de 75 decibeli. Zilnic cca. 800 de persoane sunt afectate de traficul feroviar, iar  cca. 1200 de traficul aerian.

tabel sunet

Poluarea fonică este o componentă a poluării mediului produsă de zgomote care afectează starea psihologică și biologică a oamenilor și a altor organisme din natură.

 „Continuăm monitorizarea conform graficului stabilit, pentru a ne asigura că nu sunt depăşiri ale nivelului de zgomot maxim admis. În cazul în care vom constata depăşiri, vom informa factorii de decizie şi vom dispune, în consecinţă, şi măsuri. Laboratorul APM Sibiu a realizat în anul acesta 6 expertize, a participat la o contra expertiză şi a făcut 8 măsurători sonometrice, contra cost, pentru operatori economici şi persoane fizice, conform legislaţiei în vigoare. Tariful unei măsurători este de 150 lei”, spune declară Bogdan Gheorghe TRIF, Director executiv APM Sibiu.
În anul 2015 s-au efectuat 240 de măsurări momentane ale nivelului de zgomot ambient, conform planificării anuale de monitorizare a factorilor de mediu. Măsurătorile s-au efectuat cu sonometrul performant aflat în dotarea laboratorului APM Sibiu, în principalele intersecţii şi pe arterele cu trafic intens din Sibiu, Mediaş şi Copşa Mică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

localnic

Acum 8 ani

dar pe str.Calea Surii Mici unde s-a construit noul viaduct de ce nu veniti sa masurati zgomotul. Cum s-a dat autorizatia de constructie al viaductului de cei de la mediu. Ati facut un studiu de impact cand s-a proiectat acest viaduct. Va fi zgomot si noxe si pe viaduct si pe strazile paralele cu viaductul. Cred ca toti cei de la mediu habar nu au ce au aprobat pe Calea Surii Mici.
Raspunde

Pop

Acum 8 ani

Ia masurati pe strada Vasile Aaron cu bulevardul Milea si o sa vedeti acolo valoare. Pe langa trafic mai este si o spalatorie care ne termina...
Raspunde

deciBellitul

Acum 8 ani

Astept masuri drastce,comparabile cu ale ISU:inchiderea strazilor sau macar limitarea traficului in zonele respective. Este distractiva declaratia dl. Trif care continua sa monitorizeze zone in care s-a depasit nivelul poluarii fonice,pentru a se asigura ca nu se depaseste.Pariez ca tipul va primi si o prima pentru vigilenta!
Raspunde

localnic

Acum 8 ani

Sunt mai multi de 9000 .Si de ce ar face cineva caz la 9000 , chiar intereseaza pentru cineva .Cei ce fac studiile respective le fac dupa ochi ;-) Nu mai vorbim de fumul unor autobuze dupa care nu se mai poate nici vedea, nici respira.
Raspunde

localnic

Acum 8 ani

Ar trebui amendata claxonarea la nunti .Nu mai este deloc interesant, e de moda veche .Sa tot fie bucurie pentru cativa dar daca ii injura un cartier sau un oras in ziua nuntii ,nu mai e asa de fain .
Raspunde

raduradu

Acum 8 ani

ude-s pomii??????? plantati pomi din 5 in 5 sau macar din 6 in 6 metri in toate zonele astea si o sa vedeti cand au o inaltime de 4-8 m diferenta clara. dar cine sa faca asa ceva. traim in lumea a 3-a, si acolo e mai multa verdeata
Raspunde

radu

Acum 8 ani

Da ba ca pomii opresc zgomotul. Daca vrei pomi du-te in pădure, noi vrem locuri de parcare.
Raspunde

Maxentiu Alin

Acum 8 ani

Dar pe cei din Selimbar care suporta zi si noapte zgomotul de pe autostrada nu-i baga nimeni in seama? In portiunea de autostrada care trece prin dreptul cartierului de langa autostrada ar fi trebuit montate panouri reflectoare, asa ca in dreptul Gusteritei, dar pe cine sa intereseze?
Raspunde

Maria- Calea Dumbravii

Acum 8 ani

Printre primele masuri trebuie interzis claxonatul din alaiul nuntilor care sambata si duminica polueaza fonic zona Dumbravii.
Raspunde

vasile

Acum 8 ani

tot cenrul este poluat fonic da acolo ii capiala culturala!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus