X

Ce mi-aș dori să facă viitorul primar al Sibiului

Alin Bratu

În acest an se va stabili primarul Sibiului pentru următorii patru ani. Din punctul meu de vedere ar trebui să rezolve următoarele probleme:

Un plan. Sibiul rămâne un oraș care se hrănește din episodul 2007. De atunci nu avem un plan. Evenimentele culturale sunt din ce în ce mai deplorabile, inclusiv Târgul de Crăciun. Altădată cap de afiș pe orice ofertă turistică, evenimentul cu pricina a devenit un soi de bâlci, gri și scump. Ne propunem de vreo trei ani un aqua-park în mijlocul pădurii (sau ce-o mai rămâne) și un centru de conferințe. Lucrări ce ar putea finalizate într-un an se lălăie de la un buget în altul.

Curățenie. Poate este doar o părere personală, dar pe vremea când primar al orașului era Klaus Iohannis, Sibiul era mult mai curat decât este acum: din centru, până la marginea orașului. Coșuri de gunoi veșnic pline, iar în jurul lor, mormane, pungi zburând la fel de jucăuș ca în ”American beauty”, în Piața Mare, drumurile, pline până la bordură de nisip și praf. Chiar nu e un moment bun acum să te lauzi că Sibiul este un oraș curat.

Drumuri. Cu un excedent bugetar demn de un oraș precum Bucureștiul, Sibiul nu poate rezolva problema drumurilor de pământ. Se fac pachete și pachețele pentru niște străduțe care fac de râs fosta Capitală Culturală. Așa cum în 2006 s-a putut transforma în șantier centrul Sibiului, tot așa se poate face acum și s-ar rezolva o dată pentru totdeauna această problemă. Bani sunt, companii de construcții există, iar oamenii cred că ar putea suporta un an condițiile de șantier.

Fără cârpeli. Sincer, m-am săturat de cârpelile cu care suntem obișnuiți acum. Cârpeli de milioane de lei. Mă refer aici la lucrările de la stadionul care arată tot ca o ruină, la Baia Neptun și alte edificii care sunt într-o veșnică reabilitare. Aceleași cârpeli le vedem și la drumuri. Sunt străzi proaspăt terminate și răscolite pentru diverse canale și lăsate într-o stare deplorabilă. În plus, n-am să înțeleg niciodată de ce în Sibiu e atât de greu să aduci un canal la nivelul carosabilului. Poate ar trebui un curs de calificare sau niște vizite de lucru prin Brașov, de exemplu.

Șelimbăr. Vreau un primar care să-și propună din start un plan din care să nu lipsească Șelimbărul. Nu-ți trebuie lege ca să ai un dialog cu primarul vecin și împreună să pună la punct comunitățile. Nu poți avea pe Bulevardul Mihai Viteazu o viziune care cuprinde Munții Făgăraș și la un metru mai departe, dincolo de graniță să-ți stea stavilă un bloc cu n-șpe etaje. Și să nu faci nimic.

Ordine. Aș vrea să fie în Sibiu polițiști locali, nu ”agarici”. Amenzi pentru mașinile parcate aiurea și patrule din centru până în Gușterița. Bănuiesc că asta se poate face doar cu o echipă nouă la Corpul Gardienilor Publici. Oamenii vor fi plictisiți și poate au nevoie de alte noi provocări în viață.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  moromete

  Oh! M-am umezit putin citind acest diamant jurnalistic “tasnit” din penita acestui C.T.P. sibian. Acest profesionist si fin observator al realitatii cotidiene. Ma bucur sa-l avem aici, intre noi, sa ne lumineze in permanenta. Totusi, i-as recomanda niste scurte excursii tematice si in afara acestui oras. Ca sa vada si sa inteleaga cam care e treaba prin alte “leagane de civilizatie”. Tot timpul e bine sa pleci de la comparatii.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   LaFlemme

   Imi pare rau, dar se vede clar ca nu prea ai iesit de prin Marginime sau Sibiu. Tocmai, persoanele care critica Sibiul au mai fost si prin alte orase, au vazut ca se poate si , intr-adevar, fac comparatii. Sibiul la capitolul strazi in interiorul cartierelor sta jalnic. Orasul e din ce in ce mai murdar. Programele curlturale sunt de fapt o sugativa, exagerata, de la bugetul local. Dar pentru ca avem pretentii de la Sibiu si sibieni sigur ca observam si criticam. Cei care nu critica raman toata viata in mediocritatea lor.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  hai-hui

  La capitolul drumuri o problema e ca devenim sufocati de trafic… Trebuie facut ceva, si solutia NU este largirea in continuare a drumurilor deja largite…

  Trebuie miscat decisiv la capitolul: transport public (inclusiv transport des pe Selimbar/Calea Cisnadie/etc), incurajare biciclete, amenzi drastice la parcari aiurea, interzis accesul pe mai multe artere in zona centrala.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Parkman

  Sigur voi fi injurat,dar era mai ok cand se ridicau masinile parcate aiurea.Drept ca se si exagera,dar acum e haos,meltenii isi lasa masinile in intersectii,pe treceri,etc.Rau cu rau dar mai rau fara rau…
  Amenzile nu rezolva,cocalarii care parcheaza “unde vrea muschii lor” au bani,dar macar sa se deranjeze sa-si recupereze masina.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Da. Musai UN PLAN. Un plan indraznet. Sibiul nu se “hraneste” din episodul 2007. Judecata nu sta in picioare. Las-o jos! (lasa la mitici vrajeala asta) Dar da, confirm, incep sa se vada semnele unei degradari. Nu mai exista PRIMAR PE STRADA. Probabil. Un an 2007 trebe sa existe in fiecare mandat. Biciu pe ei.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marian

  Da, bine scris! Musai un plan!
  Traficul- in 10 ani vor fi zone blocate iar de solutii nu aud nici un cuvantel.
  Curatenie si deszapezit – in fiecare an aceeasi problema, un disrespect fata de platitorii de taxe, parca platim firme sa faca asta, nu sa asteptam vremea primavarateca sa curete drumurile.
  Mai multe spatii verzi si mai ales ingrijite cele actuale. Sunt zone in oras care nu beneficiaza nici de jumatate din norma europeana pt spatii verzi. Iar daca mai aud un imbecil care sa aduca aminte de faptul ca avem o padure langa, il invit sa-si creasca copii in zonele astea si apoi sa comenteze.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  :))

  Iar se baga Bratu ca musca-n lapte :)))
  E o idee sa mergem in Bv sa vedem cum se face….sa ne ”furam” institutiile la loc, aia au pus ghiara si pe aeroport, tipic romanesc: daca n-am, fur !

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alzara

  Participarea concetatenilor – nulă ; De aceea face cineva ce crede ca e bine si nu ascultă de nime ! Zero civism – zero democratie locala . Cum poti tu influența viata orasului tău ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact