X
imageResize

Alimentarea cu electricitate și căldură pe timpul iernii va costa 4,6 miliarde de lei la nivel național

Combustibilul necesar pentru producția de energie electrică și termică la nivel național în perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 va costa 4,6 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de iarna precedentă, potrivit proiectului Programului de iarnă în sectorul energetic, publicat de Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.

Cel mai mare necesar de finanțare, respectiv 3,7 miliarde de lei, revine producătorilor de energie electrică și termică sub autoritatea Ministerului Energiei, iar restul sumei, respectiv 874 de milioane de lei, revine operatorilor economici din administrarea consiliilor locale și județene. În plus, pentru reparații mai sunt necesare alte 284 de milioane de lei la nivel național.

Necesarul de finanțare pentru combustibili a fost calculat pe baza unui consum de energie electrică estimat la 31,8 TWh în perioada octombrie 2015 — martie 2016, cu 2% mai mare decât în iarna precedentă.

‘La energia electrică, pentru perioada octombrie 2015 — martie 2016, Comisia Națională de Prognoză a prevăzut o scădere a consumului cu 7,2%, iar Dispecerul Energetic Național a prevăzut o creștere a acestuia cu o medie de 3,6% față de realizările perioadei similare a anului trecut. În aceste condiții, pentru realizarea siguranței în alimentare a consumatorilor, estimarea (de creștere) luată în calcul este de +2% față de realizările perioadei similare a anului trecut’, se arată în documentul citat.

Producția totală de energie electrică prognozată pentru această perioadă este de 35,1 TWh, iar cantitatea estimată pentru a merge la export este de 3,2 TWh.

În ceea ce privește consumul de căldură, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populației acoperă un consum mediu de 10,717 milioane de gigacalorii, mai mare cu 6,1% față de iarna trecută.

Inițiatorii proiectului menționează, în nota de fundamentare, că este posibil ca în ianuarie și februarie 2016 să existe perioade de temperaturi extrem de scăzute, care ar putea pune în pericol siguranța alimentării cu energie electrică și termică.

‘În special în lunile ianuarie și februarie, sunt posibile apariții de fenomene meteorologice (temperaturi medii zilnice negative, sub — 5 grade celsius, mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scăzută etc.) care pot periclita funcționarea normală a SEN (sistemului energetic național — n.r.). Pentru aceste situații din perioada anotimpului friguros, pentru a preveni o situație critică în funcționarea sigură și stabilă a SEN, este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem, pentru a se crea resursele și capacitățile necesare intervenției în timp util pentru echilibrarea SEN’, se precizează în nota explicativă.

Sursă: Agerpres

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact