Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
3°C

Radu Paraschivescu a adus la Sibiu volumul „România în șapte gesturi”

Radu Paraschivescu a adus la Sibiu volumul „România în șapte gesturi”

Șapte figuri publice cunoscute de majoritatea românilor și-au găsit locul în cartea lui Radu Paraschivescu, care le face câte un portret fiecăruia. De ce șapte gesturi urâte? Răspunsul autorului e unul simplu, pentru că atunci când lucrurile nu merg bine trebuie să îți pui anumite întrebări, să găsești anumite explicații și rezolvări.

Dacă în celelalte cărți, Radu Paraschivescu sancționa plin de umor modul în care politicienii își manifestau inventivitatea lexicală, de această dată se abate de la această regulă. „Cartea de această dată nu mai mimează buna dispoziție sau umorul. E greu să fii plin de umor când spectacolul ticăloșiei, al versalității, al șpagatului moral al vieții publice e atât de ostentativ, atât de omniprezent, atât de metastazat. Până când să-ți menții umorul?”, spune Radu Vancu. Acesta mai spune că volumul este o încercare de a fixa tipologia morală a unor oameni care ne-au populat ultimii 26 de ani din viață într-un mod regretabil.

Meme Stoica, Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu sunt și ei prezenți în carte Personaje din peisajul fotbalului românesc sau de pe scena politică sunt portretizate de Radu Paraschivescu, care spune că acești oameni trebuie arătați lumii exact așa cum sunt ei. „Oamenii aceștia nu trebuie tratați doar cu umor, aceștia trebuie arătați în lumina cea mai crudă. Trebuie arătați cu degetul și trebuie spus și repetat că au deturnat această mare navă, care se numește România. Au fost niște „pirați” ai României care i-au schimbat sensul și direcția de deplasare și care au târât-o înapoi fiecare după priceperea și momentul istoric pe care l-au fructificat”, spune autorul. „O carte de atitudine” așa o numește Paraschivescu și spune că vine din partea unui om care simte că nu a avut suficientă atitudine până acum. În ceea ce privește alegerea personajelor, acesta mărturisește că lista era mult mai bogată. Spune că nu are niciun simbol numărul șapte, inițial gândindu-se la zece, dar, spune el, zece e cifra excelenței și nu ar fi vrut să rămână în mintea cititorului de fapt, ca o trimitere pozitivă. Jurnalistul consideră că volumul măsoară ca un fel de scara Richter abjecția națională.

„România ne doare și din cauza acestor șapte oameni” Radu Paraschivescu afirmă că asemenea personaje în spațiul public daunează societății. „Aceste șapte gesturi simbolizează ceva sau dau începutul unui tip de comportament care se împrăștie foarte repede. Gesturile sunt foarte ușor de copiat, iar unii dintre cei care comit astfel de gesturi devin modele, iar asta e supărător. Adrian Georgescu m-a întrebat în urmă cu doi ani, «Știi care ar trebui să fie deviza noastră? România doare». Atunci ni s-a părut o vorbă inspirată, ne-am dat seama însă, că nu e numai atât. România chiar doare și doare și din cauza acestor șapte oameni”, spune jurnalistul. În carte sunt povestite și analizate anumite gesturi pe care personajele alese le-au făcut de-a lungul timpului. De pildă, jurnalistul reamintește de Giovani Becali și aspirația lui de a deveni mafiot, de momentul în care Corneliu Vadim Tudor i-a aruncat un pahar de apă în față unui executor judecătoresc, dar și despre atitudinea lui Meme Stoica care s-a schimbat atunci când a ajuns să lucreze cu „Vodă”.

„Îmi pare foarte bine că am scris acestă carte, dar îmi pare și foarte rău. Sper să nu mai am ocazia să fac așa ceva”, încheie Radu Paraschivescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus