Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cum faci un obicei să nu piară. Lolele, înviate sub ochii a sute de turiști. FOTO-VIDEO

Cum faci un obicei să nu piară. Lolele, înviate sub ochii a sute de turiști. FOTO-VIDEO

Fuga Lolelor, un obicei săsesc, era o mare sărbătoare înainte de 1989. În anii' 80, parada se întindea aproape dintr-un capăt în celălalt al Agnitei, iar la ea luau parte peste 600 de personaje costumate.

După revoluție, tradiția a fost în moarte clinică. A reînviat-o un învățător din sat, Bogdan Pătru, care nu a vrut, inițial, decât să le arate elevilor lui care le este moștenirea culturală. A scos în stradă, acum zece ani, 18 copii de școală costumați în lole, iar orașul a recăpătat viață. Sute de localnici au venit atunci să-i vadă, iar oamenii și-au reamintit cât de mult iubesc această tradiție.

lole (27)

Pas cu pas

Chiar dacă masa covârșitoare a sașilor din Agnita au plecat peste hotare, românii s-au apucat de treabă, în locul celor plecați. Au înființat o Asociație a Breslei Lolelor, au luat legătura cu organizații similare din Germania, au căutat sponsorizări, și-au fabricat costume identice, iar astăzi a fost pentru a zecea oară când au organizat Fuga Lolelor, nealterată, așa cum era pe vremuri.

Peste 200 de lole costumate, între 3 și 60 de ani, au pocnit astăzi biciul pe străzile din Agnita, alungând iarna și spiritele rele. Sute de turiști au admirat obiceiul, iar pentru ei au fost pregătite două roabe pline cu gogoși gătite de gospodinele din localitate. "Eu am început din 2010 și, timp de șase ani, am venit în continuu. Aceasta este din Germania, din Nuremberg, iar aceasta este de anul acesta", explică Matei, una dintre lole. "Mie îmi place chestia asta, să duc tradiția mai departe. Am locuit într-o curte cu foarte mulți sași. Le duc tradiția mai departe și și ei sunt foarte bucuroși că le ducem lor obiceiul", mai spune un alt agnițean.

lole (18)

Turiști de peste mări și țări

Parada lolelor se oprește în centrul orașului, unde breslele meșteșugărești își prezintă obiceiurile, prin acrobații, mici scenete și dansuri tradiționale. Salutul lolelor răsună până la cea mai îndepărtată casă din localitate, așa că nimeni nu lipsește de la eveniment.

În afară de localnici, sute de turiști vin să vadă vechiul obicei, încă nealterat. "Este uimitor. E frumos că un oraș are așa un apetit pentru carnaval. Face ca orașul să fie foarte viu, cred eu", mărturisește Natalie, o turistă venită din Elveția.

https://youtu.be/EKdN3LvXG4g

Succesul evenimentului este dat în primul rând de seriozitatea și dragostea celor implicați. Costumele se păstrează peste an cu grijă, în dulapuri, la temperatură constantă și se curăță fără niciun fel de elemente chimice care să le deterioreze. Peste 200 dintre membrii Brselei Lolelor au mărșăluit astăzi în Agnita. "Am fost și mai mulți, dar, din păcate, are loc un exod, în sensul că sunt foarte mulți plecați, nu numai în străinătate, ci și în localitățile mai mari din jur. Nu pot să vină, din diferite motive. Dar în total, în cadrul asociației noastre, sunt câteva sute de membri", explică Bogdan Pătru, președintele Breslei Lolelor.

La finalul evenimentului, spectatorii au primit gogoși proaspete, făcute de gospodinele din localitate.

Fotografii de Anabell Rusu

lole (22) lole (21) lole (20) lole (19) lole (17) lole (16) lole (15) lole (13) lole (12) lole (11) lole (10) lole (9) lole (8) lole (7) lole (6) lole (5) lole (4) lole (2) lole (1) lole (33) lole (32) lole (31) lole (30) lole (29) lole (28) lole (25) lole (24) lole (23) lole (14) lole (3)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Ionel

Acum 8 ani

E interesant obiceiul. Sunt curios cum de nu sar credinciosii. Sunt din Agnita, iar unii din participanti au fost foarte vocali in trecut la chestii care tin de credinta. Dar ei duc mai departe un obicei pagan. Asta ca poate realizeaza si ei cat de spalati pe creier sunt. Obiceiul frumos, tot asa! Frumos ca e dus mai departe
Raspunde

ger

Acum 8 ani

....e chiar asa de greu de scris NÜRNBERG ( NUERNBERG ) ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus