Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

30.000 euro câștigați pentru încurajarea voluntariatului. Dar nu sunt doritori

30.000 euro câștigați pentru încurajarea voluntariatului. Dar nu sunt doritori

Asociația Spitalului de Psihiatrie „Gh. Preda” şi Asociației ReGenerația din Sibiu au reușit, în aprilie 2015, să câștige un proiect de peste 30.000 euro, în cadrul căruia își propuneau să instruiască aproximativ 120 de voluntari. Până în martie 2016 când se încheie proiectul mai sunt mai puțin de trei luni, dar voluntarii rar se arată pe la spital.

Explicația dată de inițiatorii proiectului: ideea de voluntariat nu e încă prea atrăgătoare pentru sibieni, iar cei care lucrează în domenii adiacente și ar putea face muncă voluntară, pentru a obține mai multă experiență, motivează că nu au timp.

”Vin destul de puțini, cam unu-doi o dată la două săptămâni. Fac apoi cursul și, inițial, par încântați și dornici să vină să facă voluntariat în spital, dar nu prea vin. Rar își fac timp pentru asta. Proiectul acesta a avut un scop foarte bun, mai ales pentru că suntem într-un spital de psihiatrie. Pacienții de aici au mare nevoie de cineva care să îi asculte, pentru că personalul medical face tot ce poate, dar numărul lor fiind destul de mare nu poate să petreacă 2-3 ore cu un singur pacient. Ori acești voluntari, dacă ar vrea să facă voluntariat în spital ar putea sta de vorbă cu pacienții, ar putea asista la anumite activități cu ei, sub îndrumarea specialiștilor, iar beneficiile pentru cei internați aici ar fi imense”, spune doctorul Marius Fediuc.
Proiectul „Prietenii din Spital” a propus înființarea, operarea și dezvoltarea profesionistă a serviciului de voluntariat în Spitalul de Psihiatrie ”dr. Gh. Preda” din Sibiu, prin stagii în programe de voluntariat conturate chiar de nevoile concrete ale beneficiarilor. Voluntarii înscriși participă la cursuri de instruire în scopul dezvoltării personale și informării generale în domeniul voluntariatului, primind și noțiuni despre rolul și funcționarea organizațiilor, despre nevoia de toleranță și integrare a grupurilor vulnerabile, precum și metode specifice de promovare a cetățeniei active și eradicarea unor forme de discriminare.

”De voluntari cu siguranță este nevoie, atât în spitalele noastre, cât și în celelalte spitalele. Din păcate ideea de voluntariat nu este foarte bine implementată la noi. Vin să facă voluntariat studenții de la Psihologie sau Asistență Socială, prin spitale merg studenții la Medicină, dar vin puțini și noi încercăm să le creștem numărul căci ar fi u  beneficiu și pentru ei și pentru pacienți”, spune și dr. Roxana Bădicioiu, de la Spitalul de Psihiatrie  ”Gh. Preda” din Sibiu.

Inițiatorii proiectului spun că uneori mai vin la spital și masteranzii, dar „și timpul lor este limitat și la fel se întâmplă și cu orele alocate voluntariatului, vin de câteva ori, apoi renunță.”

În primele luni ale anului 2015 în Spitalul de Psihiatrie Sibiu au fost înscrişi pentru voluntariat 50 de studenţi la Psihologie şi la Medicină. Proiectul „Prietenii din Spital — Serviciul de Voluntariat al ASPPS” se derulează din luna aprilie 2015 până în luna martie 2016.

Sibienii care vor să facă voluntariat se pot prezenta la Spitalul de Psihiatrie și după ce vor urma cursul vor fi îndrumați spre activități pe care ei consider că le pot realiza, în funcție de disponibilitatea lor, de la un program zilnic, până la unul săptămânal.

Proiectul este finanțat cu suma de 30.250 euro prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus