X
731434-w2

Înţeleptul care a crezut în piticii tiki-taka | “Life story”

În urmă cu un an şi jumătate, îşi luase rămas bun. La 75 ani simţea cum bucăţi din viaţă îi treceau prin faţa ochilor. Pe un pat din clinica Cemtro, din Madrid, oraşul său de suflet, privea hiena, cu care se lupta de câteva luni, fix în ochi, şi zâmbea. Îi făcuse cu mâna. Apoi plecase. Cu fruntea sus, acolo unde merg toţi trăitorii acestui pământ, de milioane şi milioane de ani. Fără să se vaite. Fără să-şi plângă de milă. “Sunt bine, sunt bine”, repeta mereu şi mereu. Aşa făcuse toată viaţă. Iar azi, la auzul numelui său, fiecare inimă din ţara lui Cervantes tresare. E iubit şi adulat. “Para siempre”.

“Înţeleptul din Hortaleza”. Luis Aragones. Antrenorul care şi-a strâns toţi piticii în jurul lui, a crezut în ei, şi a plămădit stilul cu care Spania a dominat fotbalul în ultimii ani. Antrenorul care nu clipea în faţa nimănui. Niciodată. Antrenorul care preluase nişte jucători blazaţi, lăsând moştenire o adevărată echipă. Antrenorul care îi trântea uşa definitv în faţă marelui Raul Gonzalez, pentru că era “prea bătrân” la doar 29 de ani… însa Aragones părea că ştie ce face.   “O să-i bag pe ăia buni, pentru că sînt atît de buni încît cu ei vom cîştiga Euro“. Și l-a câştigat. Lăsându-i poarta succesului larg deschisă predecesorului său Vicente Del Bosque, care a cules, apoi, roadele unui Mondial (2010) şi unui European (2012), după ce uriaşul Aragones făcuse Europa anului 2008 să-şi culeagă fălcile de pe jos. “Am preluat o selecţionată şi am lăsat în urmă o echipă. Înainte, jucătorii veneau la lot doar pentru a fi aici, fără să se simtă datori să se sacrifice”, obişnuia să spună Aragones despre perioada petrecută ca selecţioner.

Uno. Xavi

2004. Iulie. Vara aceea fusese cea mai caldă din ultimul deceniu. Termometrul glăsuia 44,2, iar tipul cu părul nins îşi târâia picioarele grele, treaptă cu treaptă, spre biroul preşedintelui. Îşi scosese ochelarii de şcolar din buzunar, se uitase la ei, apoi murmurase ceva printre buze: “N-am nevoie”. Primise opt coli A 4 şi începuse să le scrijelească fără să se uite. Fără să clipească. Fără să răsufle. Era visul lui. Îl aşteptase de o viaţă. Luis Aragones, selecţionerul Furiei Roja.

La prima convocare îl lăsase acasă pe marele Xavi, care încă de pe vremea aceea era o piesă de bază din tiki-taka Barcelonei. După doar două luni, la a doua acţiune, Xavi era însă chemat la naţională. Nici nu apucase bine să iasă din vestiar, că bătrânul îl luase în primire.Ce credeai dumneata? Că bătrânul ăsta împuțit nu te va convoca, nu?, glăsuia în timp ce-l fixa cu privirea. Speriat, Xavi făcuse doi paşi în retragere: Nu, nu, în niciun moment nu am gândit așa ceva, Mister. Și Luis, în cel mai pur stil, îi zisese franc:Ba da, ba da, pe mine nu mă păcălești. Hai, să mergem și vorbim după aceea”. Și de atunci au vorbit mii de ore. La o şedinţă, la o întâlnire pe holuri, la o apariţie în sala de mese. Și mereu avea dreptate. Mereu.Xavi, important e să nu te temi de niciun adversar, de nicio echipă, indiferent cât de mult ar alerga față de noi. Dumneavoastră și cu mine știți că mingea aleargă mai mult decât ei. Și că noi suntem mai tehnici decât ei. Dumneavoastră nu sînteţi japonez, dumneavoastră înţelegeţi ce spun”.

AragonesXavi

Între cei doi se legase o prietenie aproape telepatică. Înainte de Mondialul din Germania 2006, Xavi era rupt. Genunchiul îi dădea mari bătăi de cap şi Mondialul era o incertitudine pentru el. Dar Luis nu l-a lăsat. Cu mina plină de candoare venea la Barcelona să-l vadă şi-l suna din două în două zile. Atât se auzea din celălalt capăt al firului:Fă-te bine, Xavi. Nu dormi pe tine, că te aştept”. Atât. Și l-a aşteptat. La revenire, Aragones l-a tras de mânecă, l-a rugat să se aşeze pe un fotoliu de pe holul unui hotel în care era cazată Spania şi i-a zis: „Aici dumneavoastră sunteți șeful. Și să mă critice pe mine dacă nu le convine asta”. Iar Xavi l-a răsplătit. A fost desemnat cel mai bun jucător de la Europeanul pe care Spania lui Aragones l-a câştigat în cel mai pur stil.A fost datorită lui, deşi el mereu nega asta, mărturisea Xavi, într-o scrisoare emoţionanţă de rămas bun.

Dos. Torres

29 iunie. 2008. Marea finală. Spania – Germania. Stadionul Ernst Happel din Viena. 55.000 de spectatori. Xavi, Iniesta, Villa îşi ridicau jambierele. Dar Torres era primul care îi sărea în ochi lui Aragones.Copile, azi vei marca! Ai mare încredere, o să vezi tu!”, apoi îi făcuse o cruce de două ori pe frunte. În minutul 33, Torres ţâşnea pe dreapta, Lehmann ieşea hazardat din poartă până aproape de linia de 16 m, iar “El Nino” înţepa uşor mingea cu vârful bocancului peste portarul Germaniei. Spania devenea campioana europeană cu golul marcat de Torres. Aragones avea din nou dreptate.

article-2551002-1B2D29E200000578-885_634x386

Tres. Casillas

După Xavi şi Torres a urmat Casillas…Puştiule, tu crezi că eşti pregătit să fii căpitan?”, îl pironea cu privirea Aragones, într-una din zilele după venirea sa la cârma naţionalei.Eu cred că da, mister, eu cred că da, i-a răspuns Casillas puţin temător. Aragones îi încredinţase o misiune şi o responsabilitate care i-a marcat cariera.El a fost cel care ne-a convins în asemenea măsură că am ajuns să ne credem invincibili în acel turneu care a deschis calea spre viitor”.

364960_heroa

Cu câteva ore de primul meci de la Euro, cu Rusia, Aragones i-a adunat pe toţi în sufragerie.Uitați-vă la mine. Nu am venit aici ca să pierdem. Ne-au bătut peste tot, mereu, dar acum suntem aici. Și suntem aici ca să învingem. Dumneavoastră sunteți o echipă pe cinste și lumea trebuie să știe asta. Și pentru asta trebuie să câștigați!”.

“Filosofia mea despre fotbal? Câştigă, câştigă şi câştigă şi câştigă şi câştigă şi câştigă şi câştigă din nou şi câştigă şi câştigă şi câştigă şi câştigă din nou şi câştigă şi câştigă şi câştigă şi câstigă. Ăsta e fotbalul, domnilor!”, Luis Aragones, “Înţeleptul din Hortaleza”.  

Sursă info: Wikipedia

Foto: insidespanishfootball.com, dailymail.co.uk, goal.com

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sport
  • Contact