Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Deszăpezirea în județ: pe PFA, pe producători agricoli ecologici, pe firme în atenția DNA sau ”nu știu”

Deszăpezirea în județ: pe PFA, pe producători agricoli ecologici, pe firme în atenția DNA sau ”nu știu”

36 de primării din județ și-au planificat deszăpezirea străzilor în regie proprie, una a angajat o PFA, o alta - o societate atestată ca producător ecologic. La ”nivel de contracte mari”, cu trei excepții, deszăpezirea a fost încredințată unor firme din Cluj Napoca, din Brașov, dar și din Sibiu, după cum rezultă din lista cu situația contractelor de deszăpezire încheiate la nivelul județului, listă centralizată de Instituția Prefectului. Din datele acestei liste, pentru deszăpezirea din această iarnă, în județul Sibiu vor fi cheltuiți în jur de 20 de milioane de lei.

Autostrada, contractată spre deszăpezire și pe porțiunea închisă. De o firmă dintr-un dosar DNA

Deszăpezirea celor trei loturi de autostradă construite pe teritoriul județului (centura Sibiului, porțiunea Sibiu Vest – Săliște, respectiv Săliște - Cunța) a fost atribuită către două firme de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în urma unei proceduri lansată încă din vara acestui an. Comtram SA din Sibiu în asociere cu Felix Em SRL din Dumbrăveni vor deszăpezi centura ocolitoare a municipiului Sibiu, iar celelalte două loturi de autostradă au fost încredințate unei firme din Cluj Napoca, SC Diferit SRL. Valoarea acestor contracte nu apare în lista publicată de Instituția Prefectului, dar licitația lansată de CNADNR avea (pentru toate cele trei loturi) o valoare estimată la cel mult 6,5 milioane de lei, fără TVA. În contractele încheiate, pe lângă cei 55 de km de autostradă, sunt incluse și cele 15,5 km de drumuri adiacente: bretele, pasaje etc. Totodată, contractele prevăd ca, la finele iernii, porțiunile de asfalt care au suferit degradări să fie refăcute. De menționat că SC Diferit SRL (firma care acum s-a trezit că are de întreținut o autostradă închisă, cea dintre Săliște și Cunța) este pomenintă de procurorii DNA în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. Potrivit procurorilor, acesta a primit în plic, la el la birou, echivalentul a 10.000 de euro de la administratorul SC Diferit SRL, Grigore Vădean.

Aceeași firmă ”cu mita”, și pe drumurile naționale

Deszăpezirea drumurilor naționale din județ a fost împărțită de Direcția Regională Drumuri și Poduri Brașov în patru contracte. Pentru DN14 (Sibiu – Mediaș – Sighișoara), DN14A (Mediaș - Iernut) și DN 14B (Copșa Mică - Blaj) asocierea angajată până la finele lui martie 2016 este formată din firmele sibiene SC Comtram SA – Felic EM SRL, contractul având o valoare de 4,1 milioane de lei. Pentru DN 7C (intersecția cu DN1 - până la Bâlea Cascadă) și porțiunea din DN1 cuprinsă între limita județului Brașov și Veștem, Direcția regională a angajat firma brașoveană SC Consal SRL, valoarea contractului care se încheie pe 9 februarie 2016 fiind de 0,96 milioane de lei. În fine, celelalte porțiuni de drumuri naționale care tranzitează județul (DN1, DN7 și DN7H), deszăpezirea a fost încredințată prin două contracte aceleiași firme clujene SC Diferit SRL Cluj Napoca. Valoarea celor două contracte care se încheie pe 4 februarie 2016 este de puțin peste 2,6 milioane de lei.

La Mediaș, 53% din străzi nu vor fi deszăpezite. De ce? ”Nu știu”

Pentru deszăpezirea străzilor din municipiul Mediaș, centralizatorul întocmit de Instituția Prefectului indică un contract în valoare de 1,55 de milioane de lei, încheiat cu SC Eco Sal SA, societate a Consiliului local Mediaș. Contractul acoperă doar 47% dintre străzile municipalității medieșene se arată în centralizator. Pentru restul de străzi, viceprimarul George Petrescu nu are un răspuns la îndemână. ”Nu pot să răspund la această întrebare, trebuie să întrebați la Eco Sal. Eu știu că avem arterele principale, iar restul – după ce se fac arterele principale – se intră pe arterele secundare. Și sunt câteva străzi pe care e foarte greu. Dar detalii nu pot să spun acum”, a declarat George Petrescu pentru Turnul Sfatului. Aceeași situație – nu toate străzile sunt acoperite de contractul de deszăpezire – apare și în cazul Agnitei, unde contractul cu SC Drumuri și Poduri SA (societatea Consiliului Județean Sibiu) este încheiat până pe 15 martie 2016. Contractul (a cărui valoare va fi stabilită pe baza situațiilor de lucrări) este semnat pentru doar 30% din străzile orașului. ”Restul vor fi deszăpezite în regie proprie, cu utilajele și oamenii Gospodăriei Comunale. Astfel mai facem economii. Cei de la Drumuri și Poduri deszăpezesc doar arterele principale”, arată viceprimarul Dan Niculescu. În ceea ce privește municipiul Sibiu, aici deszăpezirea este asigurată de către asocierea Schuster Co Ecologic și SC Getesib SA, contractul în valoare de 3,8 milioane de lei (care acoperă toate străzile din oraș) fiind semnat pe trei ani (decembrie 2014 – decembrie 2017).

Soluții locale: PFA, agricultori ecologici

Din restul primăriilor din județ (63 la număr), 36 au ales să își deszăpezească străzile în regie proprie. Restul, au încheiat contracte fie cu societatea Consiliului Județean Sibiu (Drumuri și Poduri SA), fie cu societăți locale, majoritatea din zona transporturilor. Unele dintre acestea, mai ”exotice”. Cum este cazul Primăriei din Arpașu de Jos, care a semnat un contract cu SC Agro Service & Bondi Giani SRL, societate care apare în lista celor certificate pentru produse alimentare ecologice, domeniul principal de activitate. Firma din localitate facturează 150 de lei pe oră de lucru, fără TVA. Varianta este cea mai bună, susține viceprimarul Mircea Bucur. ”Au utilaje, am mai lucrat cu ei. Este o firmă foarte serioasă și ne este de mare ajutor faptul că este din localitate, deoarece noi avem de deszăpezit străzile din trei localități aflate la distanță de șapte km una de alta. Dar, când ninge, cei de la firma angajată de noi imediat intră pe teren, astfel încât să se circule foarte bine”. La Ocna Sibiului, prin încredințare directă, contractul a ajuns la o persoană fizică autorizată: Ciovică Ioan PFA. Om din localitate, al cărui camion are lamă în față și o sărăriță în spate. Suficient, arată Ioan Balteș, primarul orașului Ocna Sibiului. Contractul semnat cu acest PFA acoperă perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016 și consemnează suma totală de 22.000 de lei, fără TVA. Din care, arată primarul, sunt efectuate plăți doar pe bază de situații de lucrări. ”Materialele de deszăpezire le-am cumpărat noi. Plătim deszăpezirea doar când este de lucru, nu plătim și pentru staționarea utilajelor. Dacă un singur om este suficient? Cum să nu! În Ocna Sibiului avem 15 – 20 de km de străzi, face față persoana angajată. Am mai lucrat și în trecut, funcționează bine contractul”, declară Ioan Balteș pentru Turnul Sfatului.

Pe drumurile județene, administrate de CJ Sibiu, deszăpezirea va fi efectuată de SC Drumuri și Poduri SA. Valoarea lucrărilor se stabilește în funcție de situațiile de lucrări, estimările pe baza cheltuielilor din anii trecuți indicând suma necesară în jurul a 4,7 milioane de lei.

Vezi aici lista completă a contractelor de deszăpezire: Situatie contract deszapezire judetul Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

karl

Acum 8 ani

La Sibiu e exact ca la Medias: sunt dezapezite doar arterele principale. Primaria minte cu nerusinare asa cum facea si Johannis. Cele mai multe strazi nu au vazut utilaje de dezapezire niciodata. Pe unele mai intra cate un utilaj dupa cateva zile dupa ninsoare. Contractele se fac dupa ureche de nepriceputii din Primarie.
Raspunde

Huffy

Acum 8 ani

Pe multe strazi nu pot intra uitlajele pentru ca nu au loc de masinile care ar putea sta in curti, in loc sa fie lasate in strada, sau pentru ca sunt parcate la o jumatate de metru de bordura. Daca fiecare ar pune mana pe o lopata si ar curata in fata casei, nu ar mai exista probleme, darna...este mai simplu sa ne plangem toata ziua din fata calculatorului, decat sa facem 30 de minute de miscare. Datul din degete, nu este considerat miscare!!!
Raspunde

Cosmin

Acum 7 ani

Utilajele pentru deszăpezire cine le-a verificat o problemă cel puțin din partea mea.Sarea ce este aruncată pe mașina din ce cauza lasă urme pe parbriz,capotă,etc. Nu trebuia sare mai fină?! Sau ce mai are in compoziție ei sa fie mai fin?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus