Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

INTERVIU. Jurnalist norvegian, la Sibiu: "O mulțime atât de mare de oameni..."

INTERVIU. Jurnalist norvegian, la Sibiu:

La protestul de la Sibiu îndreptat împotriva instituției de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, a asistat și un jurnalist din țara scandinavă.

Eystein Rossum a sosit în România în urmă cu 3 zile și va pleca în această seară, principala lui misiune fiind aceea de a afla de ce românii au reacționat puternic față de despărțirea familiilor de români de copiii lor. Publicația pentru care corespondentul scrie este Mediehuset Bergens Tidende, un ziar de mare tiraj din Norvegia de Est și Naustdal, regiunea în care rezidă și familia Bodnariu.

Interviul a fost realizat în timpul marșului de protest de la Sibiu.

Rep.: Care este părerea dvs. despre reacția publică din acest moment? Eystein Rossum: E uimitor, o mulțime atât de mare de oameni. Nu mă așteptam să vină atât de mulți oameni, deși știm că au fost proteste și în alte orașe din România, în ultimele luni. Da, este impresionant, să vezi atât de mulți oameni adunați, într-o zi de sâmbătă.

Rep.: Ce cred norvegienii despre acest subiect? Care sunt sentimentele lor? E.R.: Cazul nu a fost prezentat pe larg, cel puțin deocamdată, în Norvegia, deși au fost câteva știri despre proteste în legătură cu acest caz. Nu multe instituții de presă au intrat în detalii, până acum. Cred că cei mai mulți dintre norvegieni nu au nicio opinie clară despre asta. Cel puțin acum.

Rep.: Știți ce veți reflecta dvs. în legătură cu acest subiect? E.R.: Motivul pentru care am venit aici a fost să vedem îndeaproape protestele, să vorbim cu oamenii, să încercăm să vedem de ce acest caz a lăsat o impresie atât de puternică aici, în România. Și cred că am găsit câteva răspunsuri. A fost interesant să le descoperim și a fost interesant să fim aici.

Rep.: Puteți să ne spuneți unele dintre răspunsurile pe care le-ați obținut? E.R.: Valorile familiale sunt foarte importante aici, în România, ca și în Norvegia. Faptul că sunt mulți expați din România, care trăiesc în țări ca Norvegia și alte țări scandinave... cred că mulți oameni de aici pot fi empatici cu situația acestei familii. Aceasta este o parte a explicației. Și, desigur, este o situație specială, cu cinci copii care au fost luați de la părinții lor, nu este un lucru obișnuit nici în Norvegia. Așa că este de înțeles că există reacții și discuții și că oamenii au întrebări de pus.

Rep.: Ați avut o impresie formată înainte să ajungeți aici? V-a fost aceasta schimbată? E.R.: Nu am avut o opinie foarte clară înainte să ajung aici. Cred că am venit aici cu mintea deschisă. Așa că nu știu dacă s-a schimbat așa de mult. Dar am observat că sunt câteva neînțelegeri în ceea ce privește statisticile sistemului de protecție a copilului din Norvegia. Sunt niște cifre care au fost aruncate, dar nu din rea intenție, cred. Cred că sistemul de protecție a copilului din Norvegia trebuie să informeze mai bine asupra modului în care funcționează și asupra procedurilor.

Rep.: Mulțumesc!

Notă: Marius si Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) si Ezekiel (4 luni). Marius (IT-ist) este angajat al primăriei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde. Ambii sunt membri ai cultului Penticostal. Cele două fete mai mari ale familiei au fost luate direct de la școală, de membrii Barnevernet, în urma unei sesizări a directoarei, potrivit căreia acestea ar fi fost supuse anumitor corecții fizice. Mărturia le aparține fetelor, însă nu s-ar fi descoperit semne de violență fizică pe corpul lor. Câteva zile mai târziu, Serviciul local de Protecția Copilului a luat în custodie și cei doi băieți de 5 și 2 ani (de acasă, unde se aflau împreună cu mama lor). A doua zi, angajații Serviciului local de Protecția Copilului au luat în custodie și bebelusul Ezekiel (4 luni), pe care mama sa încă îl mai alăpta. Familia a declarat că nici directoarea școlii și nici Serviciul local de Protecție a Copilului din Naustdal nu i-a invitat la discuții și nu au realizat nicio anchetă socială. În acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebelușul de 4 luni) sunt plasați în trei familii norvegiene diferite. Părinții au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână. Familia reclamă întreaga procedură, cu accent pe imposibilitatea ca mama (Ruth Bodnariu) să-și alapteze copilul sugar. (Sursa informațiilor din notă: Hotnews.ro)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

19 comentarii

Gicu Leonte

Acum 8 ani

"Părinții au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână." Afirmatia dvs nu e reala. 1.-Parintii au voie sa-si viziteze doar bebele, de 2 ori pe saptamina, cite 2 ore. 2.-Baietii sunt vizitati doar de mama, tatalui nu i se permite vizitarea lor. 3.-Fetele (10 si 8 ani) nu s-au vazut deloc cu parintii din 16 noiembrie. Doar o convorbire telefonica de cite 10 min. pentru fiecare, abia dupa doua luni de la rapire. Multumesc.
Raspunde

Knut Nygaard

Acum 8 ani

Neither you nor me know on what grounds the child welfare care did it's actions, but I can assure you that they need a verdict based on the norwegian child care law § 4-6, second which has to be confirmet by the Fylkesnemd within 6 weeks. We have passed that date and the father sounds less optimistic now. He has the right understanding - the case has to be solved in the local era and it's of cause a case between the parents as legal parts - they have the right to choos free legal assistance from any laywer office - and the other part is the child welfare care and the contense of their verdict. Romania is of cause no legal part - neither the pentacostals or the christians in general. It's all about violence and if that can be sorted out and of cause - the children must think it's safe to return.
Raspunde

flor

Acum 8 ani

laptele de la mama este infect copilul nu are voie prea mult cred ca sti laptele e bun de la mama surogat copilul are 4 luni luni cred ca intelegi daca esti om cine a judecat asta daca sti raspunde
Raspunde

Jari Nyman

Acum 8 ani

@ Knut: It looks you are not aware about the case. I advice you to read more. The case has been discuses in many details in Romanian media (having 5+1 Romanian citizens involved) + in many other countries in EU and outside. Norwegian police confirmed they are not violent. they were not warned before to take this radical decision to take out the kids. I have info as the Norwegian press just avoid to make noise on this case ( some politic obedience). Also is well known in Norway the "business" to take care about kids in partnership with Barnevernet is excellent... I suppose as Norwegian people you should know... The budget of this institution (many people around the world consider it as nazist institution) is enormous. Leavinf in Finland I know very well the situation in Nordic countries...
Raspunde

Ratiu Gusti

Acum 8 ani

Din păcate, pare destul de clar că omul a fost focalizat pe ce nu înțelegem noi despre sistemul lor perfect de protectie a copilului. El nu are putere sau nu vrea să reflecteze asupra absurdului de-a separa copiii atât de drastic, separare care devastează și copilul. Nu trebuie să ai multă pregătire psihologică pentru a realiza că un copil se poate despărți de părinți, doar pe termen scurt, pentru niște jucării foarte atrăgătoare după care începe trauma. Sistemul pare să recunoască acest lucru tocmai prin faptul că susține că dacă se realizează adaptarea în noua familie, adevărații părinți riscă să rămână nedreptățiți pentru a nu provoca o nouă traumă copiilor. Pentru noi este greu de înțeles de ce sistemul face eforturi atât de mari pentru a adapta copilul la noua familie când s-ar putea orienta investiția spre ajutarea părinților naturali. Mi se pare normal să avem suspiciunea unei afaceri murdare în care copiii devin marfă de contrabandă. De altă parte, cine garantează că este vorba vorba de adaptare și nu resemnare în dreptul acestor copii. Pare evident efortul depus de sistem pentru adaptare și din interdicția de-a fi contactați copiii. Nici un copil nu va fi traumatizat să-și vadă părintele care i-a scăpat o pălmuță la funduleț, dar se evită întâlnirea datorită traumei produsă de fiecare despărțire de un părinte iubitor, și asta este întradevăr mare. Aici crește suspiciunea de trafic de copii.
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 8 ani

Am citit o chestie interesantă în Catavenci în legătură cu problema asta. Cică:” În tările civilizate părinții nu își bat copiii . Motivul e că micuții au arme”.
Raspunde

daniel ciur

Acum 8 ani

Ce a inteles dl. jurnalist norvegian: 1. "este impresionant, să vezi atât de mulți oameni adunați, într-o zi de sâmbătă." 2. "știm că au fost proteste și în alte orașe din România". Pregatire "temeinica" pentru articolul care o sa il publice la ziarul de mare titraj din Norvegia, poate nici nu a auzit de orase ca Washington, Viena sau tari ca Spania sau Italia. 3. "să vedem de ce acest caz a lăsat o impresie atât de puternică aici, în România." Chiar asa unde am sarit calul noi, ultra-civilizatii din Norvegia? Ce va pasa voua de 5 copii, altii n-au facut atata scandal? 4. "cinci copii care au fost luați de la părinții lor, nu este un lucru obișnuit nici în Norvegia." De obicei ne rezumam la 2-3, oare asta sa fie motivul? 5 "Nu am avut o opinie foarte clară înainte să ajung aici." ... "nu știu dacă s-a schimbat așa de mult". Jurnalist de Norvegia!!! NO COMMENT. 6. "sunt câteva neînțelegeri în ceea ce privește statisticile" ... "Sunt niște cifre care au fost aruncate,"... "Cred că sistemul de protecție a copilului din Norvegia trebuie să informeze mai bine". Oameni buni, nu va inspaimantati, nu e chiar asa de rau, e doar lipsa de comunicare. Data viitoare sistemul va minti mai frumos ca sa nu va mai stricati o sambata. Imi imaginez cat de profund va fi articolul "jurnalistului" la intoarcere in patria mama, o tara, ultra-civilizata.
Raspunde

acd

Acum 8 ani

Total de acord cu tine Daniel. Asta e spiritul norvegienilor, in fata vorbesc frumos, politicos sa nu te supere dar in realitate in ziar va fi altceva.
Raspunde

Tudor

Acum 8 ani

I don't give a fuck!
Raspunde

cetatean

Acum 8 ani

Dl.reporter de ce nu v-ati agitat asa de tare sa faceti o actiune atunci cand copii nostri romani sunt maltratati, batuti lipsitide dragostrea celor din jur in orfelinate si sa organizati proteste si reportaje despre aceasta situatie a copiilor din tara noastra, despre protectia copilului, ca de bine de rau cei din Norvegia imediat au stiut sa se sesizeze si au aplicat legea. La noi ce s-a rezolvat in urma sinuciderii celor doi copii in noiembrie in casele de copii. Raspundeti domnule reporter si cei care ati protestat. De ce nu ne ocrotim si noi copii acestia sarmani ca sunt ai acestei tari ai acestui neam.
Raspunde

coralya

Acum 8 ani

Felicitari.Facem caz de acei copii, cazul este foarte grav, dar pentru COPIII NOSTRi nu iesim in strada.Ei pot fi crescuti de parinti alcoolici, mame denaturate, tinuti in Centre mai rau ca in lagare, cu mancare furata de cei ce ar trebui sa-i ingrijeasca, etc. Si intrebarea ramane... DE CE NU IESIM IN STRADA PENTRU COPIII NOSTRI?
Raspunde

Focsa

Acum 8 ani

Cetateni, esti cumva Avocatul satanei? Ce legatura au cazurile? Daca nu s-a mediatizat cazul sau cazurile, tu ai habar despre cazul asta? Trebuie, noi ca Romani sa STAM PASIVI, daca avem in canals copii prin orase? Sa ne uitam PASIVI cum o fam de Romani este distrus? Ori pana si toti din grupul de parlamentarii sunt gresiti. Gandire de Roman carcotas, de aceea suntem unde suntem!
Raspunde

Cris

Acum 8 ani

Va rog sa urmariti aceste doua videoclipuri cutremuratoare din Norvegia democratica si sa va faceti voi insiva o parere despre Barnevernet https://www.youtube.com/watch?v=yEGzBcbYWgw Al doilea videoclip este cutremurator cu se agata biata fetita de mamica ei iubita! https://www.youtube.com/watch?v=B9G7n9UOEww E omeneste sa aveti lacrimi in ochi si eu am plans!
Raspunde

george

Acum 8 ani

" cand copii nostri romani sunt maltratati, batuti lipsitide dragostrea celor din jur" si aceste cazuri sunt sesizate protectiei copilului sau politiei se iau masuri, sigur ca la standardele si conform legilor noastre. La ce sa iesim in strada ? Ati facut vre-o sesizare si nu s-au luat masuri? Dar in Norvegia s-au luat copii fara respectarea legilor lor, practic acolo sunt rapiti copii si distruse familii, de aceea se iese in strada pentru ei !
Raspunde

Focsa

Acum 8 ani

Este clar ca tara asta isi are viitorul pecetluit. Arabii nordului! Inculti salbatici care au avut binecuvantarea de la Dzeu cu petrolul, dar sa vedem ce va face El, nu numai cu acesti stricati care scot copiii di scoli si gradinite la parade gay, ci cu toti care au cazut in halul asta de la valorile crestin, in special nordicii. Romanii care mai ai putina ratiune ar trebui sa plece imediat din tarile astea pentru ca, asa cum se spune " banul este ochiul dracului", s-ar putea sa urmeze alte former de persecution in aceasta zona unde homosexualii au prins putere. Asta se intampla cand dai drepturi unor spurcati fara Dumnezeu Au motivat ca vor statute de familie si drept la casatorie ptr a intra in drepturile bunurilor dupa "sotul" decedat, pentru ca odata vazuti cu statutul si drepturile ce numai o familie hetero poate sa le aibe, aceea de a fi parimte, sa isi doreasca satanele fructul dragostei dat si lasat de Dumnezeu familiei asa cum El a lasat-o. De aceea NU TREBUIE sa lasam garda jos si sa ne bazam pe deciziile politicienilor nostri hoti si tradatori, ci sa luam pozitie ca niciodata aceste spurcaciuni sa aiba aceste drepturi in tara asta, Romania! De stiut ca multi copii rapiti si sechestrati de acesti nazisti homo, sunt plasati in familii de gay.
Raspunde

Ion

Acum 8 ani

Ia-ti pastilele ca deja faci spume.
Raspunde

fostrosu

Acum 8 ani

Propaganda penticostala. Daca nu te supui legilor statului in care traiesti, esti pedepsit. Daca un taliban care traieste in Romania vrea sa-i taie capula un hotz, kasha-i obiceiul la ei, are voie? Nu domne, in Romania este interzis sa tai capula hotzi! Asa ca meretzi acasa si lasati gargara.
Raspunde

LOL!

Acum 8 ani

Ce tot trancaniti| prostanilor?
Raspunde

Blacbavernet

Acum 8 ani

Jos Barnevernetul cu internetul si toti betivii de norvegieni. hac! Sa si faca copii nu sa-i fure, poate si din aia la sticla de eprubeta, da sa nu fure copii romanesti facuti bine si deshtepti! Ca ai lor trage la somn cu capu pe banca la scoala, is prostovani! Astia au crescut si au facut Barnevernet retrograda la mintea lor de prostovani! Trebuie sa puna un Roman director sa-i conduca pe betivanii aia de prostovani ce sunt cu eprubetele lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus