Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Constantin Chiriac: cer demisia șefului pompierilor sibieni, Cosmin Balcu

Constantin Chiriac: cer demisia șefului pompierilor sibieni, Cosmin Balcu

Revoltat din cauza închiderii Sălii Studio și a altor spații culturale din Sibiu, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, cere în mod public demisia colonelului Cosmin Balcu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu. Sala Studio a fost închisă de inspectorii ISU în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, laolaltă cu imobilul în care funcționează și Casa de cultură a sindicatelor. Închiderea Sălii Studio, susține Chiriac, vine la un an după ce aceiași inspectori ISU au cerut doar lărgirea intrării în sala cu acces din spatele Casei de cultură a sindicatelor. Iar acest lucru a fost a fost respectat întocmai, mai spune Chiriac. „Noi am făcut toate demersurile pentru a fi în regulă. Ne-au cerut să fie o intrare mai largă am desfăcut toate gradenele și am făcut intrarea mai largă. Acolo sunt doar 90 de locuri, iar legea spune că trebuie să ai o singură ieșire”.

„Cum își permite domnul comandant să plece în vacanță în momente de criză?”

Chiriac a fost extrem de vehement mai ales la adresa comandantului Cosmin Balcu. „Vreau să fac un apel ca toți domnii de la ISU să înțeleagă că sunt plătiți din bani publici și că printr-o hotărâre de Guvern ei nu sunt șefi și stăpâni a ceea ce n-au făcut 25 de ani. Din punctul acesta de vedere, aș vrea să-l întreb pe domnul comandant, când e un moment de criză, cum își permite să plece în vacanță? Dacă nu se va deschide Sala Studio care are toate facilitățile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiții spectacolele cer demisia acestui domn”, afirmă Constantin Chiriac. Aceasta a mai spus că „pentru fiecare spectacol de la festival mi-a cerut câte zece locuri”. ”Nu i-am dat nimic, pentru că nimeni nu are invitații pentru că i se cuvine. Au venit cu liste întregi să le dau bilete la festival”, a subliniat Chiriac.

”Sunt convins că voi deveni o țintă”

În discuție a fost adusă și sala în care se joacă spectacolul Faust - situată în interiorul bazei Construcții SA - despre care Constantin Chiriac spune că este una dintre cele mai sigure săli de spectacol din România. „Nu există în țară nici o sală de spectacole sau concerte care să aibă șapte ieșiri direct afară. Eu sunt convins că voi deveni acum o țintă, dar credeți-mă că nu am nimic de pierdut, interesul meu este publicul, această comunitate. Mașini de pompieri au fost la toate reprezentațiile Faust-ului. Aștept să pot să intru cu spectacolele și în Sala Studio. Am toate asigurările acolo făcute, am dus tot ce trebuie pentru a putea juca acolo”. Constantin Chiriac a spus că își dorește o discuție cu cei de la ISU, pentru ca fiecare locație să fie controlată și să se vadă dacă mai este nevoie de îmbunătățiri din punct de vedere al securității oamenilor. Aceasta a mai vorbit și despre urgentarea construcției noului teatru din Sibiu. „Orașul acesta are foarte puține săli de spectacol, sper să se producă o urgentare foarte mare a construcției noului teatru. Am cerut o întrevedere cu doamna primar în care pe agendă acesta va fi primul obiectiv”.

”Un boicot cultural”

Constantin Chiriac a vorbit și de Festivalul de jazz Mozaic, care urma să aibă loc în Casa de cultură a sindicatelor, închisă de ISU Sibiu cu două ore înainte de începerea festivalului. În acest context, Chiriac a caracterizat acțiunea pompierilor drept ”un boicot cultural”. Pentru directorul TNRS, alternativa închiderii ar fi fost prezența mașinilor de pompieri la Casa de Cultură. „Aceștia puteau să stea să asiste, să dea ajutor, nu să penalizeze ceea ce n-au făcut de ani și ani de zile. Nu cultura aduce prejudicii unui oraș, din contră. Cultura a adus dezvoltarea acestui oraș, iar cine nu înțelege acest lucru să plece”.

Aflat în concediu, Cosmin Balcu a arătat că instituția pe care o conduce va emite un comunicat de presă în care vor fi descrise motivele închiderii Sălii Studio și a Casei de cultură a sindicatelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

23 comentarii

FISS

Acum 8 ani

Pentru prima oara ii dau dreptate . Burtosii de la ISU au bagat in ei o groaza de sponsorizari in ultimii ani si acum se dau fete mari. DEMISIA !!!!!!
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Asta-i colonelul ala pictic de conducea parada de ziua pompierilor? Cel mai pitic dintre pompieri, e sef ? Jenant de-a dreptul!
Raspunde

Viorel Cerghit

Acum 8 ani

Balcu avea pe vremuri un magazin de gsm langa cantina studenteasca. Cred ca i-a ramas undeva in sange spiritul de afacerist...
Raspunde

nicu

Acum 8 ani

Oare unde a terminat dl. comandant scoala de pompieri? la Sibiu sau la Bucuresti?
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

N-a terminat Scoala de pompieri. Ii pus politic.
Raspunde

popa

Acum 8 ani

Oare dl Balcu ii de la Valcea ?
Raspunde

Jurnal

Acum 8 ani

Felicitări domnule director. Asta da curaj. Numai sa nu va înmuiați prea repede. Dulciurile nu fac bine ptr sanatate. În rest va doresc multa sănătate și forța.
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

In mare ii dau dreptate domnului Chiriac. Dar vreau sa-i spun ca se prea poate ca acest exces de zel sa fie a unor subordonati care, neprofesionalisti fiind, sub presiunea momentului, (drobul de sare) au interpretat eronat ordonanta de urgenta. O mare vina o poarta si Guvernul interimar care au actionat destul de dur, pompieristic. Au bagat frica in pompieri iar acum sufla si-n iaurt. Au cazut in extrema cealalta.
Raspunde

Mira

Acum 8 ani

Crezi ca misca vreunul fara ordin? Iti spun eu ca nu!
Raspunde

Willi Shakespeare

Acum 8 ani

Exagerarea,aparenta,a ISU e comparabila cu cea a ANAF din vara.In esenta,e o tentativa nepopulara dar utila si legala de a recupera in cel mai scurt timp inactivitatea ultimilor 20 de ani.Orice institutie a statului,centrala sau deconcentrata,se afla in aceeasi potentiala cadere a drobului de sare.In cazul in care deconcentratele au sefi cu o competenta mai mare decit numarul de la pantofi,ar trebui sa actioneze deja,preventiv si progresiv,evitind posibilele acuzatii de exces.
Raspunde

Mironov

Acum 8 ani

Sunt cativa din subordonati care-l "sapa" pe Balcu; ii cunoaste si se fereste de complicatii. Nu mai e ca acum cativa ani cand suna seful Politiei pe agentul din strada si ala tremura. Imagineaza-ti ca Inspectorul frustrat ISU, reclama interventia Comandantului...
Raspunde

Virgil

Acum 8 ani

Balcu va fi sanctionat pentru ca a declarat ca primaria nu are autorizatie ISU. Lui Johannis nu i-a convenit acest lucru si-l va demite prin trompeta Chiriac. Totusi Balcu a dovedit ca este barbat adevarat. Adica daca nu ai autorizatie si nici macar stingatoare cum sa mai functinezi ? Tinerii frumosi si liberi pentru asta au iesit in strada. Deci Balcu a respectat legea.
Raspunde

Hans

Acum 8 ani

taci oltene. ai venit la sibiu si te-ai angajat la pompieri ?
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Lasa manipularea "Virgile". Trebuia demis DEMULT! Are vocatie de politician, de personal obscur gen mason, combinator, etc, nu de functionar integru si sobru. Pitagora "Legiuitorule, nu lasa oamenii de stat sa se deprinda cu puterea si onorurile! "
Raspunde

Cetatean

Acum 8 ani

Virgil, iti spun eu din propria experienta ca, Casa de Cultura avea Stingatoarele valabile pana in februarie 2016. eram in Casa de Cultura cand s-a inchis si expres m-am dus sa vad daca e adevarat sau nu zvonul. iar cat despre autorizatie, constructiile mai vechi de 1993 nu au nevoie de asa ceva daca nu s-au facut modificari la caile de evacuare.
Raspunde

Didi

Acum 8 ani

"Aceeasi inspectori"? Daonmasa de treb! Si voi vreti sa citesc tot articolul?
Raspunde

Laur

Acum 8 ani

Nu trebuie sa dam cu "pietre" in cei care vor si trebuie sa respecte legea. Noi trebuie sa ne aparam copiii, chiar daca vin intr-o sala de spectacole, nu sa il luam din spitale. Daca fiecare in tara asta si-ar vedea de bucatica lui de treaba ne-ar fi mult mai bine. Nu uita-ti domnule Chiriac cat v-au ajutat acesti oameni.
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Dacă nu ardea clubul acela casa de cultură rămânea deschisă.Totuși în sibiu sunt cluburi care au o singură ieșire și nu sunt închise de către ISU, pare ceva putred la mijloc.
Raspunde

Bula

Acum 8 ani

Johannis nu prea are nici o putere. Nu mai e ca-n trecut cand Presedintele printr=un telefon "numea si demitea"...Intr-adevar, Johannis l-ar manca pe Balcu, dar si Balcu nu-i de ieri de azi...Masonii sunt putin peste Johannis si Chiriac. Si pana la urma ISU nu a exagerat cu nimic.
Raspunde

cetateanu

Acum 8 ani

Aveti dreptate domnule Chiriac. Si in alta ordine de idei, e inadmisibil sa se dea amenzi unor firme/institutii care aveau/au deja actele inaintate pentru autorizare de functionare.
Raspunde

Lili

Acum 8 ani

La sala studio am fi murit cu totii intr-un incendiu, in pivnita acolo prin acel culoar nici nu ai cum sa intri doi cate doi...ca sa nu mai zic ca tot acolo suntem inghesuiti la spectacole peste 100 de oameni, nu se respecta capacitatea salii!!!!!! Iar dupa ce i-a ars o hala mai are curaj sa functioneze fara autorizatie???
Raspunde

Gabriel BV

Acum 8 ani

Nu il cunosc pe acest domn, orice interes ar reprezenta in viata culturala din Sibiu nu cred ca isi merita locul. In primul rand l-as anunta ca pompierii, oricare ar fi ei, nu au cadrul legal de a inchide unitati, deci daca luam declaratia lui, cuvant cu cuvant, cred ca mai degraba are el vreo polita de platit sau ceva... Cat despre faptul ca ISU a cerut cate 10 locuri la fiecare reprezentatie ar trebui sa fie un lucru bun, atat pentru el cat si pentru cei prezenti la spectacole, cu totii se vor simti mai in siguranta si vor capata incredere in cei care se ocupa de situatiile de urgenta! Domnule Chiriac, problemele personale pe care le aveti cu seful ISU nu se aduc in spatiul public, se tin intre dvs sau in cel mai rau caz in instanta! Fiti profesionist, ce naiba!!!
Raspunde

carminis

Acum 8 ani

Mai bine ti-ai face treaba si de manager de institutie ! Da, ISU sa-si faca treaba, chiar dac nu-ti convine, domnule Chiriac.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus