X
case parasite de pe strada Movilei

Proprietarii de imobile dărăpănate pot ”dormi” liniștiți. Sibiul nu îi va sancționa în niciun fel

Supraimpozitarea cu 500% a proprietăților neîngrijite sau degradate se va limita, la Sibiu, la terenurile intravilane. La șapte ani de la moartea unei femei lovită în cap de un ornament desprins de pe o clădire din centru, primarul interimar Astrid Fodor a anunțat că nici pentru 2017, la fel ca și pentru anul în curs, nu are în plan sancționarea, în vreun fel, a proprietarilor de clădiri care, în unele cazuri, pun în pericol sănătatea trecătorilor.

”Este o problemă delicată, pentru că imobilele neîngrijite sunt în mare parte în zona istorică, unde reabilitarea este costisitoare. Trebuie multe avize, multe aprobări, costă mult și tocmai din acest motiv am și menținut faptul că ei nu plătesc impozite. Din acest an puteam impozita aceste clădiri (prevedere a noului Cod Fiscal – n.r.), dar nu le-am impozitat. Majorare (supraimpozitarea de 500% – n.r.) nu aplicăm pentru că majorare la zero și așa nu aduce nimic. Poate se vor simți mobilizați să facă ceva pentru clădirile acestea”, a anunțat primarul Astrid Fodor.
În toamna anului trecut, Astrid Fodor declara că ia în calcul aplicarea noilor prevederi ale Codului Fiscal, prevederi care creau unelte pentru administrațiile locale de a penaliza proprietarii de clădiri neîntreținute. Iar în decembrie anul trecut, la inițiativa executivului local, Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotărâre prin care, de anul acesta, proprietarii de terenuri neîngrijite din oraș vor trebui să plătească impozite majorate cu 500%.

Nici în 2017

Decizia de a nu impozita clădirile declarate monument istoric va fi menținută și pentru anul viitor, arată Astrid Fodor. ”Cum va trebui să intrăm cu hotărârea cu impozitele și taxele până în aprilie, nu preconizez să producem o majorare”, spune primarul interimar. Prin urmare, este evident că ”pârghia supraimpozitării” nu va putea fi aplicată proprietarilor de clădiri-pericol nici în 2017. În aceste condiții, Astrid Fodor mai mizează pe bunul-simț al sibienilor în discuție. ”Eu nu cred că se va schimba situația actuală, sper numai că unii vor face ceva. Poate și ei devin conștienți că au obligații”. Primarul interimar susține că a purtat discuții cu persoane ale căror case din centrul istoric, imobile care au nevoie de reparații. ”Vin persoane în audiență care spun că nu au bani și că având în vedere că este zonă istorică să preluăm aceste costuri. Le-am explicat la fiecare că nu ni se pare echitabil să preluăm aceste costuri. Nu știu de ce se dorește ca din banul public să investim în proprietatea publică a unora. Ar trebui ca fiecare să își întrețină ceea ce are”.

Din datele administrației locale, Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a transmis în 2014 un număr de 277 de avertismente către tot atâția proprietari de imobile neîngrijite. Anul trecut, până în luna octombrie, numărul proprietarilor somați prin avertisment a crescut la 317. ”Marea majoritate a acestor imobile sunt situate în zona centrală”, precizează reprezentanții administrației locale.

”Să răspundă penal”

Că în Sibiu sunt numeroase clădiri ale căror stare precară pun în pericol viața trecătorilor este un fapt adesea demonstrat, din păcate. Nu mai departe de 16 decembrie, anul trecut, o tânără de 18 ani, din Brașov, a fost rănită de bucățile de tencuială desprinse de pe o clădire de pe strada Mitropoliei. Polițiștii au anunțat deschiderea unui dosar penal, poliția locală a arătat că anul trecut a fost emisă o somație pentru starea clădirii, care are un statut incert: proprietatea ei este subiectul unui litigiu.
”La un moment dat vor trebui să răspundă proprietarii. Și când vor fi primii proprietari care vor răspunde legal și penal și civil, ceilalți poate se vor dezmetici. Păcat că se poate ajunge până acolo”, spune acum Astrid Fodor. Cu o lună în urmă, tot în zona centrală, dar pe strada gen. Magheru s-a prăbușit chiar zidul unui imobil, fără alte urmări, din fericire.
Însă nici dosarele penale nu par să ducă la sancționarea, în vreun fel, a proprietarilor de clădiri-pericol, după cum o demonstrează cazul Cameliei Roznov, învățătoarea din satul Daia. În februarie 2009, Camelia Roznov a murit după ce a fost lovită în cap de un ornament desprins de pe clădirea fostei societăți de asigurare ”Prima Ardeleană”, acum imobil de locuințe. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a deschis un dosar de urmărire, închis însă cu rezoluția de neîncepere a urmăririi penale.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  raduradu

  *****. las sa moara omul si sa fie muscat de caine ca doar poate sa dea in judecata decat sa prevenim aceste lucruri. o idee mai proasta decat asta nu credeam ca exista. chiar niciun om politic nu mai gandeste. maisini nu mai ridica nimeni DE CE??? in toata europa e legal la noi nu si nici nu mai facem nimic. maine o sa parchez pe locurile rezervate sa vedem daca are cineva curaj sa ma amendeze ca sunt convins sa nu sunt atribuite corect, dar nu oricine are loc privat.
  jigodii ordinere toti alesii care va bateti joc de cetateni, dar probabil si noi ne meritam soarta asta, ca doar noi ii alegem……………………

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Daca sunt cladiri istorice si de patrimoniu, costisitoare de intretinut, nu se poate avea in vedere exproprierea lor, despagubirea locatarilor si mutarea lor in locuinte sociale? Faptul ca se darama pe locatari si trecatori nu constituie caz de forta majora? Nici faptul ca sunt pasibili de puscarie daca moare cineva nevinovat din cauza neglijentei sau incapacitatii lor nu este caz de forta majora? Eu stiu ca pentru incapabili de orice fel deciziile le ia comunitatea, indiferent daca acestia sunt de acord sau nu.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pravale Baba

  Interesele dicteaza. Nu cumva sa suparam totii ciobanii proprietari de imobile in centru sau bisericile care sunt extrem de sarace. RUSINE!!!!!!!!!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Sper ca lucrurile sa intre cat de cat in normal, vad ca de cand cu clubul Colectiv incep sa raspunda si autoritatile. Ideea doamnei Fodor ca sa asteptam ca intai sa raspunda penal un proprietar pentru ca ceilalti sa faca ceva este gresita, pentru ca presupune implicit persoane vatamate si la o judecata cred ca se va dovedi ca doar trimiterea unor somatii unor persoane cel mai probabil deja asistate social(vezi impozitul zero) a fost o masura insuficienta.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  opo

  Orice tip de impozitare si de taxare este furt, confiscare si agresiune. Daca bunul este al tau, ai dreptul sa-l uzezi si sa-l abuzezi. Doar jegurile de socialisti spun ca au vreun drept asupra bunului altuia.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gogu

  Mentin parerea lui RANDURADU se de “BABUTA Sibiului”o sa avem grija la alegeri,daca v-a candida.Ce-i care nu sunt in stare sa le intretina ar trebui sa renunte la locuintele respective,adica sa le vanda,si sa vina altii care sunt in stare sa le intretina.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Oscar Niemeier

  Deci viata unui om nu valoreaza nimic pentru autoritati. Se gasesc insa anual milioane de euro pentru Festivalul de Teatru…
  In Germania, cladirile neingrijite se confisca, iar locatarii se muta acolo unde isi permit. Daca se va prabusi vreo cladire peste un politician, se vor lua masuri ! Moartea unei invatatoare nu inseamna nimic…doar viata politicienilor are valoare in Romania !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact