Vineri,
19.04.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Legea bugetului de stat, dezbătută în comisiile reunite de specialitate

Legea bugetului de stat, dezbătută în comisiile reunite de specialitate

Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineață, potrivit Agerpres.

* Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, avizat favorabil de comisiile de specialitate

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

* Bugetul Ministerului Fondurilor Europene a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mică pentru anul viitor, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

* Bugetul Ministerului Muncii, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) are alocată de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, în scădere cu 10,26% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

* Comisiile de cultură: Bugetul CNA — avizat favorabil

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru CNA a fost alocată suma de 11.340.000 de lei, din care 10.128.000 lei pentru cheltuieli curente și 8.740.000 pentru cheltuieli de personal. Bugetul de anul viitor este mai mare cu 32% decât cel de anul acesta.

* Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat de comisiile de specialitate din Parlament

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, în creștere față de 2015.

* Comisiile de cultură: Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil cu un amendament referitor la achiziționarea "Cumințeniei pământului"

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată pentru anul 2016 suma totală de 773.261.000 de lei, fiind adoptat și un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși "Cumințenia pământului".

* Bugetul MAE pe 2016, aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul propus pentru anul 2016 în cazul Ministerului Afacerilor Externe este de 759,291 milioane de lei, în scădere cu 15,50% față de cel din 2015, potrivit proiectului de buget pe anul viitor.

* Comisia pentru controlul Serviciului de Informații Externe: Bugetul SIE, avizat favorabil

SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272,510 milioane lei, înregistrând o creștere de 6,46% față de 2015, când a fost de 255,268 milioane lei.

* Bugetul Ministerului Comunicațiilor a fost avizat de comisiile de specialitate din Parlament

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, în creștere cu 128,96% față de acest an, se arată în proiectul de buget.

Birourile permanente reunite se vor întruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond în plen și susținerea amendamentelor.

"Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanțe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit", a anunțat, miercuri seară, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus