Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Ceilalți din Dosarul Maricuța

Ceilalți din Dosarul Maricuța

Deși numărul urmăriților penal în Dosarul Maricuța este mai mare, în acest moment au fost puse sub control judiciar sau în arest la domiciliu 19 persoane.

Daniel Maricuța sau Elena Scumpu, fostul primar Ioan Tatu, consilierii Ioan ”Nică” Iuga și Nicolae Pavel Mustață sau actualul viceprimar Marius Grecu, toți aflați printre cei 19, sunt deja nume cunoscute. Prin urmare, Turnul Sfatului vă prezintă și cine sunt ”ceilalți” din Dosarul Maricuța, persoane care, în opinia procurorilor anticorupție, au sprijinit și au cules din roadele grupării infracționale construită în jurul primarului Șelimbărului.

Astăzi se judecă contestațiile în privința arestărilor cerute de DNA.

 Sorin Haiduc (47 de ani) este considerat unul dintre apropiații lui Daniel Maricuța, în numele căruia încasa inclusiv șpăgi – cele 61 de apartamente primite ”dintr-un foc” au fost înscrise pe numele lui Sorin Haiduc, arată DNA. Pe numele său au fost trecute în baza unor contracte fictive (în sensul că plata nu a fost niciodată realizată, deși erau sume derizorii) terenuri extrem de valoroase, Haiduc fiind cel care achiziționa terenuri de la oamenii lui Maricuța care ”convingeau” realii moștenitori să le ofere procuri de reprezentare. Procurorii au cerut arestarea, judecătorul a dispus controlul judiciar pe 60 de zile.

 Radu Lucian Cândea (38 de ani) este unul din finii lui Daniel Maricuța, soția sa lucrând tot în cadrul Primăriei condusă de Maricuța. A putut fi adesea văzut la volanul unei Dacia Logan aflată în proprietatea Primăriei Șelimbăr, cu care ”îi ducea copilul lui Maricuța la mașină”, după cum spun sătenii. Procurorii DNA îl acuză de faptul că este unul din interpușii lui Daniel Maricuța, în numele căruia intermediază și în prezent terenuri. De asemenea, este una din persoanele puse de Maricuța să mute banii dintr-un cont în altul.  Spre exemplu, arată procurorii, Cândea personal a alimentat contul de card al lui Daniel Maricuța cu peste 86.000 de lei în decurs de patru ani. Nici pentru el judecătorii nu au acceptat, pe fond, arestarea, ci au dispus doar măsura controlului judiciar.

 Maria Melniciuc (54 de ani) este specialist în cadastru general din partea Oficiului de cadastru și publicitate Sibiu și face parte din comisia comunală constituită la Șelimbăr pentru (re)constituirea dreptului de proprietate. Este acuzată de procurori de faptul că a participat la modificarea și falsificarea proceselor-verbale de punere în posesie sau ”le-a întocmit incomplet, cu scopul de a putea face modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane”. Procurorii au cerut arestarea ei pe 30 de zile, dar Tribunalul Alba a dispus doar punerea ei sub control judiciar.

 Marius Bogdan Lup (38 de ani, născut în Piatra Neamț) este caracterizat unul dintre apropiații lui Maricuța, drept pentru care pe numele său au fost transferate terenuri valoroase care, de drept, ar fi trebuit retrocedate sașilor Thomas Theil și Otto Fabich. Terenurile trecute pe numele său sunt, de fapt, ale lui Maricuța, susțin procurorii, care amintesc de interceptări în care Marius Lup este certat de Maricuța pentru că nu s-a ocupat de dezmembrări pentru vânzarea unor parcele. Marius Lup s-a ocupat și de vânzarea terenurilor către Maurer Imobiliare. Este sub control judiciar.

 Maria Nicoleta Ancăș (47 de ani) lucrează în prezent în cadrul Agenției de protecție a mediului fiind considerată o bună prietenă a soției primarului Daniel Maricuța. Pe numele Mariei Nicoleta au fost transferate, prin contracte fictive încheiate pe sume derizorii (400 de euro/ha), suprafețe importante de teren, care ar fi trebuit retrocedate moștenitorilor de drept. Terenurile au rămas în proprietatea lui Ancăș până când apăreau investitori reali. Atunci, terenurile erau cumpărate de mâna dreaptă a lui Maricușa, Nică Iuga, tot pe sume derizorii, și revândute la prețuri, de cele mai multe ori, peste cel al pieței. Diferența era pentru ”protecție”. Este pusă sub control judiciar.

 Silviu Gheorghe Popescu (50 de ani) este soțul Mariei Nicoleta Ancăș (nu și-au schimbat numele după căsătorie). Fost director în cadrul Vinaria SA (firma controlată de Maricuța) acum este implicat și în proiecte pe fonduri europene ca manager. Este pus sub control judiciar de către procurorii DNA pentru aceleași fapte ca și soția sa.

 Ioan Crețu (41 de ani) este fin al lui Daniel Maricuța, cel trimis prin Germania pentru a negocia cu sașii moștenitori de drept încheierea de procuri în vederea retrocedării de terenuri. Doar că, în unele cazuri, pe baza acestor procuri s-a ajuns la imense abuzuri, cum ar fi cel din cazul lui Erwin Michael Kreuder. Procura obținută de la acesta a fost folosită de Crețu – în înțelegere cu ceilalți membri ai grupării Maricuța – pentru obținerea unei suprafețe de peste 26 de ha de teren în Șelimbăr. Detali interesant: Procurorii l-au pus sub control judiciar pe 60 de zile.

 Constantin Deac (49 de ani) este fost viceprimar al Șelimbărului, co-președinte al filialei PNL din comună. În prezent, consilier local. De aproximativ jumătate de an s-a angajat la Cantina liceului Independența alături de Viorel Giupană, cel care acum doi ani era trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în timpul examenului de bacalaureat. Până atunci, Deac ”era plătit din buzunarul lui Maricuța”, după cum vorbesc oamenii din comună. Plătit la negru, probabil, deoarece declarația lui de avere nu consemnează niciun venit. Procurorii îl acuză că a participat activ la falsificarea actelor de retrocedare. Pe alocuri, semnăturile lui apar peste pasta corectoare cu care au fost acoperite semnăturile lui Maricuța. Este sub control judiciar.

 Emilian Petru Droc (52 de ani) este agent imobiliar. A devenit un apropiat al lui Daniel Maricuța după intermedierea vânzării unor terenuri în zona centrului comercial din Șelimbăr. Relația cu primarul a evoluat înspre zona penală, susțin procurorii, odată cu afacerea în urma căreia a rezultat imensul bloc de 17 etaje și aproape 500 de apartamente, din capătul bulevardului Mihai Viteazul. ”Din probatoriul scriptic și testimonial administrat a rezultat faptul că pe raza comunei Șelimbăr nu se putea obține autorizație de construire, necesară pentru valorificarea cu sume mari de bani a terenurilor din zonă, decât dacă gruparea infracțională condusă de Ioan Daniel Maricuța obținea foloase materiale”, arată procurorii DNA. Care îl acuză pe Droc de constituire de grup infracțional, complicitate la luare de mită și trafic de influență pornind de la modul în care a fost ridicat blocul din care, mai arată procurorii, lui Maricuța i-au revenit cu titlu de mită nu mai puțin de 61 de apartamente.

 Gheorghe Schotte (41 de ani) este unul din investitorii aflați în spatele blocului de 17 etaje, din care procurorii susțin că 61 au fost date mită lui Maricuța. A intrat în afaceri imobiliare de mai mulți ani, câștigându-și în timp o reputație destul de proastă – în urmă cu aproximativ cinci ani a sărit la bătaie împotriva actualei echipe redacționale Turnul Sfatului, care a relatat despre apartamentele pe care le vindea într-un ansamblu rezidențial pentru care nici măcar PUZ-ul nu era elaborat. În afacerea cu blocul de 17 etaje a folosit-o ca interpusă pe prietena sa, Florina Răducanu.

 Mihai Indreș (49 de ani) este angajat al administrației locale din Șelimbăr și este acuzat de procurorii DNA doar de constituire de grup infracțional, numele său fiind folosit de gruparea Maricuța doar ca ”etapă” în procesul de vânzare-cumpărare a terenurilor, proces al cărui punct final îl reprezenta achiziționarea de companii care să și folosească terenul pentru construcții.

 Ovidiu Vasile Jinariu (49 de ani) este una din persoanele ”desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanțul infracțional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca și cumpărători de bună credință”, arată procurorii DNA.

 Horia Iulian Hordobeț (42 de ani) a jucat același rol ca și Jinariu, Crețu și așa mai departe. Este cel care a beneficiat de teren în curtea școlii din Șelimbăr, pentru a construi magazinul Ok Bobo din centrul comunei. A fost interpus, spre exemplu, pe ”traseul vânzării” terenului de 5.248 mp pe care a fost construit, magazinul Lidl din Șelimbăr, teren cumpărat de retailerul german pentru suma de 2,064 milioane de euro, fără TVA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

apreciez

Acum 8 ani

Da, asta e un articol bun. E important sa ai astfel de informatii, sa poti sa analizezi ce fac defapt alesii nostri. Apreciez ca nu va dati inapoi, sunt sigur ca sunt presiuni. Asta e o Romanie normala
Raspunde

un cetatean

Acum 8 ani

mi se pare mie sau in poza e "iscusitul" viceprimar Popa de la primaria Sibiu...???
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Pe cind va fi saltat si Bucse Radu? sunt convins ca numarul infractorilor este mai mare si au functii importante. Pe unii dintre cei enumerati mai sus ai cunosc personal, chiar si pe sasii Erwin Kreuder si Otto si Oskar Fabich. Este incredibil cine ne conduce, dar mai ales cine ne sfideaza. Incredibil si cum funtioneaza Justitia. Si politicienii spun ca-si fac lectiile. Incredibil!!!
Raspunde

costel

Acum 8 ani

Bucse Radu si Gabriel este cel mai mare hot pe care l-a dat Sibiul in ultima vreme! Acest notar este un HOT fara pereche, personal m-a pagubit de 10.000 RON... Sper sa-l vad in puscarie in cel mai scurt timp posibil!
Raspunde

anonim

Acum 8 ani

Domnule Deleanu, informeaza-te mai bine inainte sa scri si nu mai umfla articolele cu presupuneri doar ca sa ai ce publica.Lasa DNA-ul sa acuze si nu mai trage concluzii pe cont propriu ca scri prostii.
Raspunde

in spatele blocului de 17 etaje sunt agentiile straine

Acum 8 ani

Nu mai pozati ca un adevarat ziar profesionist. Stiti bine ca in spatele blucului de 17 etaje sunt agentii straine. Finantarea de la acestea vine. Deasemenea si protectia faradelegilor.Si mai stiti ca adevaratul vinovat nu e cine spuneti, nici macar nu il pomeniti, Rusine.
Raspunde

Selimbareanul

Acum 8 ani

FELICITARI domnule Deleanu pentru modul cum ati facut aceste anchete de presa. Putini au curajul sa scrie despre Mafia de la Selimbar.
Raspunde

ilie

Acum 8 ani

ceva noutati, de azi ?
Raspunde

Sibianul

Acum 8 ani

Sa se recupereze prejudiciul de la toti !!! sa se confiste absolut toate bunurile care nu se pot ferifica...si pa urma sa vezi !!! Prea s-au infumurat si trebuie sa plateasca.
Raspunde

Ioan

Acum 8 ani

Cu ce a fost mai bun Simon Maurer decat Gheorghe Schotte? BMW-ul dat spaga nu se pune la socoteala? Pe el cand il pune la respect DNA-ul?
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Primul e sas si celălat e cioară, cel putin asta-i diferenta :))))
Raspunde

Ioan Raspopitul

Acum 8 ani

Hai ca se aude ca Simon Maurer sisteaza constructia Avantgarden Sibiu. Probabil ca incepe sa se teama de urmarileDNA si vrea sa se puna la adapost pana termina ancheta procurorii.
Raspunde

Arianul

Acum 7 ani

Cioara (Gh.Schotte)îsi bătea azi piranda (Răducanu Florina)in fata blocului cu 17 etaje.Ăstia sunt "investitorii"rezultati din corupția si mizeria din România de azi!Judecati singuri dacă vreti sau nu sa va mutări in blocurile lor!!!!.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus