X
Ziua Eroilor Revolutiei

Monumentul din fața Casei de cultură a sindicatelor va fi unul istoric. Zona devine una protejată

Monumentul ridicat în fața Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu în memoria evenimentelor din decembrie 1989, va fi înscris pe lista monumentelor istorice. Denumit ”Memorial 89”, proiectat de arhitectul Gheorghe Șeptilici și finalizat în 1998, monumentul este în proprietatea municipiului Sibiu, iar declanșarea procedurii de clasare (înscriere pe lista monumentelor istorice – n.r.) va fi inițiată de către reprezentanții Primăriei Sibiu, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali Sibiu. Dosarul de clasare va trebui întocmit de reprezentanții Direcției județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, iar procedura destul de îndelungată va lua sfârșit după publicarea în Monitorul oficial al României a ordinului de clasare semnat de ministrul Culturii.

Clasarea Memorialului 89 ca monument istoric va impune și delimitarea unei zone de protecție în jurul construcției. Potrivit legilor în vigoare, această zonă de protecție se va întinde pe o rază de minim 100 de metri  în jurul monumentului. Prin urmare, în zona de protecție vor intra atât clădirea magazinului Dumbrava, Casa de cultură a sindicatelor, cât și hotelurile Ramada și Ibis, precum și câteva case din capătul străzii Someșului.
Într-o astfel de zonă de protecție, regulamentul local de urbanism va interzice orice fel de intervenție care ar putea diminua vizibilitatea sau ar afecta în vreun alt fel respectivul monument istoric.

arie protejata monument
Foto: Google Earth

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pitagora

  Mai degraba geometrie….Pe de alta parte este interesant de stiut ca in cazul in care se doreste,spre exemplu,zugravirea ”Dumbrava” este necesara AC si aviz de la Monumente. De asemenea,montarea unui banner publicitar pe Ramada,Conti sau Casa se face in aceleasi conditii.Aducerea Casei la conformitatea ISU devine mai dificila decit o calatorie pe Luna,stiute fiind abilitatile administratiei locale de a baga bete in roate.Tucal cu monograma!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  :))

  Monument istoric o simplitate ca aia?!?!? OMG ! Asta in timp ce case si biserici de sute de ani zac in paragina (ruine cetatea talmaciu declasata anii 90 doar un exemplu).
  Pare facatura, Bazarul Dumbrava e cuprins in raza de protectie, acum dupa amenzi usturatoare si aducatoare de faliment, eram in ”pericol” sa ne scapam de hidosenie…dar am ramas cu magaoaia pe cap.
  Interesant…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact