Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Primarul interimar Astrid Fodor și viceprimarul Virgil Popa, declarați incompatibili. ”Este absurd”

Primarul interimar Astrid Fodor și viceprimarul Virgil Popa, declarați incompatibili. ”Este absurd”

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate anunță că au constatat ”existența stării de incompatibilitate” în cazul a 30 de aleși locali, printre care se numără și primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, și viceprimarul municipiului, Virgil Popa. Ambii sunt considerați incompatibili de către ANI deoarece, pe parcursul a aproape doi ani au deținut simultan funcția de viceprimar, dar și cea de membri ai unor consilii de administrație ale unor instituții de învățământ din oraș: două grădinițe și un liceu.

Atât Astrid Fodor, cât și Virgil Popa, au declarat că vor contesta raportul emis de ANI, invocând modificările legislative care au dus la situații ambigue. Cei doi arată că, în urma modificărilor legislației, viceprimarii își păstrează și calitatea de consilier local, fără a beneficia de remunerația aferentă acestui statut (de consilier). Consilierii locali pot face parte din diferite consilii de administrație ale instituțiilor publice, dar Legea 161 din 2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției) prevede că viceprimarii sunt în stare de incompatibilitate dacă fac parte din astfel de administrații.

De la Colegiul Samuel von Brukenthal și grădinițele cu nr. 37 și 19

Primarul interimar Astrid Fodor este considerată incompatibilă de către ANI deoarece în perioada septembrie 2012 - iulie 2014 ”a deținut simultan funcția de viceprimar al municipiului Sibiu și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național «Samuel von Brukenthal» Sibiu. ”De asemenea, viceprimarul municipiului Sibiu s-a aflat în stare de incompatibilitate și ca urmare a deținerii calității de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 – 03 iulie 2014”, citează ANI din raportul de incompatibilitate redactat în cazul lui Astrid Fodor. În ceea ce-l privește pe Virgil Popa, situația este asemănătoare, susține cei de la ANI. ”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 – 03 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar al mun. Sibiu și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței cu program prelungit nr. 19 Sibiu, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul emis de ANI. Articolul din Legea 161/2003 invocat de inspectorii de integritate prevede că ”Funcția de primar și viceprimar (…) este incompatibilă cu: (…) d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice”.

Urmează procesele

Ambii aleși locali au declarat pentru Turnul Sfatului că vor contesta rapoartele de incompatibilitate redactate de către ANI. ”Încă nu am primit raportul ANI. În momentul în care îl voi primi, îl voi studia și, bineînțeles, îl voi contesta. Inspectorii de integritate ne-au solicitat un punct de vedere, dar nu au ținut cont de acest punct de vedere. Dar voi utiliza toate căile legale pentru a contesta raportul”, declară Astrid Fodor. Ea nu consideră că acțiunile ANI au în spate interese politice. ”Nu, nu văd nici un dedesubt politic. Este pur și simplu o problemă de legislație, o incoerență legislativă, unde un act normativ stabilește una și vine un alt act legislativ care modifică, dar nu tot. Sunt convinsă că instanță lucrurile se vor clarifica”. Membrii consiliilor de administrație ale instituțiilor de învățământ nu sunt remunerați, mai arată actualul primar interimar al orașului Sibiu. ”Nici vorbă de venituri suplimentare sau de alt beneficiu. În plus este doar munca. Este absurd, deoarece eu sunt în același timp și consilier local, dar și viceprimar, pentru că așa a gândit legiuitorul, să avem dublă calitate. Dar legislația nu a fost modificată până la capăt. Noi suntem în aceste consilii de administrație în calitate de consilier local, nu de viceprimar”, a mai declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.

virgil-popa-vom-avea-un-nou-centru-33422 Și Virgil Popa spune că va apela la instanță. ”Voi contesta acest raport în instanță. Ni s-a comunicat faptul că suntem în perioada de evaluare, am formulat și eu un punct de vedere. Nu este îndreptățită acțiunea ANI. Înainte, odată ce erai ales viceprimar, trebuia să renunți la calitatea de consilier local. Acum, nu mai trebuie. Și atunci chiar nu consider că avem de-a face cu o situație de incompatibilitate”, declară Virgil Popa pentru Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

vasi

Acum 8 ani

tanti e incompatibila da werner nu?
Raspunde

deltaplanistu

Acum 8 ani

Tara de rahat,incompatibili de rahat:cum mama dracului poti fi membru intr-un Consiliu de Administratie al unei gradinite????Pacat ca prostia si nesimtirea nu sunt infractiuni!Mare pacat!
Raspunde

deltaplanistu

Acum 8 ani

Çhiar m-am enervat si am accesat declaratiile de interese ale ambilor:nu apare nicio referire la gradinite ori licee.Am accesat si declaratia de avere a doamnei Fodor.M-am crucit:n-are nimic dar incaseasa de la maica-sa rate le unui credit(inteleg ca fica si-a creditat mama pentru te miri ce cheltuieli).Astfel,doamna Ilse Graef,mama,a platit in 2014 si 2015 doamnei Fodor,fica,nu mai putin de 30062 RON in 2014 si 2015,conform ''http://www.sibiu.ro/images/uploads/fodor_astrid_cora.pdf''.Presupunind ca doamna Graef nu detine multe actiuni la BMW-AG,Microsoft ori Exxon,deduc ca are ori o pensie buna ori a inceput sa-si vinda colectia de credenturi!
Raspunde

Soso

Acum 8 ani

Parlamentarii nostri nu au timp pentru armonizarea legislatiei si pentru reducerea anomaliilaor din siatemul legislativ.
Raspunde

LaFlemme

Acum 8 ani

La ce mizerabil e Sibiul sper sa nu ajunga niciodata Fodor primar. Din pacate Sibiu a decazut mult, mult de tot.
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! Ei au tot vorbit despre justitie, despre cat de curati sunt si acum vedem ca sunt intr-o mizerie mai mare decat primaria Sibiu. Acasa cu voi, hotilor!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!! DE-MI-SI-A!!
Raspunde

nys

Acum 8 ani

cata prostie zace in cititorii acestui "ziar".efectiv sunt surprins de fiecare data cand citesc comentariile.auzi ca Sibiul e mizerabil... singurul lucru jegos e sediul Psd in piata mare.cereti demisia ca apoi sa va vad cu cindrea primar
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

a zis cineva ceva de psd? nys tati, trebuie sa iti faci norma de commenturi la adresa psd? :)))))))))) cand ii vad pe astia, ma ia cu ameteala. Omule, au gresit, sa plece acasa!! ACASA!!! DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!DE-MI-SI-A!!
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

mdah... nu ca le tin partea dar paca Mutul a scapat de incompatibilitate foarte lejer, fara demisii si alte treburi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus